Ezer facsemete Vizsoly jövőjéért - összefogás az ezeréves faluért

Vizsoly közössége a „reménység-csemetéivel”, azaz ezer facsemetével kívánja betelepíteni a falut, mely nemcsak szimbolikus, de hasznos kezdeményezés is. 


Vizsoly hallatán bizonyára mindenkinek a Vizsolyi Biblia nyomtatásának színhelye ugrik be elsőre: egy hajdan virágzó és prosperáló, gazdag történelmi- és egyháztörténeti múlttal rendelkező mintegy ezeréves magyar település. 

A zempléni hegyek lábánál meghúzódó, valóságos ékszerdoboz volt hajdan a falu, ami mára sajnos kopárabb képet fest. Azonban felismerték, hogy Vizsoly jövője és újbóli felvirágzása az itt élő helyiek összefogásán múlik. Ennek érdekében elindítottak egy nagyszerű kezdeményezést, melyhez csatlakoztak a helyi egyházi közösségek, oktatási intézmények és a helyi önkormányzat is. 

Céljuk idén tavasszal egy olyan faültetési programot megszervezni, melynek keretében annyi fát ültetnek a település területén és a bekötő utak mentén, ahány éves maga a falu. Hogy minden ember lássa és érzékelje, hogy ennek a falunak gazdag múltja van. Egy-egy fát fognak ültetni minden egyes eltelt esztendőért. Közel ezer facsemetét! Amit aztán átadhatnak az unokáik számára, ezzel teremtve meg egy méltóbb, szebb jövőt.

„Luther Márton mondta egykor, amikor megkérdezték tőle, hogy mit tenne, ha megtudná, hogy holnap elérkezik a világvége: - Ültetnék egy almafát. – hangzott egyszerűen Luther válasza. Mi is úgy gondoljuk, e vállalkozás nem csak hasznos, de egyben szimbolikus is.”- fogalmaz a kezdeményezés elindítója a helyi vállalkozó Molnár Gergely

Ha segítene, itt megteheti


Ha módjában áll segítsen Ön is betelepíteni a „reménység-csemetéivel” községüket. Szívesen fogadnak gyümölcsfa-csemetéket is, de elsősorban akác, vadgesztenye, szelídgesztenye, hársfa, evódia, japánakác, fűz- és nyárfa csemetékre gondoltak a szervezők. Minden felajánlott facsemete hatalmas segítség, de adományokat is elfogadnak, amiből fákat vásárolnak. Ha segítene keresse a kapcsolattartót: Molnár Gergelyt a következő email címen: mezesgergo@gmail.com, vagy hívja ezt a telefonszámot: 06 70 500 7860. 


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében

26 év. Ennyi idő alatt újratelepítette az esőerdőt ez a házaspár

Felemelő történet a hétköznapok valós hőseiről. Egy házaspár, akik virágzó erdőt teremtett ott, ahol már szinte minden élet eltűnt...

Falun: tündéri magyar animáció a falusi életről (+videó)

Zseniális rövidfilm terjed arról, mit szeretünk a kis magyar falvakban. Wonhaz Annamária rövidfilmje tökéletesen visszaadja az a hangulatot, nyugalmat, otthonosságot, amit falun érzünk.

Így használd jól a Facebookot - lecke egy igazán sármos színésztől

Joseph Gordon-Levitt igyekszik tenni a nagyobb jóért, s ehhez nem rest a közösségi médiát is ötletesen felhasználni. A "Minden nap csodás" elnevezésű megmozdulásának következő eleme a nyilvános zene lett.


NAPI BOLDOGSÁG