Egymillióan járunk egy cipőben

Ma már csaknem egymillió embert érint Magyarországon a nálunk is népbetegségnek számító cukorbetegség. Mit tegyünk, ha diagnosztizálták nálunk a kórt? Mi a megoldás? Hol van a segítség? Ezeket a kérdéseket igyekszünk most megválaszolni...


Hazánkban a diagnosztizált cukorbetegek száma 700-800 ezer körül van, de emellett további 200 ezer emberben lappang a betegség. A diabétesz előfordulási gyakorisága világszinten nő, nagyjából két másodpercenként újabb beteget diagnosztizálnak. Az 1-es típusú diabétesz gyakorisága ugyan nem nőtt jelentősen, viszont a 2-es típusú - elsősorban az időskori elhízással magyarázott - cukorbetegséget egyre fiatalabbaknál fedezik fel.


Néhány gondolat a cukorbetegségről


Fogyasztói társadalmunk rohanó, stresszes, mozgásszegény életvitele valóban melegágya a cukorbetegség terjedésének - legyen szó 1-es, 2-es típusúról, inzulin-rezisztenciáról. De tudatosítanunk kell a felelősségünket saját jó állapotunkat illetően, és elegendő időt, energiát szánni a mozgásra, helyes táplálkozásra, de legfőképp önmagunk lelkére. A cukrosok 95%- a a felnőttkori 2-es típushoz tartozik, amely örökölhető anyagcserezavar, egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód következtében alakul ki és gyógyszeres kezelést kíván. 

Egyre többet tudunk meg erről a bonyolult betegségről, az orvosok még ma is szolgálnak meglepetésekkel. Amiben bízhatunk, mégis az alternatív, természetes, holisztikus gyógymódok. A holisztikus szemléletű orvoslás mindig az egész embert gondozza, nem csak az adott betegséget és tünetegyüttest, vagy testrészt, szervet, amihez kapcsolódik a betegség, hanem a környezetet is, amiben a beteg él. A gyógyítás mindig testi és mentális (szellemi) síkon történik.  Általuk elkerülhetők a túlzott gyógyszerezés okozta mellékhatások és nagy szerepet kap bennük a beteg hozzáállása, öngyógyításra való készsége.

A cukorbetegség és a szeretet


A cukorbeteg (inzulin hiányában) az élelem tartalmazta cukrot nem képes asszimilálni – a cukor átmegy rajta, s a vizeletben választja ki azt. Az analógiás összefüggésekben gondolkodók szerint a cukor a szeretet, a szeretni tudás képességének a szimbóluma. Így a cukorbetegségről azt tartják, hogy a szeretetlenség betegsége, vagyis a szeretet áramlása valahol megakad. A cukor - a szeretet jelképe, a törődés és az öröm szinonimája - nem tud beépülni a sejtekbe, és felhalmozódik a vérben. Nem tud a szeretettel mit kezdeni, ezért azt változatlan formában adja vissza. Ezzel összefüggésben a cukorbeteg édességek utáni vágya, s ugyanakkor a cukor sejtekbe való beépítésének képtelensége mögött a szeretet beteljesülésére irányuló, be nem vallott vágy állhat.  

Ahogy a sejtek nem nyitottak a glükóz felvételére, úgy a cukorbeteg sem képes esetleg a befogadásra. A szeretet befogadásának, teljes átélésének nehézsége párosul azzal, hogy a betegnek nem tudja hogyan adjon szeretetet. A szeretetet csak az tudja és hajlandó elfogadni teljes mélységeiben aki adni is tud. A betegség lelki eredetét vizsgáló szemlélet értelmében tehát a cukorbeteg szeretetre vágyik, de nem meri átadni magát az érzésnek. Deepak Chopra szerint “A betegség nem létezhet az azt befogadó személy nélkül”.  

Forrás: MTI - Sajtóadatbank

A diabétesz kezelése


A cukorbetegség gondozása óriási fegyelmet, szigorú mérés-inzulinbeadás-evés-mérés szakaszokból álló napirendet és egy nagy adag önmegtartóztatást feltételez. Hisz a szövődmények lassabb kialakulása érdekében döntő fontosságú a normálishoz közeli jó anyagcsere állapot beállítása. Készség szintjén gyorsan elsajátítható minden fázisa: az öngondozás gyakorlása, a szénhidrát számolása, napi sok zöldség/gyümölcs fogyasztása, a sport, a mozgás beépítése.


Ebben segítenek az orvosok, dietetikusok információkkal, tanácsokkal. Ha valaki ezeket elsajátítja és az elvárt irányelveket beépíti életébe, javuló életszínvonallal követendő példát nyújt akár még egészséges társainak is! Gondoljunk csak olyanokra, hogy száműzi a fehér lisztet, a cukrot a háztartásból, gyalog, biciklivel jár dolgozni, lefogy. Meg kell tanulni a pozitív életszemléletet, az életigenlést, a pénz és az anyagi javak helyetti teljes, egészséges életre való törekvés, a helyes priorizálást. Meg kell tanulni felelősséget vállalni önmagunkért. 

Tippek és megoldás


- Ha nem vagyunk cukorbetegek, de bármilyen hajlamosító tényező már feltűnt életünkbe akkor rendszeresen menjünk el szűrésre akár betérve a legközelebbi patikába egy gyors ujjbegy - szúrásos vércukormérésre! 

- Ha cukorbetegek vagyunk, ne feledjük nincs mindenkire érvényes általános recept! A szövődmények nélküli kiegyensúlyozott élet az orvosi terápia és a saját gondozásunk (mozgás+diéta) összefogott kombinációja kell hogy legyen, sok-sok önismerettel és pozitív gondolkodás

és tudatosítjuk magunkban, hogy nem vagyunk egyedül a betegségben! 


- A megoldás: a lelki szintű feldolgozás és feloldás - ami a cukorbetegség esetében a szervezet romlását, szövődmények kialakulását előzheti meg - ott kezdődhet, hogy a beteg ráébred, hogy hozzáállásán érdemes változtatni annak érdekében, hogy átengedje magát a szeretet érzésének, mind az adás, mind a kapás terén. A következő lépésben igyekezzen megtalálni a helyes középutat a közelség és távolság között, befogadás és lemondás között, így az elfogadásban és önátadásban ismerje fel, élje meg a szeretet lehetőségeit.

A Diabétesz Világnap alkalmából november 14-én már évek óta "kékre festik" Földünk emblematikus épületeit és helyeit hogy ezzel is felhívják az emberek figyelmét a betegségre és annak megelőzésére!


Mindenki kékben a Diabétesz Világnap alkalmából


Sportolásra, egészséges ételek kóstolójára és kékruhás felvonulásra hívják a cukorbetegeket tömörítő egyesületek tagjait és támogatóit a szervezők a Diabétesz Világnap rendezvénysorozat részeként. A program pénteken, november 11-én fél órás könnyű tornával kezdődik, majd egészséges ételek kóstolásával és meglepetésekkel folytatódik. A cukorbetegséggel kapcsolatos kérdésekre diabetológus szakorvos válaszol a helyszínen. Az összefogás jeleként az eseményen részt vevők átvonulnak a Nemzeti Színház melletti parkba és ott élő kört alkotnak a világnap tiszteletére. A szervezők kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint kék ruhába öltözve érkezzen - vagy legalább valamilyen kék színű kiegészítőt, sapkát vagy sálat viseljen -, mert így megformálhatják a diabétesz világnap jelképét, és bekerülhetnek a világnap virtuális múzeumába. A rendezvény 11 órakor kezdődik a főváros IX. kerületében lévő 1-es számú Millenium Torony második emeletén.Szerzők: Szilvási-Zupkó Anett, Ritka, Fodor Márta


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

A természetes inzulin: kapor

A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták be.

Magyarországon egymillióan járnak ebben a cipőben: beszéljünk róla, tegyünk ellene!

A cukorbetegség egy igencsak gyakori probléma, ami számos embert érint. Mégsem foglalkozunk eleget a megelőzésével, pedig mindnyájan tudjuk, hogy nem egy leányálom cukorbetegnek lenni.

Soha többé tűszúrás: csodatapasz segíthet a cukorbetegeken

Laboratóriumi körülmények között sikeresen teszteltek egy kísérleti tapaszt, amely automatikusan juttathat inzulint a diabéteszes páciensekbe.

Csodatea a magas vérnyomás és a cukorbetegség ellen

A babhéj-tea azoknak ajánlott, akik cukorbetegséggel küzdenek, hiszen a fehér bab szárított héja, segít abban, hogy a cukorszint normalizálódjon.


NAPI BOLDOGSÁG