Ölelgetjük a jól öltözött, elzavarjuk a rongyos koszos kislányt!? Te mit tennél hasonló helyzetben?

Az Unicef megnézte, mi történik, ha ugyanazt a kislányt rendesen felöltözve vagy koszosan és rongyokban küldi az emberek közé. Megdöbbentő! Még mielőtt még ránk vetnéd a követ, hogy ez miért pozitív, itt a Pozitív Nap oldalon, elmondjuk. Pontosan azért, mert a változás, a POZITÍV változás veled kezdődik, szeretett olvasónk. Azzal, hogy nem csak a lájkok mögül kiáltunk együttérzést. Azzal, hogy körülnézünk, hol, kinek, milyen módon segíthetünk. Azzal, hogy levesszük érzéketlen álarcunkat, és ha másképp nem, hát a saját környezetünkben utánanyúlunk annak, aki segítségre szorul. Azzal, hogy aktívan cselekszünk és nem csak online vagyunk hősök. Szerintünk ezért fontos, sőt nagyon durván fontos ez a videó. Ma. Itt. Most. Hajrá! :)És most lássuk, miért is gondolatébresztő az Unicef videója!

A hatéves Anano az Unicef egy kísérlete kedvéért vállalkozott arra, hogy előbb egy forgalmas utcán, majd egy étteremben játssza az elveszett gyereket...A kislányt először láthatóan tisztán, rendesen felöltöztetve hagyták magára Tbilisziben, Grúzia fővárosában. Ekkor felnőttek hada állt meg kedveskedve. Kérdezgették, beszédbe elegyedtek vele, próbáltak segítséget hívni hozzá. Mindössze egy piszkos melegítőre, egy sapkára és néhány gondosan felvitt koszfoltra volt szükség, hogy a gyerek tökéletesen láthatatlanná váljon a járókelőknek.

A kísérletet egy étteremben megismételve még szembeszökőbb volt a különbség. Az asztalok közt tétován bóklászó, csinosan felöltözött kislányt mosolyogva fogadták. Többen is megpuszilták, megsimogatták. A piszkos ruhák láttán az emberek közelebb húzták a táskájukat, elhúzódtak előle, vagy egyenesen elzavarták az asztaluktól.

A kísérletet végül abba kellett hagyni, mert amikor az egyik vendég határozottabban küldte el a gyereket, Anano sírva futott vissza a forgatócsoporthoz.

Naponta több millió gyereken néznek keresztül, vagy zavarnak el az emberek. Éppen azokat, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre. "A változás atehát akkor kezdődik, amikor te úgy döntesz, hogy foglalkozol vele" - üzeni az Unicef videója.


"Ki kell menni a pályára. És ezt üzenem mindenkinek, mert főként manapság nagyon könnyen ítélkezünk, értékelünk, leszólunk, kritizálunk, és pontosan tudjuk, hogy mit hogyan kellett volna tenni. De ezt a kispadról tesszük. (...) A Facebook egyik nagy csalása az, hogy elhiteti az emberrel, hogy ő is játékos, ő is labdába rúg, csak azért, mert ott ül a képernyő előtt és kommentel. Nem. Éppen ezért mondom, hogy ki kell kapcsolni a számítógépet, és el kell kezdeni élni. Ütéseket, kék foltokat, rúgásokat, gólokat kapni. És a végén, ha azt mondja majd a bíró, hogy - hajszálnyival ugyan - de jobbak voltunk ellenfelünknél, akkor valóban elégedetten dőlhetünk hátra, hogy jó mulatság, igazi munka volt."  
 Böjte Csaba testvér


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Videón, ahogy kirobban az öröm egy 11 éves kislányból, amikor megtudja, örökbe fogadhatják

Az amerikai kislány megható reakcióját egy térfigyelő kamera vette fel az iskolájában. "Az őszinte öröm legtisztább megnyilvánulása." Így jellemezte a Utah államban található American Heritage iskola munkatársa a 11 éves lány reakcióját a hírre, hogy nevelőszülei hivatalosan is örökbe fogadhatják.

Egy kislány tüneményesen őszinte reakciója, amikor szülei életre keltették a plüsskutyáját (+videó)

Egy teljesen ugyanúgy kinéző igazival lepték meg, mert ez volt élete legnagyobb kívánsága. Érdemes megnézni, hogy fogadta! :)

Az özönvíz előtt: DiCaprio új mozija ingyen, magyarul, teljesen legálisan!

A Before the Floodban (azaz magyarul Az özönvíz előtt) című moziban azt kutatja DiCaprio, mit lehet tenni a globális felmelegedés megfékezéséért. Érdemes rászánni az idődet, és itt most meg is nézheted már magyarul is.

"Minden a bokorral kezdődött" - gyermeki lélekkel a szerelemről: Kata és Pocak története (+videó)

Azt nem tudom elmondani milyen a szerelem, csak a szívemben érzem"- mondta ezt egy 6 és fél éves kislány az ovis korszakában.

Férfiak új perspektívából: a szeretet a legfontosabb a magyar apák szerint

A korábban meghatározó nevelési elvet, a szigorúságot, a XXI. században a szeretetközpontúság, az odafigyelés és a tisztesség váltotta fel


NAPI BOLDOGSÁG