Tavasszal a virága, most a termése kápráztat el minket: a sokoldalú bodza

Az év első meleg, napsütéses napjai tavasszal elhozzák nekünk az isteni illatú bodza virágzását. Erre sok lelkes konyhatündér leleményesen lecsap és elkészíti saját, házi bodzaszörpjét. Ezzel a lendülettel el is szoktuk felejteni ezt a csodás növényt... Pedig most hozza termését, ami szintén szuper és finom, csak jól kell tudni használni.

A Sokszínűvidék szerkesztőségének küldte Czibik Irénke zagyvarónai konyhatündér a bodzalekvár készítésének egyszerű receptjét, melyet most mi is megosztunk veletek.

Annyit érdemes tudni a finomságról, hogy valami egészen utánozhatatlan ízvilágú, és valóságos vitaminbomba.

 Következzen a képekkel illusztrált bodzalekvár készítésének receptje!


Jó érett bodzát szedj! A szára piros,a szemek duzzadtak legyenek. A tisztításkor segíts a gyümölcsnek villával!


Ilyen sok lesz belőle.


Mosd meg, a zöld szemek és az apró szár darabok feljönnek a víz tetejére, azokat öntsd le róla.


Citromlével és fahéjjal ízesítsd.


Kevés vízzel tedd föl főni.


Közben (vagy előtte) gondoskodj tiszta üvegekről!


Kavargasd türelmesen.


Édesítsd kevés cukorral. Egy kiló bodzához adj 30-40 dkg cukrot.


Passzírozhatod, turmixolhatod, tartósítószer nem kell bele, én rögtön üvegbe töltöm.


Egy celofánt tegyél a tető alá, zárd le, és mehet a száraz dunsztba.


Sütikbe, palacsintába, édes tésztákba kiváló. Jó étvágyat hozzá!




Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?

Lenyűgöző fotókon mutatja meg magát a Hortobágy

A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.

Hóbagoly szállította az aranyat a magyar természetfotósnak

Aranyérmet nyert Kércz Tibor fotográfus a 2017-es francia PX3, Prix de la Photographie Paris nemzetközi fotópályázaton - írja a National Geographic.

Több ezernyi lótusz nyílt ki egy thaiföldi nemzeti parkban tíz év szünet után

A színpompás növény a szárazság és a környezetszennyezés miatt az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból tavaiból. De 2017-ben csodával határos módon újra nyílni kezdtek. Fantasztikus felvételek következnek!

Kerti tó vagy medence? 8 meggyőző érv a természet oázisa mellett

Nem túlzás azt mondani, hogy sokunk álma egy kerti medence vagy tó. Jó hír, hogy a mindkettőt megvalósíthatjuk egyszerre, ha vegyszermentes, természetes medence mellett döntünk.


NAPI BOLDOGSÁG