Kis gerezdben brutális erő - ez a fűszerek Supermanje

Ez a pici, de annál sokoldalúbb növény megérdemli szerintünk, hogy szenteljünk neki egy cikket. Ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.


Fűszerek Supermanje


Kezdjük rögtön hosszan sorolható tulajdonságaival - tőszavakban: antioxidáns, vérhígító, köhögéscsillapító, afrodiziákum, antibakteriális, gombaellenes, rákmegelőző, gyomor és bélvédő, vérnyomás-szabályozó, náthától védő, béltisztító. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a fokhagyma a zöldségek és fűszerek Supermanje. De talán még ennél is meggyőzőbb,  hogy sütve, főzve és nyersen is teljesen más ízt ad - nincs étel amit fel ne dobna.

Amilyen büdös, olyan egészséges és ezt nem tegnap óta tudja az emberiség: a fokhagyma a legrégebb óta használt fűszernövényünk, 6000 éve esszük az ízéért és egészségmegőrző hatásáért.  Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, vámpírellenes hatásáról is elhíresült a növény.

A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek, fertőtlenítő hatása miatt. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni, különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A hatezer év alatt, amióta az életünk része, 600 alfaja alakult ki.

Amerikai módi - fokhagyma a fagyiban


A fokhagymaimádat olyan elvetemült dolgokhoz is vezethet, mint például a fokhagymajégkrém. Igen, jól olvasta! Kaliforniában Gilroy az a hely, amely kinevezte magát a Világ Fokhagyma Fővárosának és évente megrendezi a Fokhagyma Fesztivált, ahol a fokhagyma ízű jégkrém is főszerepet kap évről évre. Más kombinációkhoz szokott ínyünk számára igazi élmény lehet egy ilyen jégkrém kóstolása. Mivel a fogás elkészítése egyszersmind előítéleteinkre is jelentős csapást mérhet, álljon itt a receptje:

Fokhagymafagyi és háttérben a Gilroy-i fesztivál fagyi standja.

Hozzávalók: 2 csésze teljes tej, 2-4 gerezd finomra vágott fokhagyma (ízlés szerint), 1 vanília félbevágva és a belseje kikaparva, 1½  csésze kristálycukor, 1 csésze főzőtejszín, 8 tojás sárgája.

Elkészítése: a tejet, kikapart vanília belsőt és fokhagymát mérsékelt hőmérsékleten melegítjük, majd a forrás kezdetekor azonnal levesszük a tűzhelyről. Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, cukrot és tejszínt és habverővel alaposan összekeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan hozzácsorgatjuk a vaníliás, fokhagymás meleg tejet. A keveréket visszatesszük a tűzhelyre és mérsékelt hőmérsékleten, 10-12 percig folyamatosan kevergetjük, amíg nem kezd besűrűsödni. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon!). Tegyük formába és jeges fürdőn hűtsük le. A lehűlt keveréket tegyük fagylaltkészítő gépbe és kevertessük, amíg jó nem lesz. Fagyasszuk le.


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ezernyi virág borítja az utcákat egy portugál városban

Egészen pontosan több ezernyi kézzel készült papírvirág, melyeket felfűznek és sátorszerűen az utcák fölé aggatják, hogy alattuk lenyűgöző legyen a sétálgatás. Mi ez pontosan? Mutatjuk!

Merülj a bálnák közé: 2015 legjobb képei a NatGeo szerint

Idén sem volt mellékes a minőség a National Geographic fotósai számára. Mind a tíz kép magáért beszél. A képek mindegyike káprázatos, mégis az első helyet csak egy fotós zsebelhette be...

A kínai kutyahús fesztivál, avagy hogyan mentette meg egy nő 100 kutya életét (képriport)

Az állatvédők felháborodása ellenére megtartották Kínában az éves kutyahúsfesztivált. Kuanghszi tartományban így ünneplik a nyári napfordulót...

3 napig rophatod: mától indul az ingyen buli és koncert a belvárosban!

A Belvárosi Fesztivál 2015-ben is méltóan folytatja az eddigi igen sikeres sort, ugyanis ezen a hétvégén számos ingyenes koncerttel vár, a hazai előadók krémjével...

Az olvasás szerelmeseinek: újra itt a Budapesti Könyvfesztivál!

Meseolvasás, kézműves foglalkozások és koncertek is szórakoztatják a gyerekeket április 24. és 26. között a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.