Amolyan tízperces recept ez, ha minden alapanyag adott. Nem kell sütögetni, főzögetni, egy "összeöntés", egy turmixolás és készen van a krémünk, mely pirítósra kenve valódi kulináris élvezet.
Kell hozzá egy bögre dióbél, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 szelet húsos pirospaprika (egy közepes kápia kettévágva, kimagozva megfelel a 2 szeletnek, de használhatunk pritamin paprikát is), 5 evőkanál sörélesztő pehely (bioboltokban biztosan kapható), 1 teáskanál bio ételízesítő (mert az nem tartalmaz ízfokozót), csipetnyi asztali só és egy deciliter víz.
Mindezt beledobjuk a turmixgépbe, s amikor krémszerű állapotba kerül, készen vagyunk a művelettel. Jöhet egy tányér, a pirítósok és biztos, hogy nem tudunk betelni vele.
Víz helyett tejföllel is kipróbálhatjuk, így lágyabb lesz - de ugye ízlésünk válogatja.
Ez maga a vitaminbomba
Sörélesztő: gazdag ásványi anyagokban - különösen krómban, ami egy, a szervezet vércukorszintjének normális szinten tartását elősegítő nyomelem. Található benne szelén, fehérje, és B-vitaminok.
Dió: számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca) és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.
Szinte csodatevő a dió: íme 8 további ok, miért fogyasszuk rendszeresen
Paprika: igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz, C-vitamin tartalma közismerten magas.
Fokhagyma: vagy a fűszerek Supermanje! A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. A fokhagyma tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunerősítő hatása van, és főzéssel csak a C-vitamin tartalma vész el. Kiváló vértisztító és vérnyomáscsökkentő.
Mindezek ismeretében fontos a bio ételízesítő és a kezeletlen asztali só. Ha így készítjük a krémet, valóságos nyers vitaminbomba jut szervezetünkbe.
Jó étvágyat hozzá!