A kémia játéka az agyaddal: amikor beüt a dopamin

Testünk tele van talányokkal, melyeket talán sosem ért meg az emberiség teljesen, legalábbis nem a mi életünk folyamán. Viszont a tudomány előretörése megállíthatatlan, és ennek a fejlődésnek hála mi, laikusok is talán megismerhetünk egy szeletet önmagunkról. A tudás hatalom, és önmagunkról tudni, magunk fölötti hatalmat jelent. Az önismeret pedig tudományosan igazoltan boldogsághoz vezet. De mi okozza a boldogságot? Erre teljes válasz, ha nem is létezik, mi azért bemutatunk egy kis darabot a puzzle-ből.

A dopamin mindenki testében jelen van, olyan vegyület, amely szerepet játszik a boldogságérzetben. Neurotranszmitteri vegyület, feladata az idegsejtek között történő üzenettovábbítás. Sokrétű tulajdonságokkal bír: befolyásolhatja a mozgáskoordinációt, a jutalomérzést, szerepe lehet a predikcióban is. A függőség kialakulásán túl, a munkamemória és a végrehajtó funkciók működése is ehhez a vegyülethez köthető. De hogyan is működik?


Tudósok bebizonyították, hogy a dopamin már akkor is elkezd termelődni, mikor még csak számítunk a jutalomra, vagy dicséretre. Lehet ez távoli, a jövőben bekövetkező esemény, vagy egészen közeli jutalomfajta is, ami még inkább növeli a motivációnkat, hogy tegyünk érte, így javítva teljesítményünket és közérzetünket.
Ismered az érzést, mikor libabőrös leszel a zenétől? A dopaminnak ehhez is köze van.

"Akár Beatles, akár Beethoven, az emberek ugyanazért szeretik a zenét, amiért az evést, a testi gyönyöröket vagy a pénzhez jutást: jutalmazó vegyület szabadul fel zenehallgatás közben az agyban - állapították meg kanadai kutatók." - írja a hvg egyik cikkében. A tudósok ezzel magyarázzák a zene meghatározó funkcióját is minden társadalomban. A zene tehát dopamint termel - örömet szerez. De a szerelemben, és a szexben is hatalmas szerepe van. A dopamin az agyban élvezetet, örömet stimulál, hogy motiválja a személyt tevékenységek gyakoribb véghezvitelére, ami újabb indokként szolgálhat például a szívünk választottjával való gyakoribb találkozásokra is.  

A dopamin azonban nem csak jó dolgokat tesz velünk: a függőségek kialakulásában is nagy szerepe van. A különböző ajzószerek nagymértékben növelik a dopamin kibocsátását, aminek következtében a szervezet a jóérzést egyre inkább igényli.

(A videóhoz magyar feliratot találsz jobbra lent a felirat ikon beállításai között!)


A szuperstimulánsok, mint például a felturbózott gyorséttermi ételek, vagy a különböző drogok olyan gyorsan jutalmaznak, és olyan könnyen adják a sokszorozott jóérzést, aminek következtében egyre többet akarunk belőlük annak ellenére is, hogy nem tudjuk azokat kellő módon feldolgozni, megélni. 

"A kávé és csokoládé által kiváltott jó hangulat nem csak a koffeinnek köszönhető, hanem annak a rengeteg dopaminnak is, amely a boldogsághormonok felszabadulását váltja ki az agyban" - mondta Gary Wenk professzor - a hvg cikkében - "Az eufórikus boldogságérzést is az ópiátok okozzák, ezek termelődését pedig képes a csokoládéban kis mennyiségben jelen levő, hatásában a marihuánáéhoz hasonló összetevő is fokozni."

Mint az élet minden területén, úgy a boldogság keresésében, a számunkra boldogságot okozó behatások megélésében is fontos, hogy tudjuk hol a határ, és hogy mikor léptük azt át. Azonban Zacher Gábor toxikológus szavaival élve: "Függőség nélkül lehet élni, csak nem érdemes". Egy kockával több csoki még biztosan nem árt meg.


Pozitív Nap - Bakos Dániel


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A férfiak hanyatlásának korát éljük

A férfiak hanyatlásának korát éljük, és ezen csak a szemléletváltás változtathat - állítja Philip Zimbardo a vele készült interjúban. Szerinte a nagy kérdés, hogy hol vannak a jó férfiak? - Akik nem kanok, hanem lovagok...

Spontán zene: elég jó útja volt annak, aki szombaton az utolsó 2-es metróval közlekedett (+videó)

Spontán zenélés volt szombaton a 2-es metrón. Így azért elég jó utazni, nem?

10 dolog, amit a tánc ad nekünk

Táncolni mindig, mindenkinek érdemes. Nem csak örömforrás, az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul, terápiás célokra is használják, sőt a párválasztásban sem elhanyagolható szerepet tölt be.

Kisgyerekek és óriási kutyáik (képriport)

Andy Seliverstoff fotói tökéletesen ábrázolják mindazt az érzést, amit egy kutya és egy gyermek nyújtani tud...

10 ok, amiért valóban érdemes szeretned a havat

Nem kell mindenkinek feltétlenül utálnia a havat. Mi például pont, hogy szeretjük. Össze is gyűjtöttük egy csokorba, hogy miért.


NAPI BOLDOGSÁG