"Budapest új dimenziói" - nagy projekteken dolgoznak: jön az ötös metró

Négy nagy közlekedésfejlesztési projekt előkészítését, tervezését kezdi meg hamarosan a Budapesti Közlekedési Központ: megújulna a kisföldalatti és javítanák a tömegközlekedést a kelet-pesti régióban; megkezdenék az ötös metró előkészítését; és belevágnának a villamos- és trolibuszhálózat fejlesztésébe is. 

Négy nagy közlekedésfejlesztési projekt előkészítését, tervezését kezdi meg hamarosan a Budapesti Közlekedési Központ (BKK); azok a 2014-ben induló hétéves uniós finanszírozási ciklus kezdetére készek lesznek mondta Vitézy Dávid, a társaság vezérigazgatója kedden, a Heti Válasz "Budapest új dimenziói" című konferenciáján. Vitézy Dávid szavai szerint a négy projekt elnyerte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter támogatását.

Megújulna a kisföldalatti és javítanák a tömegközlekedést a kelet-pesti régióban


Ismertetése szerint az első a kisföldalattit érinti, amelynek immár 38 éves járműveit 2020-ig lecserélnék. "Ez egy nagyon egyedi jármű, nagyon egyedi alagút, tehát alapos előkészítésre van szükség, sehol a világon hasonló karakterű jármű nem közlekedik" mondta a BKK vezetője, hozzátéve, hogy a vonal akadálymentesítését is célul tűzték. Emellett tervezik egy Hungária körúti megálló létesítését, amely kapcsolatot teremtene az 1-es villamossal. Vizsgálni fogják zuglói meghosszabbítást is, az ott elképzelt területfejlesztésekkel összhangba hozva.
MTI fotó
Vitézy Dávid a másik kulcsprojektnek a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését nevezte. Mint ismertette, ezzel a "kistarcsai kórház bevásárlóközpont - M0-ás háromszögben létrehozott hatalmas P+R parkolóból átszállás nélkül lesz megközelíthető a Deák tér, 25 perc alatt. Kitért arra is, hogy a kelet-pesti kerületekben jelenleg a legrosszabb a tömegközlekedés részaránya, egy közvetlen kötöttpályás kapcsolat ezen jelentősen változtatna.

"Ötös metró" - észak-déli regionális gyorsvasút


A vezérigazgató szólt az észak-déli regionális gyorsvasút, "egykori becenevén az ötös metró" előkészítésének megkezdéséről is. Kifejtette: ezek a projektek nemcsak arról szólnak, hogy új infrastruktúrákat építsenek, a gödöllői HÉV járműparkjának cseréje, infrastruktúrájának megújítása elképzelhetetlen egy jól előkészített uniós projekt nélkül. Ugyanez igaz a csepeli, ráckevei HÉV-ekre tette hozzá, megjegyezve, hogy a csepeli HÉV szerelvényei 2020-ban 56 évesek lesznek. "Ha nem tudunk emögé egy olyan uniós projektet tenni, ami világos víziót ad a vonalnak, akkor ezeknek a megújítására nem esélye sem lesz Budapestnek" fogalmazott a vezérigazgató.

Mint mondta, a közlekedésfejlesztési projektekben az agglomerációra is figyelni kell, a HÉV-ek felújítása, belvárosba vezetése, metróhálózatba való integrálása erről szól. A déli HÉV-vonalak behozatalát az Astoriáig vizsgálják és tervezik meg, az előkészítő munka a következő hónapokban kezdődik - fűzte hozzá.
MTI fotó

Villamos- és trolibuszhálózat fejlesztés


Vitézy Dávid a negyedik csoportba sorolta a fővárosi villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepcióját, amely szintén támogatást kapott a fejlesztési tárca vezetőjétől. "Ez arról szól mondta a BKK vezetője -, hogy a budapesti közlekedési rendszertervben van vagy húsz olyan villamos-projekt, ami jónak tűnik, de ezeket érdemben nem tervezték meg, nem dolgozták ki, költségvetést nem készített rájuk senki". A Budapesti Közlekedési Központ ezeket vizsgálja, a legreálisabbakat, leginkább megtérülőket pedig megtervezik.

A vezérigazgató arra is kitért: nem gondolja, hogy a beruházások mindegyike megvalósul, de véleménye szerint akkor járnak el szakmailag helyesen, ha előkészítik és a kockázatokat, költségeket, az esetleges helyi politikai tiltakozásokat, egyéb hatásokat figyelembe véve dönt majd arról a döntéshozó, melyek lesznek a következő hét év projektjei. Mint mondta, csak olyat szabad megvalósítani, amely egyszerre szolgálja legjobban a célokat, vagyis segít a lemaradás behozásában, az agglomerációs közlekedés javításában, a járművek cseréjében.
MTI fotó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Több mint 10 éven át várta a villamost ez a cica

Várta, de sosem szállt fel rá. A megállóban szeretet üldögélni, napozni és természetesen fogadta az utasok "hódolatát". A fekete fehér kandúr Rotterdam egyik legendás utcai alakja lett!

Magyar sikersztori - így építsd meg a világ legnagyobb kaszinóját!

Tizennyolc nemzetközi díjat zsebelt már be a magyar POSSIBLE Games a gyermekeknek kifejlesztett mobiljátékukkal...

Mivel közlekedsz? Megmondom, ki vagy!

Mindegyik közlekedési eszköznek megvan a saját maga előnye és ugyanúgy a hátránya. Ezért is olyan árulkodó, hogy ki mit választ célja elérése érdekében.

7 egyszerű akaratfejlesztő gyakorlat, amik az ismeretében eltűnik a körülötted levő zűrzavar

"Hogyan lehet erősíteni az akaraterőt?" - teszik fel sokan a kérdést, köztük sok kutató is foglalkozik a témával. Mi most segítünk neked: hidd el, a változás közel van!

Ismét világelső lett a Prezi: már mobilról is prezentálhatunk

Mobilról is prezentálhatnak, illetve bekapcsolódhatnak mások előadásába a Prezi felhasználói, a cég csütörtöktől működő új funkciójának köszönhetően.