Tavasszal a virága, most a termése kápráztat el minket: a sokoldalú bodza

Az év első meleg, napsütéses napjai tavasszal elhozzák nekünk az isteni illatú bodza virágzását. Erre sok lelkes konyhatündér leleményesen lecsap és elkészíti saját, házi bodzaszörpjét. Ezzel a lendülettel el is szoktuk felejteni ezt a csodás növényt... Pedig most hozza termését, ami szintén szuper és finom, csak jól kell tudni használni.

A Sokszínűvidék szerkesztőségének küldte Czibik Irénke zagyvarónai konyhatündér a bodzalekvár készítésének egyszerű receptjét, melyet most mi is megosztunk veletek.

Annyit érdemes tudni a finomságról, hogy valami egészen utánozhatatlan ízvilágú, és valóságos vitaminbomba.

 Következzen a képekkel illusztrált bodzalekvár készítésének receptje!


Jó érett bodzát szedj! A szára piros,a szemek duzzadtak legyenek. A tisztításkor segíts a gyümölcsnek villával!


Ilyen sok lesz belőle.


Mosd meg, a zöld szemek és az apró szár darabok feljönnek a víz tetejére, azokat öntsd le róla.


Citromlével és fahéjjal ízesítsd.


Kevés vízzel tedd föl főni.


Közben (vagy előtte) gondoskodj tiszta üvegekről!


Kavargasd türelmesen.


Édesítsd kevés cukorral. Egy kiló bodzához adj 30-40 dkg cukrot.


Passzírozhatod, turmixolhatod, tartósítószer nem kell bele, én rögtön üvegbe töltöm.


Egy celofánt tegyél a tető alá, zárd le, és mehet a száraz dunsztba.


Sütikbe, palacsintába, édes tésztákba kiváló. Jó étvágyat hozzá!




Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Tüneményes képekkel ünnepeljük, hogy a hópárduc nem veszélyeztetett faj többé

A gyönyörű és egzotikus hópárducot 1972 óra veszélyeztetett fajként tartották számon, de a múlt héten jó hír érkezett a macskák felől. Az elmúlt három év adatait elemezve a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolta vissza őket.

Egy fotósorozat, ami megmutatja a gyerekek hogyan töltötték net és okostelefon nélkül a nyarat szerte a Földön

Summer Unplugged, azaz "nyár kihúzva", ez volt egy nemzetközi fotósverseny címe. Ennek pedig az volt a témája, hogy a gyerekek, hogyan töltik a nyarat, ha nem az interneten lógnak, vagy a Tv előtt ölnek. Fotósok százai örökítették meg világszerte, milyen boldogan telt a gyerekek nyara tévé, internet és telefon nélkül! Mutatjuk a legjobbakat!

Virágba borult földünk legszárazabb területe: csodaszép fotók a ritka jelenségről

Idén ismét virágba borult földünk legszárazabb területe, a chilei Atacama-sivatag. A virágzó sivatagnak nevezett jelenség olyankor következik be, amikor az El Niño hatására bő csapadék hullik az egyébként rendkívül csapadékszegény területre.

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?


NAPI BOLDOGSÁG