Belépés

Iszapömlés - Befejeződött a katasztrófa utáni újjáépítés


Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a kormány az iszapömlés egyéves évfordulójára minden károsult gondját megoldja - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, az új devecseri lakóparkban tartott sajtótájékoztatón.
A belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárását követően hangsúlyozta, hogy az újjáépítés és a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult, és a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják a további fejlesztési lehetőséget. Kérdésre válaszolva közölte, hogy megérkezett a kárt elszenvedett, nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés, valamint két héten belül várható a brüsszeli jóváhagyás a mezőgazdasági károk enyhítésére is, így az állam a gazdálkodók kárát is megtéríti.

Fazekas Jánosné, Fazekas Alexandra és Fazekas János
állnak új, a devecseri lakóparkban lévő 92 négyzetméteres családi házuk verandáján. (MTI)

Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az egyedi, a világban korábban még nem tapasztalt méretű katasztrófát követő helyreállítás-újjáépítés nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.  "Nemzetközi viszonylatban a magyar állam részéről vállalt kötelezettségek, az érintett szervezetek és az önkéntesek munkáját tekintve sincsen szégyenkeznivalónk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a vörösiszap-áradat összesen 306 házat érintett, a miatt több mint hétszáz ember otthona vált lakhatatlanná.  A károsultak teljes kártalanításban részesültek, a kormány az új otthonok biztosítása mellett a családok ingóságainak pótlását is vállalta, a felelősség kérdésétől függetlenül - tette hozzá. Kovács Zoltán köszönetet mondott a munkákban részt vevőknek, a többi között a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a mentőszolgálatnak, a rendőrségnek, az önkormányzatoknak, valamint a külföldi országoknak is. 

Kolontár után Devecserben is megkezdték a beköltözést új otthonaikba a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai, a 87 házas lakóparkban eddig tizenegy családnak adták át házuk kulcsait. (MTI)

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett új katasztrófavédelmi törvénnyel biztosítja majd a katasztrófák elleni védekezést lehetővé tevő, minden eddiginél hatékonyabb szabályozást. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Rekordbírságot kapott a MAL Zrt. - közben a ...

135 milliárd forintos bírság a vörösiszapért. Közben a cég állami felügyeletét ellátó bizottság ...

Megújulás az iszapkatasztrófa után!

Megújul a 2010-es iszapömlésben súlyosan megrongálódott devecseri Esterházy-kastély parkja.


Népszerű termékek
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése