A kémia játéka az agyaddal: amikor beüt a dopamin

Testünk tele van talányokkal, melyeket talán sosem ért meg az emberiség teljesen, legalábbis nem a mi életünk folyamán. Viszont a tudomány előretörése megállíthatatlan, és ennek a fejlődésnek hála mi, laikusok is talán megismerhetünk egy szeletet önmagunkról. A tudás hatalom, és önmagunkról tudni, magunk fölötti hatalmat jelent. Az önismeret pedig tudományosan igazoltan boldogsághoz vezet. De mi okozza a boldogságot? Erre teljes válasz, ha nem is létezik, mi azért bemutatunk egy kis darabot a puzzle-ből.

A dopamin mindenki testében jelen van, olyan vegyület, amely szerepet játszik a boldogságérzetben. Neurotranszmitteri vegyület, feladata az idegsejtek között történő üzenettovábbítás. Sokrétű tulajdonságokkal bír: befolyásolhatja a mozgáskoordinációt, a jutalomérzést, szerepe lehet a predikcióban is. A függőség kialakulásán túl, a munkamemória és a végrehajtó funkciók működése is ehhez a vegyülethez köthető. De hogyan is működik?


Tudósok bebizonyították, hogy a dopamin már akkor is elkezd termelődni, mikor még csak számítunk a jutalomra, vagy dicséretre. Lehet ez távoli, a jövőben bekövetkező esemény, vagy egészen közeli jutalomfajta is, ami még inkább növeli a motivációnkat, hogy tegyünk érte, így javítva teljesítményünket és közérzetünket.
Ismered az érzést, mikor libabőrös leszel a zenétől? A dopaminnak ehhez is köze van.

"Akár Beatles, akár Beethoven, az emberek ugyanazért szeretik a zenét, amiért az evést, a testi gyönyöröket vagy a pénzhez jutást: jutalmazó vegyület szabadul fel zenehallgatás közben az agyban - állapították meg kanadai kutatók." - írja a hvg egyik cikkében. A tudósok ezzel magyarázzák a zene meghatározó funkcióját is minden társadalomban. A zene tehát dopamint termel - örömet szerez. De a szerelemben, és a szexben is hatalmas szerepe van. A dopamin az agyban élvezetet, örömet stimulál, hogy motiválja a személyt tevékenységek gyakoribb véghezvitelére, ami újabb indokként szolgálhat például a szívünk választottjával való gyakoribb találkozásokra is.  

A dopamin azonban nem csak jó dolgokat tesz velünk: a függőségek kialakulásában is nagy szerepe van. A különböző ajzószerek nagymértékben növelik a dopamin kibocsátását, aminek következtében a szervezet a jóérzést egyre inkább igényli.

(A videóhoz magyar feliratot találsz jobbra lent a felirat ikon beállításai között!)


A szuperstimulánsok, mint például a felturbózott gyorséttermi ételek, vagy a különböző drogok olyan gyorsan jutalmaznak, és olyan könnyen adják a sokszorozott jóérzést, aminek következtében egyre többet akarunk belőlük annak ellenére is, hogy nem tudjuk azokat kellő módon feldolgozni, megélni. 

"A kávé és csokoládé által kiváltott jó hangulat nem csak a koffeinnek köszönhető, hanem annak a rengeteg dopaminnak is, amely a boldogsághormonok felszabadulását váltja ki az agyban" - mondta Gary Wenk professzor - a hvg cikkében - "Az eufórikus boldogságérzést is az ópiátok okozzák, ezek termelődését pedig képes a csokoládéban kis mennyiségben jelen levő, hatásában a marihuánáéhoz hasonló összetevő is fokozni."

Mint az élet minden területén, úgy a boldogság keresésében, a számunkra boldogságot okozó behatások megélésében is fontos, hogy tudjuk hol a határ, és hogy mikor léptük azt át. Azonban Zacher Gábor toxikológus szavaival élve: "Függőség nélkül lehet élni, csak nem érdemes". Egy kockával több csoki még biztosan nem árt meg.


Pozitív Nap - Bakos Dániel


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

Előre szólunk, gombóc nő az ember torkában: 2017 legszebb esküvői képei

A Fearless Awards kiválasztotta a legjobb esküvői fotókat a 2017-es évből, mi pedig ezekből szemezgettünk. Ezek a képek bizonyítják, hogy milyen csodák rejlenek egy-egy jól elkapott pillanatban.

A legjobb apa-baba pillanatok +VIDEÓ

Az apukák és babák közös produkciói mindig különösen szívet melengetőek. Anyaként pedig nem a gyomrunkon, hanem a gyerekünkön keresztül vezet az út a szívünkhöz. Elhoztuk most nektek a legaranyosabb apa-baba videót az internet nagy tengeréből, hogy mindenkinek mosolyt csaljunk az arcára.

Videón, ahogy kirobban az öröm egy 11 éves kislányból, amikor megtudja, örökbe fogadhatják

Az amerikai kislány megható reakcióját egy térfigyelő kamera vette fel az iskolájában. "Az őszinte öröm legtisztább megnyilvánulása." Így jellemezte a Utah államban található American Heritage iskola munkatársa a 11 éves lány reakcióját a hírre, hogy nevelőszülei hivatalosan is örökbe fogadhatják.

Világunkban a boldogság joggá vált, amit hajszolunk. Pedig a felé vezető út optimista hozzáállással van kikövezve...

Vannak, akik természetüknél fogva sokkal pozitívabbak az átlagnál, de az optimizmus nem állandó tulajdonság. Ez választás kérdése, ami felett kontrollunk van. Minden reggel megvan az irány a jókedv, vagy a morcosság felé. Kutatások igazolják, hogy hosszú távon az optimista embereknek áll a világ, hiszen ők jobban kezelik a stresszt, ritkábban betegednek meg, hosszabb ideig élnek, boldogabbak és sikeresebbek, mint pesszimista társaik.


NAPI BOLDOGSÁG