Legendás magyar szerelmek

     "Mióta készülök, hogy elmondjam neked szerelmem rejtett csillagrendszerét...”


A szerelem még ma is a legtitokzatosabb és legbonyolultabb érzések egyike. Van, aki a körülményeknek, van, aki az érzéseknek és van, aki a kémiának tulajdonítja annak a bizonyos lángnak a fellobbanását. Az azonban biztos, ha két ember ilyen mélyen összetartozik, akkor egyaránt megél gyönyörű és fájdalmas élményeket. Nem volt ez másként azzal az 5 híres magyar szerelmespárral sem, akiket most bemutatunk nektek.


Legendás szerelmek, amelyek csendes, szenvedélyes, vagy éppen tüzes lobogása ma is megérint minket…

1. Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia

Történelmünk egyik leghíresebb alakját, Kossuth Lajost nem csak kiváló politikusként, hanem rendkívül vonzó férfiként tartották számon. Szebbnél szebb nők vártak rá, mégis a csúnyácska, sokak szerint egocentrikus Meszlényi Teréziát vette feleségül. Kossuth rajongásig szerette az asszonyt, és Terézia is kitartott mellette. Szerelmükből három gyönyörű gyermek született. A politikusnak, bár munkája miatt kevés időt töltött otthon, a legtöbbet családja jelentette: minden együtt megélt percért mérhetetlen hálát érzett. Kaszinókba, kávéházakba se járt.

Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia szobra Újvárosban

Mikor lányánál tüdőbajt diagnosztizáltak, gondolkodás nélkül enyhébb éghajlatra, Olaszországba költöztette szeretteit. A betegség azonban ekkor már annyira elhatalmasodott Kossuth Vilmán, hogy a környezetváltozás sem tudott csodát tenni: a fiatal lány pár hónap múlva meghalt. A szülők teljesen összetörtek, Terézia három évvel később követte is gyermekét. Kossuth élete legnagyobb tragédiájának nevezte felesége és lánya elvesztését: egy évtizedig minden levelét gyászkeretes papírra írta.

2. Ady Endre és Brüll Adél

Irodalmunk legkülönlegesebb szerelmes verseit köszönhetjük Ady Endre és Brüll Adél tüzes románcának. 1903. szeptember 6-án, Nagyváradon találkoztak először, bár Léda (ahogy Ady később nevezte) ekkor már három éve nyomon követte a poéta munkásságát. Végül csak 1906-ban, Párizsban hódolt be a költőnek. Ebben az évben jelent meg ugyanis Ady című kötete, benne a „Léda asszony zsoltárai” ciklussal. Túlzó rajongással kezdték szeretni egymást.


Kapcsolatukat sohasem a boldogság, vagy a harmónia jellemezte. Mindennapjaik, együtt töltött perceik zaklatottan, szörnyű veszekedések közepette teltek. Mindketten erős személyiségek voltak, akik dühösen, egymást űzve szerették a másikat. Erről ír Ady a Héja-nász az avaron című alkotásában is: „Szállunk a Nyárból, űzve szállunk, valahol az Őszben megállunk, fölborzolt tollal, szerelmesen”. Viszonyuk az évek múlásával egyre jobban elmérgesedett, és 1912-ben végleg elváltak útjaik – újra és újra kioltották egymást, nem tudtak együtt maradni. A költő a Nyugat folyóirat hasábjain, az Elbocsátó szép üzenet című versben szakított az asszonnyal. Soha többé nem érzett olyan lángolást, mint amilyet Lédával átélt. 

3. Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

Gyarmati Fanni mindössze 14 éves volt, amikor megismerte az akkor 17. évét betöltő Radnóti Miklóst. Ugyanahhoz a tanárhoz, Hilbert Károlyhoz jártak korrepetálásra, Radnótinak pedig rögtön megtetszett a kis Fifi. Olyannyira, hogy nagykorúnak mondta magát, és még a ceruzáikat is elcserélte, hogy legyen ürügy a beszélgetésre. A bájos diákszerelemből csak évek múlva, hosszú szünetek után lett komoly kapcsolat. 1931 telén, a Városligetben Fanni azt mondta Radnótinak: „Miklós! Én hozzád akarok menni feleségül!”

  A Radnóti házaspár

1935-ben házasodtak össze, otthonukat a Pozsonyi út 1. szám alatt rendezték be. Bár gyönyörű, csendes szerelem volt az övék, Radnóti hat év házasság után viszonyt kezdett Beck Judit festőművésszel. A románc rövid volt, Fanni pedig nem akart válni. „Ha Miklósnak örömet okoz, örüljön” – mondta. A költőt 1940 után többször is behívták munkaszolgálatra, ám 1944 elejéig rendszeresen haza tudott látogatni. 

Számtalan levelet küldött feleségének. „Köszönöm Édes az együtt töltött kilenc évet. Nagyon hiányzol, Édes Egy” – írta az utolsó, 1944. augusztus 16-án kelt üzenetében. Néhány hónappal később, november 4-én, Abda határában halt meg. Fanni azóta is egykori közös lakásukban él, az ajtón lévő névtáblán pedig az olvasható: Dr. Radnóti Miklós. 

4. Déry Tibor és Kunsági Mária

Déry Tibor író 1952-ben, egy baráti összejövetelen találkozott a meseszép színésznővel, Kunsági Máriával. Több rossz kapcsolattal a hátuk mögött, kezdetben nem vették komolyan a másikat. A kalandból mégis szerelem lett, és Déry egy év után megkérte Mária, vagy, ahogy ő hívta, Böbe kezét. „Sose legyek boldogabb, mint veled vagyok immár egy éve” - írta válaszában a nő. Az idős író és a fiatal színésznő frigye nagy botrányt kavart, legélesebben Déry barátja, Örkény István tiltakozott.


Déry Tibor és Kunsági Mária
"Édes kis Böbém, egyetlenem! (...) további életem során egy percig sem akarnék nélküled élni. Szerelmedre, derűdre olyan szükségem van, mint a levegőre"

Ők mégis boldogok voltak. Közös gyerek híján kutyájukat, Nikit kényeztették. Másfél év együttélés után azonban Déryt 1956-os szerepvállalása miatt letartóztatták, és kilenc év börtönre ítélték. – írta Déry a börtönből. 

Böbe minden követ megmozgatott, hogy kihozza férjét a fogságból, levelet írt az összes rangosabb tisztet betöltő politikusnak. Kitartása elérte célját, Déry 1960-ban felmentést kapott. Mikor a férfi 1977-ben meghalt, az addig makkegészséges Böbe is szinte azonnal megbetegedett. Másfél év múlva már ő sem volt az élők sorában.  


5. Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

„Senki nem értette úgy meg, amit csináltam, mint Zoltán. Együtt repültünk” – mondta Ruttkai Éva a Latinovits Zoltánnal való kapcsolatáról. A színészpáros 1960-ban, a Miskolci Nemzeti Színház „Ilyen a szerelem” című darabjának próbáin ismerkedett meg. „Mikor először a szemébe néztem, úgy éreztem, mintha egy tükörbe pillantanék” – mesélte később a Jászai Mari-díjas művésznő. Kapcsolatuk lassan alakult: Ruttkai ekkor még férjes asszony volt, és félt feláldozni családját egy új szerelem oltárán. Végül mégis megadta magát. 

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

Mivel az „Ilyen a szerelem" első előadása fél hétkor kezdődött, Latinovits minden egyes premierje előtt, fél hétkor hatalmas virágcsokorral lepte meg kedvesét. Szerelmükből később sem hiányzott a figyelem és a törődés, hiszen legfontosabb támaszai voltak egymásnak. Bár gyermekük nem született, kutyájukat, Bagót úgy szerették, mintha saját vérük lett volna. 

Közös életüknek 1976. június 4-én lett vége: Latinovits Zoltán Balatonszemesen öngyilkos lett. Bár Ruttkai csak tíz évvel később követte örök társát, Latinovics halála után már nem tudott teljes életet élni. A lakásukban volt egy óra, ami a végzetes napot követően mindig fél hetet mutatott: Ruttkai Éva így őrizte megismerkedésük pillanatát.


Szerző: Kiss Gréta - Pozitív Nap

Forrás: Nyáry Krisztián - Facebook

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Előre szólunk, gombóc nő az ember torkában: 2017 legszebb esküvői képei

A Fearless Awards kiválasztotta a legjobb esküvői fotókat a 2017-es évből, mi pedig ezekből szemezgettünk. Ezek a képek bizonyítják, hogy milyen csodák rejlenek egy-egy jól elkapott pillanatban.

71 éves lenne ma a legenda, aki még évtizedekkel halála után is jelen van: Freddie Mercury

"Ha holnap minden véget érne, ugyanúgy kezdeném el elölről, a saját fejem után mennék. Tudom, hogy egy nap minden véget ér, de nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim. Nem emiatt vagyok itt. A kihívás hajt. Nem is szeretném, ha túl könnyen jönne minden, és szerencsére nem is nyújtanak át nekem ezüsttálcán semmit. Azt nagyon nem bírnám. És úgyis visszautasítanám." - mondta egyszer Freddie Mercury

Tíz híres férfi, aki cicababák helyett vérbeli nőket választott

Ha úgy akarnák, sorban állnának az ajtajukban a modellek, sőt talán sorban is állnak, de nekik más az igazi. Matt Damontól Jon Bon Jovin át Sebastian Vettelig színészek, zenészek és sportolók bizonyítják, hogy a sztárvilágban is az igaz szerelem a hosszú kapcsolat titka.

Ezzel a titkos fegyverrel csábítja el a nő a férfit (és ez nem a szépsége)

Minden emberben megvan az a csábító erő, tulajdonság, adottság, amivel leveszi az ellenkező nemet a lábáról. Azonban pontosan nem lehet meghatározni, hogy ki mitől válik vonzóvá.

A Dalai Láma üzenete a magyarokhoz

Figyeljünk oda jól a szavaira! Ugyan a felvétel már több mint 10 éves, aktualitása ma is nagyon erős. .


NAPI BOLDOGSÁG