Belépés

Kis gerezdben brutális erő - ez a fűszerek Supermanje


Április 19-én volt a fokhagyma világnapja. Ez az pici, de annál sokoldalúbb növény megérdemli szerintünk, hogy még ma is szenteljünk neki egy cikket. Ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.


Fűszerek Supermanje


Kezdjük rögtön hosszan sorolható tulajdonságaival - tőszavakban: antioxidáns, vérhígító, köhögéscsillapító, afrodiziákum, antibakteriális, gombaellenes, rákmegelőző, gyomor és bélvédő, vérnyomás-szabályozó, náthától védő, béltisztító. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a fokhagyma a zöldségek és fűszerek Supermanje. De talán még ennél is meggyőzőbb,  hogy sütve, főzve és nyersen is teljesen más ízt ad - nincs étel amit fel ne dobna.

Amilyen büdös, olyan egészséges és ezt nem tegnap óta tudja az emberiség: a fokhagyma a legrégebb óta használt fűszernövényünk, 6000 éve esszük az ízéért és egészségmegőrző hatásáért.  Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, vámpírellenes hatásáról is elhíresült a növény.

A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek, fertőtlenítő hatása miatt. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni, különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A hatezer év alatt, amióta az életünk része, 600 alfaja alakult ki.

Amerikai módi - fokhagyma a fagyiban


A fokhagymaimádat olyan elvetemült dolgokhoz is vezethet, mint például a fokhagymajégkrém. Igen, jól olvasta! Kaliforniában Gilroy az a hely, amely kinevezte magát a Világ Fokhagyma Fővárosának és évente megrendezi a Fokhagyma Fesztivált, ahol a fokhagyma ízű jégkrém is főszerepet kap évről évre. Más kombinációkhoz szokott ínyünk számára igazi élmény lehet egy ilyen jégkrém kóstolása. Mivel a fogás elkészítése egyszersmind előítéleteinkre is jelentős csapást mérhet, álljon itt a receptje:

Fokhagymafagyi és háttérben a Gilroy-i fesztivál fagyi standja.

Hozzávalók: 2 csésze teljes tej, 2-4 gerezd finomra vágott fokhagyma (ízlés szerint), 1 vanília félbevágva és a belseje kikaparva, 1½  csésze kristálycukor, 1 csésze főzőtejszín, 8 tojás sárgája.

Elkészítése: a tejet, kikapart vanília belsőt és fokhagymát mérsékelt hőmérsékleten melegítjük, majd a forrás kezdetekor azonnal levesszük a tűzhelyről. Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, cukrot és tejszínt és habverővel alaposan összekeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan hozzácsorgatjuk a vaníliás, fokhagymás meleg tejet. A keveréket visszatesszük a tűzhelyre és mérsékelt hőmérsékleten, 10-12 percig folyamatosan kevergetjük, amíg nem kezd besűrűsödni. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon!). Tegyük formába és jeges fürdőn hűtsük le. A lehűlt keveréket tegyük fagylaltkészítő gépbe és kevertessük, amíg jó nem lesz. Fagyasszuk le.

Egyébként hazánkban is ünneplik a növényt - tavaly harmadszor rendezték meg a Bács-Kiskun megyei Bátya fokhagymafesztiválját, nem kis sikerrel.

Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Jubileumi halfesztivál Szegeden

Várhatóan kétszáz mázsa halat főznek és sütnek meg a jubileumi, 15. Nemzetközi Tisza Halfesztiválon, ...

Bevetésen volt a Pozitívnap-íz-kommandó: ...

A Millenáris épületében vasárnapig voltak terítéken a magyar kézműves gasztronómia remekei, amikbe mi ...


Népszerű termékek
matyodesign

Díszítse ruhatáratokat épp annyira egy-egy darab matyodesign ...

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése