Kis gerezdben brutális erő - ez a fűszerek Supermanje


Ez a pici, de annál sokoldalúbb növény megérdemli szerintünk, hogy szenteljünk neki egy cikket. Ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.


Fűszerek Supermanje


Kezdjük rögtön hosszan sorolható tulajdonságaival - tőszavakban: antioxidáns, vérhígító, köhögéscsillapító, afrodiziákum, antibakteriális, gombaellenes, rákmegelőző, gyomor és bélvédő, vérnyomás-szabályozó, náthától védő, béltisztító. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a fokhagyma a zöldségek és fűszerek Supermanje. De talán még ennél is meggyőzőbb,  hogy sütve, főzve és nyersen is teljesen más ízt ad - nincs étel amit fel ne dobna.

Amilyen büdös, olyan egészséges és ezt nem tegnap óta tudja az emberiség: a fokhagyma a legrégebb óta használt fűszernövényünk, 6000 éve esszük az ízéért és egészségmegőrző hatásáért.  Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, vámpírellenes hatásáról is elhíresült a növény.

A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek, fertőtlenítő hatása miatt. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni, különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A hatezer év alatt, amióta az életünk része, 600 alfaja alakult ki.

Amerikai módi - fokhagyma a fagyiban


A fokhagymaimádat olyan elvetemült dolgokhoz is vezethet, mint például a fokhagymajégkrém. Igen, jól olvasta! Kaliforniában Gilroy az a hely, amely kinevezte magát a Világ Fokhagyma Fővárosának és évente megrendezi a Fokhagyma Fesztivált, ahol a fokhagyma ízű jégkrém is főszerepet kap évről évre. Más kombinációkhoz szokott ínyünk számára igazi élmény lehet egy ilyen jégkrém kóstolása. Mivel a fogás elkészítése egyszersmind előítéleteinkre is jelentős csapást mérhet, álljon itt a receptje:

Fokhagymafagyi és háttérben a Gilroy-i fesztivál fagyi standja.

Hozzávalók: 2 csésze teljes tej, 2-4 gerezd finomra vágott fokhagyma (ízlés szerint), 1 vanília félbevágva és a belseje kikaparva, 1½  csésze kristálycukor, 1 csésze főzőtejszín, 8 tojás sárgája.

Elkészítése: a tejet, kikapart vanília belsőt és fokhagymát mérsékelt hőmérsékleten melegítjük, majd a forrás kezdetekor azonnal levesszük a tűzhelyről. Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, cukrot és tejszínt és habverővel alaposan összekeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan hozzácsorgatjuk a vaníliás, fokhagymás meleg tejet. A keveréket visszatesszük a tűzhelyre és mérsékelt hőmérsékleten, 10-12 percig folyamatosan kevergetjük, amíg nem kezd besűrűsödni. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon!). Tegyük formába és jeges fürdőn hűtsük le. A lehűlt keveréket tegyük fagylaltkészítő gépbe és kevertessük, amíg jó nem lesz. Fagyasszuk le.


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A kínai kutyahús fesztivál, avagy hogyan mentette meg egy nő 100 kutya életét (képriport)

Az állatvédők felháborodása ellenére megtartották Kínában az éves kutyahúsfesztivált. Kuanghszi tartományban így ünneplik a nyári napfordulót...

3 napig rophatod: mától indul az ingyen buli és koncert a belvárosban!

A Belvárosi Fesztivál 2015-ben is méltóan folytatja az eddigi igen sikeres sort, ugyanis ezen a hétvégén számos ingyenes koncerttel vár, a hazai előadók krémjével...

Az olvasás szerelmeseinek: újra itt a Budapesti Könyvfesztivál!

Meseolvasás, kézműves foglalkozások és koncertek is szórakoztatják a gyerekeket április 24. és 26. között a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Bravó: 46 év után először magyar játékfilm is versenyben van a cannes-i filmfesztiválon

Nemes Jeles László első, Saul fia című játékfilmje meghívást nyert a május 13. és 24. között megrendezésre kerülő 68. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába.

Jön az első fagylaltkiállítás-és fesztivál!

A fagylalt szerelmeseit, az ínyenceket és a szakmabelieket is várja március 6. és 8. között az első Fagylaltkiállítás és -fesztivál Budapesten.



loading...