Rovarűzés növényekkel, kemikáliák nélkül

Mindannyian bosszankodtunk már az asztalra kitett étel körül köröző majd leszálló, rárepülő legyek serege vagy pihenésközben a fülünkbe duruzsoló szúnyogok miatt.


Lassan véget ér a nyár, de a kellemetlen rovarok társaságával még egy ideig számolnunk kell. Sokat bosszankodunk miattuk és megkeseríthetik a mindennapjainkat, ha hagyjuk. 

Különböző védelmeket alkalmazhatunk ellenük. A legegyszerűbb a fizikai módszer akár egy légycsapó formájában. Léteznek kémiai rovarölő szerek, amelyek nem csak a rovarokat pusztítják el, de a környezetre is hatással vannak.

Most bemutatok olyan növényeket melyekkel távol tarthatjuk a rovarokat anélkül, hogy a környezetet terhelnénk velük. A választás csak rajtunk múlik, hogy melyik megoldást alkalmazzuk. Nagyon hatásos módszer a természetes rovarűzéshez. Nagyszüleink jól ismerték ezeket a növényeket és előszeretettel alkalmazták is őket.

Az ajánlott növények

Az itt felsorolt növények nem csak kertünkben, de az otthonunkban, lakásunkban is megszabadítanak a kellemtelen betolakodóktól. 
Ginkgo biloba és termése

A bodzavirág, Ginkgo biloba, levendula, kakukkfű ezek mind nagyon hatásos növénynek bizonyultak a rovarok távoltartásában.

A cédrusfa a legyek és a szúnyogok távoltartásában kiváló. 

A kamillából készített fürdő után a szúnyogok elkerülnek bennünket. 

A kámfor szintén kiváló védelmet nyújt a szúnyogokkal szemben. Elég egy pár cseppet tennünk a párologtatóba. Ráadásul a meleg nyári estéken hangulata is van egy-egy meggyújtott mécsesnek. 

A citromfű nemcsak a szúnyogok, de a legyek elriasztására is alkalmas. Kiültethetjük a kertünkbe, de a teraszunkra, balkonunkra cserepekben egyaránt kihelyezhetjük. Így egész nyáron védelmet ad.  


A mentának nem csak a növénye, de a belőle készített eszencia is távol tartja a rovarokat.     

Ezek a megoldás az egészségre és a környezetre ártalmatlan, egészséget károsító mellékhatás nélkül alkalmazhatóak.
     


Szerző: Antics Katalin, okleveles növényorvos - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

Bagdy Emőke: hogyan éljünk túl? - Elengedés, megbocsátás, újrakezdés (+videó)

Hogyan bocsássunk meg annak, aki megsebzett, becsapott, megalázott, megkárosított bennünket? Egyáltalán miért érdemes megbocsátani - miért nem jobb megoldás mégis a bosszú? Hogyan építsünk rá egy derűs, új lehetőségekben gazdag jövőt a csalódásokkal és fájdalmas tapasztalatokkal teli múltra?

Ha ezek igazak rád, akkor egy erős személyiség vagy

Elméletileg minden tapasztalatunk és élményünk jobbá és erősebbé tesz minket, ám az optimista szemlélet és az önsajnáltatás mellőzése mellett még egy csomó olyan dolog van, amin dolgoznunk kellene.

1400 éves ginkgo fa, ami minden ősszel aranyba borít egy buddhista kolostort (képriport)

Minden arany, vörös, réz és mélybarna levélben ott rejlik az ősz ezerarcú szépsége. Most egy távoli vidék aranyban úszó őszi pillanatait mutatjuk meg nektek!

Varázslatos erdő a belvárosban - Milánó függőleges kertje!

Szemiramisz függőkertje a világ hét csodája közül az egyik volt. A varázslatos kert felfelé törekvő zöld bujasága azonban valószínűleg eltörpülne a Milánóban épített Bosco Verticale mellett.


NAPI BOLDOGSÁG