Tapasztald meg önmagad!

A Subud egy magasabbrendű hatalom mindennapi valóságként való tapasztalása az életünkben. Nem kultusz, mert nincs benne tanító. És nem vallás, mert nem kell benne hinned, hanem ha akarod, akkor kipróbálhatod. Hasonlít egyfajta vallásos tapasztalathoz, ami minden vallás gyökere. A vallásos emberek ezt Istennek neveznék.

A Subud nagyon is különbözik attól a sok lelki mozgalomtól, amelyek egy tanból vagy tanításból indulnak ki. Először is megmondják, hogy mi az ember, mi a lélek, mi Isten, mik a csakrák, és így tovább. Aztán elvégzel bizonyos gyakorlatokat, amelyekre megtanítottak. Van tanítód, és ezután már képes leszel rá, hogy bizonyos tapasztalatokat szerezz.

A Subud nem ilyen. Itt nem tanulsz semmit, nincs tanító, és mindenki mást tapasztal meg benne. Mivel nincs tanító, és nincs megtérítés, ezért továbbra is gyakorolhatod a saját vallsodat, legyen az keresztény, muzulmán, zsidó. Ez az új belső tapasztalat csak új dimenziót ad a vallásodnak, több leszel általa.

Ez egy olyan kapcsolat, amely energia formájában továbbadható. Az az ember, aki már megkapta és gyakorolta, valahogyan képes arra, hogy átadja ezt a kontaktust egy hozzá fizikailag közel lévő személynek. Az egyetlen követelmény, ami ehhez szükséges, hogy egyrészt valaki nyitott legyen és őszintén kívánja megkapni, másrészt legyen valaki olyannak a közelében, akiben ez már működik.Horthy Miklós unokája,a Londonban élő Horthy István Sharif 2000-ben az USA-ban tartott beszédében ahhoz hasonlította ezt a folyamatot, mikor egy vasrudat egy mágnes közelébe teszünk, és ettől a vas felmágneseződik, vagyis onnantól kezdve mágnesként viselkedik. Tehát aki már megtapasztalta a Subud-ot, az át tudja adni másoknak is.


A Subud szimbóluma hét koncentrikus körből és hét küllőből áll, amelyek az életerő hét szintjét jelképezik, és a "nagy életerőt", amely összeköti őket.
Amit ilyenkor éreznek az emberek, az mindenkinél más. Alapvetően ráébredsz, hogy benned is van egy belső tanító, mint mindenkiben, aki elvezet a saját lényedhez. Ezt az élményt az ún. 'latihánban' élik át és erősítik meg a gyakorlók. A latihán technikát általában csoportban végzik, hetente kétszer 30 percben, de lehet egyedül is. Csak el kell engedned magad, és nem gondolkodni, nem várni semmit. Ha ezt meg tudod tenni, akkor érezni fogsz egy késztetést valami mozgásra, önkénytelenül, ami egyfajta rituáléddá tud válni, kikapcsolja számodra a külvilágot, és feltölt energiával. Viszont nem egy transz állapot, hanem végig tudatos.

Ez lehet az az érzés, hogy pörögnöd kell perceken keresztül, vagy maguktól felemelkednek a karjaid, vagy azt érzed, hogy le kell térdelned, vagy bármi más. Lényeg, hogy ez a te érzésed. A latihán rendszeres gyakorlásának hatására békésebb, harmonikusabb és boldogabb lehetsz, minden különösebb ok nélkül is. Felismerhetsz és feladhatsz olyan negatív érzelmeket, mint pl. a kisebbrendűségi érzés, aggodalom, ingerlékenység, értelmetlen gondolatok, túlzott gondolkodás, stb. Őszinte elfogadást és értékelést tudsz magadban kialakítani általa.


Bapak
A SUBUD a Susila, Buddhi és Dharma szavakból álló mozaikszó. Jelentése: az Isten hatalmának alávetett helyes életmód, amely belső, valódi énünkben (a lelkünkben) foglaltatik. Az 1920-as években alapította Muhammad Subuh Sumohadiwidjojo, aki Bapak néven vált ismertté. Az 1950-es években terjedt el Anglián keresztül Európában is. Mára már 84 országban vannak Subud csoportok, köztük Magyarországon is. A tagok nem végeznek "hittérítést". Akik gyakorolják, azok nem tartják fontosnak, hogy propagálják, mert úgy gondolják, aki megérik rá, az úgyis megtalálja, aki meg nem érett, az úgysem tudna mit kezdeni vele.

Ha úgy döntesz, hogy kipróbálnád, kb. 3 hónapig tart a "jelentkezői időszak", ami alatt eldöntheted, hogy valóban ez az-e, amit keresel. A jelentkezés nyitott bárki számára, aki elmúlt 17 éves.


Pozitív Nap - Juhász Jozefa

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

A fohász, ami átsegítette a nehéz időszakokon "A kis herceg" íróját

Antoine de Saint-Exupéry, a híres francia író, akinek bölcs gondolatait nem csupán "A kis herceg" művéből ismerhetjük. Az egyik legcsodálatosabb fohász is tőle származik. Élete, pilótaként sem volt félelmektől, szorongásoktól mentes, és az egyik legnehezebb időszakban a következőket vetette papírra

30 ok az önbizalomra!

30 ok arra, hogy az légy, aki mindig is akartál lenni! hiszen lehetetlen sikeresnek, boldognak lenni, ha az ember önmaga útjába áll...


NAPI BOLDOGSÁG