Iszapömlés - Befejeződött a katasztrófa utáni újjáépítés

Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a kormány az iszapömlés egyéves évfordulójára minden károsult gondját megoldja - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, az új devecseri lakóparkban tartott sajtótájékoztatón.
A belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárását követően hangsúlyozta, hogy az újjáépítés és a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult, és a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják a további fejlesztési lehetőséget. Kérdésre válaszolva közölte, hogy megérkezett a kárt elszenvedett, nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés, valamint két héten belül várható a brüsszeli jóváhagyás a mezőgazdasági károk enyhítésére is, így az állam a gazdálkodók kárát is megtéríti.

Fazekas Jánosné, Fazekas Alexandra és Fazekas János
állnak új, a devecseri lakóparkban lévő 92 négyzetméteres családi házuk verandáján. (MTI)

Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az egyedi, a világban korábban még nem tapasztalt méretű katasztrófát követő helyreállítás-újjáépítés nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.  "Nemzetközi viszonylatban a magyar állam részéről vállalt kötelezettségek, az érintett szervezetek és az önkéntesek munkáját tekintve sincsen szégyenkeznivalónk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a vörösiszap-áradat összesen 306 házat érintett, a miatt több mint hétszáz ember otthona vált lakhatatlanná.  A károsultak teljes kártalanításban részesültek, a kormány az új otthonok biztosítása mellett a családok ingóságainak pótlását is vállalta, a felelősség kérdésétől függetlenül - tette hozzá. Kovács Zoltán köszönetet mondott a munkákban részt vevőknek, a többi között a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a mentőszolgálatnak, a rendőrségnek, az önkormányzatoknak, valamint a külföldi országoknak is. 

Kolontár után Devecserben is megkezdték a beköltözést új otthonaikba a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai, a 87 házas lakóparkban eddig tizenegy családnak adták át házuk kulcsait. (MTI)

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett új katasztrófavédelmi törvénnyel biztosítja majd a katasztrófák elleni védekezést lehetővé tevő, minden eddiginél hatékonyabb szabályozást. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Igen, a brit kormánynak még főegerészei is vannak!

Nem is lennének britek a britek, ha a kormánynak ne lenne hivatalos főegerésze is. A Chief Mouser to the Cabinet Office cím a Downing Street 10. szám alatt élő macskát illeti meg.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

A litvánoknak aztán van humorérzéke, pláne, ha kátyúkról van szó, amikkel kormányuk igazán foglalkozhatna! (képriport)

A litvánoknak van humorérzéke. Sőt, ahhoz is jól értenek, hogy a problémákra fanyar, de annál találóbb humorral hívják fel a figyelmet!

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!


NAPI BOLDOGSÁG