Így készítsünk házi patikát otthonra! – A parlagi ligetszépe / 9. rész

Szakértőnk, Antics Katalin sorozatának kilencedik részéhez értünk, mellyel heti rendszerességgel jelentkezünk.


A parlagi ligetszépe a sötétség virága: éjszaka virágzik, ilyenkor szinte csak úgy világít élénksárga színével.


Ismertetőjegyei

A parlagi ligetszépe (Oenothera biennis L.) kétnyári, télálló növény. A növényszára sűrűn mirigyszőrös, lándzsás levelei vannak. Felálló bugavirágzat jellemzi, négy sziromlevélből állnak a virágai. Sziromlevelei (2-3 cm) hosszabbak a porzónál. Élénksárga színűek, tányér alakúak. A termése tok. Toktermései és a csésze zöld színűek, piros árnyalatok nélkül.
 
ligetszépe
 
Előfordulása

Hazája Észak-Amerika, egészen Mexikóig. Európában nem őshonos. Mára szinte az egész világon elterjedt. Megtalálható útszéleken, törmelékes helyeken, ugarokon. Talajban nem válogatós, szinte minden földben megél. 

Gyűjtése

Virágait júniustól egészen augusztusig gyűjthetjük. Figyelem, kizárólag este 7-óra után kezdjük el begyűjtését, mivel hamar elernyed és a teakészítéshez használhatatlanná válik.  Egész nyáron át virágzik. Éjszakánként folyamatosan új virágai nyílnak, ezért naponta szedhetjük. A magjai a második évben gyűjthetők. Gyökerét a virágszár kialakulása előtt gyűjtsük be. Első év őszén vagy a következő év tavaszán van az ideje a kiásásnak. Majd ezután mossuk és tisztítsuk meg. 

Szárítása

Meleg, száraz helyen szárítsuk a virágokat, leveleket, szárat. Az élénk virágszín megőrzése érdekében célszerű a mesterséges szárítás. 

ligetszépe

Elkészítése

Teaként: Forraljunk fel vizet. Aprítsuk össze a szirmokat, majd helyezzük csészébe. Forrázzuk le és várjunk maximum öt percet. Mézillatú aromát kölcsönöz a teának. Fogyasszuk egészséggel! 
Főként teakeverékek színezésére szolgál. Mivel illóolajat nem tartalmaz, így jó, ha aromás növényt is helyezünk a teakeverékhez.  
Gyökerét a fekete gyökérhez hasonló módon felhasználhatjuk és fogyaszthatjuk. Íze is a fekete gyökér ízére emlékeztető. Gyökeréből főzeléket is készíthetünk. Fiatal leveleit zöldségként is fogyaszthatjuk.  

Élettani hatásai

Kereskedelmi hajókon jutott el Európába. Az Indiánok pépet készítettek belőle és külsőleg alkalmazva sebekre, bőrkiütésekre alkalmazták. Virágait köhögés ellen használták. Gyökerét íze miatt előszeretettel fogyasztották. 

Nyugtató, élénkíti az anyagcserét. Magjából nyerik a ligetszépeolajat, ami több bőrbetegségben is segít.  A magokból készített tea csökkenti a megfázás és köhögés tüneteit. Virágainak, leveleinek és szárának összehúzó és nyugtató hatása van. Csökkenti a testsúlyt és a szívbetegségek kialakulását, normalizálja a vérnyomást. Hatással van az ízületi gyulladásokra, de még a másnaposságra is.  

A benne található gamma-linolénsavat egyre gyakrabban használják, külsőleg és belsőleg a neurodermatitis (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kiegészítő kezelésére. Fogyasztják diétás élelmiszerként, a menstruációs tünetek csillapítására, valamint a magas koleszterin szint csökkentésére is. 

A homeopátiában hasmenés kezelésére alkalmazzák.

ligetszépe

Hatóanyagai

Linolsav, gamma-linolénsav, olajsav- és palmitinsav-trigliceridek. 

Összetéveszthető a vöröslő ligetszépével- Oenothera glazioviana Mich. (Oenothera erythrosepala). De annak csészelevelei és termései piros csíkozásúak. Virágai nagyobbak. Éppúgy felhasználható, mint a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis L.). Magvai hasonlóképpen olajkinyerésre hasznosítható.

Mivel este virágzik, így illata sok éjszakai pillangót csalogat magához. 

További jó felfedezést kívánok a növények világában!Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap


Szakértőnk korábbi cikkei:
Gyógyuljunk rózsával!
Természetes fájdalomcsökkentés növényekkel
Rovarűzés növényekkel, kemikáliák nélkül
Készítsünk házi patikát otthonra! /1. rész
Készítsünk házi patikát otthonra! / 2.rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A pitypang / 3. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A vadrózsa / 4. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A Levendula / 5. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A mezei katáng / 6.rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A napraforgó / 7. rész
Stressz és álmatlanság ellen fogyasszunk diót!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Besétált az ajándékboltba egy szarvas, de az igazi meglepetés csak ezután következett

Mozgalmas időszaka ez az évnek, hiszen már csak napok kérdése, és itt a karácsony. Az amerikai Colorado államban, Fort Collins város egyik ajándékboltjában az eladók már hozzászoktak a megnövekedett forgalomhoz, a napokban betérő különleges vendégek azonban még őket is meglepték.

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!

Virágba borult földünk legszárazabb területe: csodaszép fotók a ritka jelenségről

Idén ismét virágba borult földünk legszárazabb területe, a chilei Atacama-sivatag. A virágzó sivatagnak nevezett jelenség olyankor következik be, amikor az El Niño hatására bő csapadék hullik az egyébként rendkívül csapadékszegény területre.

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

Több ezernyi lótusz nyílt ki egy thaiföldi nemzeti parkban tíz év szünet után

A színpompás növény a szárazság és a környezetszennyezés miatt az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból tavaiból. De 2017-ben csodával határos módon újra nyílni kezdtek. Fantasztikus felvételek következnek!


NAPI BOLDOGSÁG