Világunkban a boldogság joggá vált, amit hajszolunk. Pedig a felé vezető út optimista hozzáállással van kikövezve...


Vannak, akik természetüknél fogva sokkal pozitívabbak az átlagnál, de az optimizmus nem állandó tulajdonság. Ez választás kérdése, ami felett kontrollunk van. Minden reggel megvan az irány a jókedv, vagy a morcosság felé. Kutatások igazolják, hogy hosszú távon az optimista embereknek áll a világ, hiszen ők jobban kezelik a stresszt, ritkábban betegednek meg, hosszabb ideig élnek, boldogabbak és sikeresebbek, mint pesszimista társaik. 


Hét lépéssel az optimizmus felé


A jó hír az, hogy a készség mindenkiben ott rejlik, hogy morcos dulifuliból örömteli jelenséggé váljon. Íme, hét ötlet a kezdéshez:

1. Találd meg a lehetőséget minden nehézségben!

Az "optimista" szót arra a személyre alkották, aki összpontosít a jóra. Ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a problémát. Hanem felismerjük, hogy a kudarcok elkerülhetetlenek, de átmenetiek is. Ezeket nem csak túlélhetjük, de önmagunkat meglépve még többek is lehetünk a problémák súlya alatt, ha továbbra is bizakodó a hozzáállásunk.

Tény: kihívások idején az optimizmus ösztönöz, míg a pesszimista gondolatokkal maximum félelmeinket növeljük, és összezsugorodunk lélekben. Ne vágd magad alatt a fát negatív hozzáállással!

2. Vedd körbe magad pozitív emberekkel!

Társas lényként az ember általában annyira érzi jól magát, amennyire környezete is az. Elég kicsi az esélye, hogy végigmosolygod a napot, ha mogorva és szomorú emberekkel veszed körbe magad. Vagyis, ha szeretnél szárnyalni a sasokkal, ne közösködj a kacsákkal.  Az optimizmusra nem születni kell, ez egy tanult szokás, ami szerencsére pozitívan ragályos.

Tény: a mosoly, a nevetés ragadós. Nyugodtan tedd ki magad jókedvű, örömteli emberek társaságának, kisimulsz majd.

3. Szeretet: add, fogadd és invesztálj bele! 

Ez a legnagyobb erő az univerzumban: egy olyan kincs, ami nem kerül semmibe, és mégis mindent megad. Végtelen kínálat áll rendelkezésünkre belőle, amibe ha befektetsz a családon, a barátokon keresztül gazdag leszel, és nem buksz rajta. A szeretet növeli a pozitivitást és pajzsként működik a negativitás ellen: megbocsát, gyógyít, ösztönöz és inspirál. Ahol érdemes befektetni a szereteted, ott érdemes befektetni az életedet is.

Tény: A szeretet szabadon elérhető, feltölthető, letölthető és megosztható, mégse fogyunk ki belőle soha.  4. Légy reális: számíts arra, hogy van fent és lent is!Csak azért mert megrögzött optimista valaki, még nem jelenti azt, hogy nem lehet rossz napja. Viszont a megfelelően pozitív szemlélettel ezeken, a kevésbé rózsás időszakokon is, könnyebb túlevickélni és újra a hullámok fölé kerülni.

Tény: az élet nem csak szivárványok és pillangók halmaza. Ha ezt tisztán látjuk, és nem kesergünk felette gyorsabban juthatunk egyről a kettőre.

5. Töltsd fel magad mosollyal és pozitív emlékeztetőkkel!

Ha a legrosszabbra számítasz, a legrosszabb fog történni veled. Ha hagyod, hogy zavarjanak dolgok, folyamatosan fognak. De ha mosolyogsz, akkor jobban érzed magad. Tanulmányok kimutatták, hogy ha egy vidám mosolyt megengedsz magadnak, az úgy stimulálja az agyad, hogy valóban úgy érzed, boldogabb vagy. Ez nem önámítás, hanem tudatosság.

Tipp: Tápláld az optimizmusod pozitív emlékeztetőkkel, mint például:           

"Bármi lehetséges."          

"Az egyetlen dolog, amit teljesen irányítani tudok a hozzáállásom az élethez."          

"Mindig van választás." 

"Még a leghosszabb utazás is egy lépéssel kezdődik."


6. Számold össze áldásaid!

Mindig van annyi jó, annyi szép és annyi szeretet az életedben, amiért hálás lehetsz. Most van miért köszönetet mondanod, csak szünetet kell tartani annyi időre, hogy mindezt észrevedd és értékeld. Tedd meg. Amint ez megtörténik észrevétlenül is megcsappannak negatív gondolataid.  

Tipp: ha szükséged van egy kis nyomatékra írd össze azoknak a nevét akik közel állnak hozzád, azokat a pillanatokat, amikre szívesen emlékszel vissza stb. Kapd elő a listát, amikor megrohan az elégedetlenség, vagy úgy érzed lejtőn vagy.

7. Foglalkozz azzal, amire van ráhatásod!

A pesszimizmus nem praktikus, mert csak rágódsz negatív dolgokon, amik még meg sem történtek. Ez egy időpocsékolás, és az idő korlátozott erőforrás, aminek pazarlását nem engedhetjük meg magunknak. Minden perc, amit aggodalomra fordítasz megakadályozza, hogy élvezd, amit az élet kínál.

A megoldás? Fogadd el, hogy vannak helyzetek, amiket nem tudsz irányítani, és ne legyél áldozat (még ha ez olykor egy kényelmes szerepkör is). Amiben pedig döntést hoztál, utólag ne nyavalyogj rajta. Fejezd be, hogy azon rágódsz mi történik veled, ne elszenvedd, hanem alakítsd az életed.

Tény: nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

Nem arról van tehát szó, hogy a negatív élményeinket, a keserveinket, a bánatainkat hazudjuk el pozitívnak. Arról van szó, hogy fogadjuk el ezeket olyan negatívnak, amilyenek a valóságban, de ha van bennük valami pozitív, akkor azt is vegyük észre - lehet, hogy általában ez a kevesebb, de a hasznosabb és az előrébb vivő is.

Szerző: Fodor Márta - Pozitív NapTetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

Év végi agytakarítás: 8 dolog, amit még idén pucolj ki az életedből!

Az utóbbi időben többször is felvetődött, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenes károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

Előre szólunk, gombóc nő az ember torkában: 2017 legszebb esküvői képei

A Fearless Awards kiválasztotta a legjobb esküvői fotókat a 2017-es évből, mi pedig ezekből szemezgettünk. Ezek a képek bizonyítják, hogy milyen csodák rejlenek egy-egy jól elkapott pillanatban.

A legjobb apa-baba pillanatok +VIDEÓ

Az apukák és babák közös produkciói mindig különösen szívet melengetőek. Anyaként pedig nem a gyomrunkon, hanem a gyerekünkön keresztül vezet az út a szívünkhöz. Elhoztuk most nektek a legaranyosabb apa-baba videót az internet nagy tengeréből, hogy mindenkinek mosolyt csaljunk az arcára.

Videón, ahogy kirobban az öröm egy 11 éves kislányból, amikor megtudja, örökbe fogadhatják

Az amerikai kislány megható reakcióját egy térfigyelő kamera vette fel az iskolájában. "Az őszinte öröm legtisztább megnyilvánulása." Így jellemezte a Utah államban található American Heritage iskola munkatársa a 11 éves lány reakcióját a hírre, hogy nevelőszülei hivatalosan is örökbe fogadhatják.


NAPI BOLDOGSÁG