Hogy van ez a cukorbetegség?
Gyerekkorunkban a biológia órán nem
beszéltünk róla, majd a későbbiekben is úgy tűnt, hogy fütyül rá a legtöbb ember,
de még csak a reklámgyártó cégek sem tolonganak a témával kapcsolatban.
Az igazat megvallva jómagam sem foglalkoztam kellőképpen a cukorbetegséggel,
amíg anyukámnál nem diagnosztizálták. Majd a finomabbnál finomabb ebédek
alkalmával láttam, hogy micsoda ínyenc falatokról kell lemondania egy
cukorbeteg embernek.
Teljesen elborzadtam, "Mégis hogyan lennék képes csoki, torta, és hasonló
ízbombák nélkül létezni?!". Sajnos azonban sokak számára fenn áll a veszély,
hogy bekerül a cukorbetegek táborába. Viszont kis odafigyelés és könnyen
megelőzhetjük a betegség kialakulását. Ráadásul nem is rossz ételekkel...
A kis bogyó: fekete áfonya
A fekete áfonya magas antioxidáns tartalma miatt védi az
ereket. Javítja a diabétesz okozta rosszabb vérellátást, továbbá megelőzi a
cukorbetegséggel összefüggésben kialakuló szemkárosodást.
A kettes típusú cukorbetegség esetében segíti a
vércukorszint szabályozását. Egyes természetes vegyületei javítják az inzulinfunkciót:
napi fél kiskanálnyi mennyiség is leviszi a vércukrot.
A B-vitaminok segítik a glükóz energiává alakításában
szerepet játszó enzimek szintézisét, és mérséklik a diabétesz által okozott
idegsejtpusztulás mértékét. Elsősorban állati eredetű táplálékok, valamint a
krumpli és a banán tartalmaznak B-vitamint.
A halolajak növelik a jó - HDL - koleszterin mennyiségét és
csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A halolaj kapszula
szedésével csökkenthető a diabétesz következtében kialakuló érproblémák esélye.
A króm csökkenti a cukorbetegek vércukor- és LDL - vagyis
káros - koleszterinszintjét. Emellett emeli a HDL - vagyis a jótékony -
koleszterin szintjét a vérben. A krómtartalmú ételek közt találhatók a teljes
kiőrlésű gabonapelyhek, a burgonya, a szilva.
Olajas magvakkal tudjuk bevinni leginkább a szervezetünkbe: magnézium
Újabb tanulmányok a magnézium szerepét hangsúlyozzák a
diabétesz kezelésében. Sok cukorbeteg szervezetében kevés a magnézium, ami
akadályozza az inzulin felhasználását, és késlelteti a sebgyógyulást. Az olajos
magvak, a sötétzöld levélzöldségek, valamint a teljes kiőrlésű lisztfélék mind
gazdag magnéziumforrások.
Az E-vitamin megakadályozza az érfalakban a plakk képződést,
így védi az ereket a cukorbetegséggel összefüggésben gyakran kialakuló
keringési problémáktól. Elsősorban olajos magvakban található a vitamin, ám
gyakran érdemesebb nagyobb dózisban, kapszula formájában fogyasztani.
A ginkgo biloba - a köznyelvben páfrányfenyőként ismert
növény - hatásos ellenszere lehet a diabétesz egyik gyakori szövődménye, a
retinopátia ellen.
A szója, illetve a belőle készült ételek - például a tofu -
fogyasztása kimondottan ajánlott cukorbetegek számára. Javítja a vércukorszint
szabályozását.
Fehérjében gazdag: cink
A cink a magnéziumhoz hasonlóan segíti a szervezetben az
inzulin felhasználását. Fogyasztását hosszútávon réz szedésével kell
kiegészíteni. Természetes cinkforrások a fehérjében gazdag élelmiszerek,
például a marhahús, a baromfihús, a tojás, a tenger gyümölcsei.
Egyes kutatások szerint a keserű uborka páratlan természetes
gyógymód lehet a cukorbetegségre. Csökkenti a vércukorszintet, mégpedig úgy,
hogy nem több inzulin bevitelét biztosítja, hanem a szervezet saját
inzulinjának a felhasználását teszi hatékonyabbá.
Egy ausztrál kutatás bizonyította, hogy a kávét rendszeresen
fogyasztóknál kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegség, sőt, ha többször is
iszol feketét naponta - mondjuk két-három alkalommal -, akár 25%-kal csökkentheted
a diabétesz esélyét.
Forrás: Femina