Derűhozó praktikák 10. - Színek

A Derűhozó praktikák közt szót kell ejteni egy igen fontos, sokszor azonnal ható „jókedvrederítőről”: a színek lélektani hatásáról.


10. Derűhozó praktika: Használd a színeket!


Valószínűleg sokaknak nem mond újat, hogy a színek a lélekre nagyon aktívan hatnak. Egy zöldellő parkban, erdőben való séta azonnal megnyugtat, a tiszta kék ég felvidít, egy piros sál sokkal magabiztosabbá tesz, egy narancssárga pólóban/felsőben vidámabbnak érzed magad. A körülöttünk és rajtunk lévő színek hatással vannak ránk és ezért érdemes tudatosan alkalmazni őket.


A színekkel való test- és lélekgyógyításnak már az ókori görögöknél is hagyománya volt: betegeiket a panaszuktól függően olyan szobában kezelték, aminek az ablakát meghatározott színű kendővel takarták le, így „festették” meg a környezetet, mely a betegek közérzetét azonnal javította, gyógyulásukat elősegítette. A betegség „színével” ellentétes színnel (lázas állapotban a piros, a megfázásnál a kék, májbántalmak esetén a sárga, zúzódásoknál kékes-zöld) gyógyítottak. Indiában máig is vörös lepellel takarják le az ájult embereket, mert a vörös szín hatására kitágulnak a véredények és fokozódik a véráramlás, míg a kék szín ezzel ellentétes hatású.


A színek használatánál figyelembe kell venni azért azt is, hogy nem mindegyik nyelvben jelenti ugyanazt az árnyalatot az adott szó. A magyar nyelv pl. ebben is egyedülálló: nálunk külön van piros és vörös színre szavunk.

És a színek hatásánál a kulturális, társadalmi szokások is fontosak, hisz Dél-Afrikában a gyász színe a piros, míg Kínában az esküvői ruha hagyományos színe.


Nálunk a színek jelentései és a lélekre gyakorolt hatásai:


Fehér

A színek hatásai

A fehér az ártatlanság, a tisztaság és az őszinteség színe. Tisztaságot, nyugalmat és nyitottságot sugall és ezt is adja a fehér színű ruha hordójának.


Sárga

Akik citromsárgát hordanak, boldogságot és optimizmust sugallnak. Szellemileg stimuláló hatása van az idegrendszerre, erősíti a kommunikációs készséget, felderít, jókedvre hangol.


Narancssárga

Az öröm, a lelkesedés, a kreativitás és sokaknál a szexualitás színe is. Aki narancssárga színű helységben vagy ruhában van, sokkal energikusabbnak, vidámabbnak érzi magát.


Rózsaszín

A rózsaszín a romantika, a szerelem, a barátság és a nőiesség színe. Feszültség, kimerültség ellen, nőiesség kihangsúlyozásában sokat segíthet. De az önbecsülés, önszeretet erősítésére is jó.


Piros

Közismerten a meleg, a szeretet, a szenvedély, a dinamizmus, a veszély, az izgalom, az erő, a vágy, a bátorság színe. A pirosat hordók figyelemfelkeltők, lelkesítő hatásuk van, magabiztosságot, védelmet, közvetlenséget sugallnak. Csökkenti a fáradságérzetet, javítja a hangulatot.


Lila

Az előkelőség, elegancia, kifinomultság, érettség, titokzatosság színe. A kreatív, művészi hajlamú emberekre ösztönzően hat. De mellette stresszoldó és nyugtató hatása is van.


Kék

A béke, a nyugalom, a harmónia, a megbízhatóság, de az unalom, a hideg, melankólia színe is, de ezzel ellentétben – mint a felhőtlen kék égnek – derűt sugárzó hatása is van. Akik kéket hordanak megbízhatónak, lojálisnak, nyugodtnak tűnnek. A lélek színének is hívják és a tudatalattira is nyugtatólag hat. És a Bolygónk színe is. :)


Zöld

Csupa kellemes hangulat és érzet tartozik hozzá: az optimizmus, a jó közérzet, a nyugalom, a relaxáció, a természet, a tavasz, a harmónia, a frissesség és a tisztaság színe. 
Akik zöldet hordanak, azok frissítő hatással vannak a környezetükre és magukra. Mentálisan és fizikailag is segíti az ellazulást, nyugat, lazít, megújulást és harmóniát sugároz.


Barna

A talaj színe, ezért stabilitás, megközelíthetőséget sugall. Továbbá az ősz meleg színe. A barnát kedvelő, hordó személy biztonságot, szilárdságot, megbízhatóságot, melegséget áraszt és ilyen hatással van rá is.


Fekete

Az erő, a férfiasság, az éjszaka, az elegancia, a formalitás és a kifinomultság színe. (A fekete igazából nem szín, hanem a fény és a színek hiánya). Erős érzéseket vált ki a viselőjéből és a környezetéből is: parancsoló, határozott és kreatív hatása lehet, de mellette elhatárolódást, illetve befelé fordulást is sugall.

--------------


Persze sokat számít, hogy kinek mi a kedvenc színe, nomeg, hogy mi áll jól neki. 


Tehát, ha rossz a kedved, akkor felhangolásnak, ha jó a kedved, akkor kihangsúlyozásnak: vedd körül vidám színekkel magad, színes képekkel, ruhákkal, ruha kiegészítőkkel.


Szerző: Jóba Katalin - Pozitív Nap


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Színekben úszik egész India: ma elkezdődött a tavasz ünnepe, a Holi! (+képek)

Miért festékes ma még a Google kereső logója is? És egyáltalán, mi az a Holi? És miért dobálják ma egymást Indiában (és a világ számos más pontján is) az emberek színekkel? A választ megtudod, ha lejjebb görgetsz!

1400 éves ginkgo fa, ami minden ősszel aranyba borít egy buddhista kolostort (képriport)

Minden arany, vörös, réz és mélybarna levélben ott rejlik az ősz ezerarcú szépsége. Most egy távoli vidék aranyban úszó őszi pillanatait mutatjuk meg nektek!

A gyermeki ártatlanság egy édesanya szemével - a tiszta, nemes szeretet képeken

Ki lehetne ártatlanabb az éppenhogy világrajött életnél? Hiszen ki az, akinek nincs fogalma a rohanó világ zajáról, bajairól? Aki még nem élt benne... Gyermekeink.

Állati mostohatesók - "testvérpárok", pedig nagyon nem egy alomból vannak!

"Úgy hasonlítotok, mint két tojás!" - szoktuk mondani olykor olyan gyermekekre, akik között nincsen rokoni kötelék. Vajon állatok között is létezik ilyen hasonlóság? :)

Indítsd az őszt zenével! Dalok, melyeket ez az évszak ihletett

Zenét hallgatni sosincs késő, sosincs korán és soha, soha nem alkalmatlan egy kis muzsikával feldobni a napunkat. Most hoztunk nektek pár, kifejezetten őszi dalt.


NAPI BOLDOGSÁG