A belépéstől a távozásig: éttermi etikett, amit mindenkinek ismernie kéne
A hétköznapi életben gyakran fordulunk meg éttermekben és vendéglőkben, ahol bizony nem árt, ha ismerjük az etikett szabályait. Nem csak üzleti vacsoráknál - de kiemelten akkor - bizony könnyen felsülhetünk, kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem ismerjük és alkalmazzuk ezeket a szabályosan.

 


Az organikus.blogspot.hu összefoglalta a legfontosabb lépéseket, mozzanatokat, amelyeket illik mindenkinek ismernie - ha vendéglőbe látogat!

Az etikett szabályainak elhalványulása napjaink egyik legkritikusabb kérdése. Beszélhetünk akár a női-férfi viszonyok megváltozásáról, akár a világ rohanásáról is - a lényeg azonban nem változik: a vendéglátókban, éttermekben az etikett betartása nem csak illem kérdése - de a kellemetlen szituációkat is elkerülhetjük vele.


Belépés az étterembe

Az etikett szerint bár általában a férfi előre engedi a nőt az ajtóban, az éttermek és vendéglátóhelyek esetében ez nem így van. Ezek ugyanis ismeretlen területnek számítanak - amelyet a férfinak illik először feltérképezni. A belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, a ruhatárnál a kabátját lesegíteni válláról - még akkor is, ha az üzleti életben egyenrangú partnerként jelenik meg a két fő.

Helyfoglalás

Az elegánsabb éttermekben az etikett szerint meg kell várni, míg a személyzet fogad minket, és az asztalunkhoz vezet. Az asztalnál a nő foglal először helyet, és neki a későbbiek során nem is szükséges felállnia - amennyiben azonban több vendég is érkezik, a férfi azokat mindig felállva üdvözölje.
A magyar protokoll szerint az asztalnál helyet foglalva, arra kell figyelnünk, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjon. Ha csak jobb kézzel eszünk, akkor eközben a bal kéz az asztalon pihen.Az étel rendelés

A rendelni kívánt étel kiválasztása után a pincérrel az etikett szerint a férfi kommunikál - ő adja le a hölgy rendelését is, amelyet előzetesen egyeztettek. Ugyan így szükséges eljárni a bor kiválasztásánál is - illik érdeklődni a nő preferenciáiról, de a férfi nézze a borlapot, és ő is válasszon.

Az étkezés

A kihozott ételt - akárcsak otthon - minden esetben a nő kezdheti meg. Csak miután ő elkezdett enni foghatja meg a férfi az evőeszközöket.
Az evőeszközök használata külön fejezetet érdemel - azok mindig a végénél fogjuk meg, és sohasem marokra. Nem illik a tányért kocogtatni az evőeszközökkel, azokat úgy kell használni, hogy ne érintse étkészlethez.

Evőeszköz jelzések a pincérek felé:

Ha a kést meg a villát egy kis háztető formában helyezzük el a tányéron, úgy, hogy az evőeszközök ne érjenek egymáshoz, akkor az azt jelenti, hogy a fogások között szünetet kérsz. Ha a kést vízszintesen és a villát pedig rá függőlegesen tesszük, akkor a pincérek tudni fogják, hogy jöhet a következő fogás.

Ha minősíteni szeretnéd az ételeket, ezt jelezheted az evőeszközeiddel. Ha a kést és a villát vízszintesen helyezed el úgy, hogy a kést felülre, a villát pedig alulra, az azt jelenti, hogy az étel kiváló volt. Ha nem ízlettek a fogások, akkor a baloldalon található villa ágai között az egyik résbe szúrd bele a kést.

Fizetés, távozás

Fizetni a lehető legdiszkrétebben illik, ezért ne kiálts a pincérnek fizetési szándékaid miatt, legfeljebb ints neki, vagy bólogass, hogy észrevegyen.
A számlát mindig egy személy fizesse ki, ha a végén szeretnétek rendezni a költségeket, azt az éttermen kívül szokás megtenni.

A Bejegyzésért köszönet az organikus.blogspot.hu oldalnak, amit szívből ajánlunk Neked!


Forrás: organikusok.blogspot.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Év végi agytakarítás: 8 dolog, amit még idén pucolj ki az életedből!

Az utóbbi időben többször is felvetődött, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenes károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

Kedvesség? Igen, emberek, lehet gyakorolni!

Bizony a kedvességnek is van világnapja - egészen pontosan november 13-a az. S bár minden nap illik gyakorolni, azért szánjunk most (hogy gyalogolunk bele az ünnepekbe) kiemelt figyelmet neki!

15 szitu, amikben mindig másképp cselekszünk nőként, mint ahogy szeretnénk

Nőként sok mindent szeretnék. Mindig megfogadunk bizonyos dolgokat, amiket kisebb nagyobb sikerrel megpróbálunk véghez vinni.


NAPI BOLDOGSÁG