Kis gerezdben brutális erő - ez a fűszerek Supermanje

Ez a pici, de annál sokoldalúbb növény megérdemli szerintünk, hogy szenteljünk neki egy cikket. Ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.


Fűszerek Supermanje


Kezdjük rögtön hosszan sorolható tulajdonságaival - tőszavakban: antioxidáns, vérhígító, köhögéscsillapító, afrodiziákum, antibakteriális, gombaellenes, rákmegelőző, gyomor és bélvédő, vérnyomás-szabályozó, náthától védő, béltisztító. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a fokhagyma a zöldségek és fűszerek Supermanje. De talán még ennél is meggyőzőbb,  hogy sütve, főzve és nyersen is teljesen más ízt ad - nincs étel amit fel ne dobna.

Amilyen büdös, olyan egészséges és ezt nem tegnap óta tudja az emberiség: a fokhagyma a legrégebb óta használt fűszernövényünk, 6000 éve esszük az ízéért és egészségmegőrző hatásáért.  Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, vámpírellenes hatásáról is elhíresült a növény.

A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek, fertőtlenítő hatása miatt. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni, különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A hatezer év alatt, amióta az életünk része, 600 alfaja alakult ki.

Amerikai módi - fokhagyma a fagyiban


A fokhagymaimádat olyan elvetemült dolgokhoz is vezethet, mint például a fokhagymajégkrém. Igen, jól olvasta! Kaliforniában Gilroy az a hely, amely kinevezte magát a Világ Fokhagyma Fővárosának és évente megrendezi a Fokhagyma Fesztivált, ahol a fokhagyma ízű jégkrém is főszerepet kap évről évre. Más kombinációkhoz szokott ínyünk számára igazi élmény lehet egy ilyen jégkrém kóstolása. Mivel a fogás elkészítése egyszersmind előítéleteinkre is jelentős csapást mérhet, álljon itt a receptje:

Fokhagymafagyi és háttérben a Gilroy-i fesztivál fagyi standja.

Hozzávalók: 2 csésze teljes tej, 2-4 gerezd finomra vágott fokhagyma (ízlés szerint), 1 vanília félbevágva és a belseje kikaparva, 1½  csésze kristálycukor, 1 csésze főzőtejszín, 8 tojás sárgája.

Elkészítése: a tejet, kikapart vanília belsőt és fokhagymát mérsékelt hőmérsékleten melegítjük, majd a forrás kezdetekor azonnal levesszük a tűzhelyről. Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, cukrot és tejszínt és habverővel alaposan összekeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan hozzácsorgatjuk a vaníliás, fokhagymás meleg tejet. A keveréket visszatesszük a tűzhelyre és mérsékelt hőmérsékleten, 10-12 percig folyamatosan kevergetjük, amíg nem kezd besűrűsödni. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon!). Tegyük formába és jeges fürdőn hűtsük le. A lehűlt keveréket tegyük fagylaltkészítő gépbe és kevertessük, amíg jó nem lesz. Fagyasszuk le.


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából, mint amennyit itthon termesztünk. Kevés a hazai fokhagyma, míg tehetjük, tegyük az egészséget az asztalra.

Újabb magyar gasztro-sikernek örülhetünk, ezúttal Bécsből!

Magyar gasztroblogger diadalmaskodott a bécsi elegáns és nívós étterem hobbiszakácsoknak kiírt versenyén!

10 élelmiszer, ami megmentheti a hétköznapokat - kamrába velük!

A legtöbb kamra, konyhaszekrény tartalmaz alapvető élelmiszereket, melyek szükségesek a mindennapi főzéshez. Ki akarna naponta lisztért vagy olajért rohangálni? Nyilván senki.

Ezt üzeni Zacher a Szigetre készülőknek (+videó)

Egy doki, aki a földön jár. Egyszerűen csúcs, nem köntörfalaz. Kimondja a lényeget. Zacher Gábor így üzent a Szigetre készülőknek!

Sztárok a színpadon! Avagy ez várható az Ünnepi Könyvhéten

A 87. Ünnepi könyvhéten olyan híres írókkal találkozhatnak a résztvevők, mint Csukás István, Böszörményi Gyula, On Sai és sokan mások!


NAPI BOLDOGSÁG