A Sokszínűvidék szerkesztőségének küldte Czibik Irénke zagyvarónai konyhatündér a bodzalekvár készítésének egyszerű receptjét, melyet most mi is megosztunk veletek.
Annyit érdemes tudni a finomságról, hogy valami egészen utánozhatatlan ízvilágú, és valóságos vitaminbomba.
Következzen a képekkel illusztrált bodzalekvár készítésének receptje!
Jó érett bodzát szedj! A szára piros,a szemek duzzadtak legyenek. A tisztításkor segíts a gyümölcsnek villával!
Ilyen sok lesz belőle.
Mosd meg, a zöld szemek és az apró szár darabok feljönnek a víz tetejére, azokat öntsd le róla.
Citromlével és fahéjjal ízesítsd.
Kevés vízzel tedd föl főni.
Közben (vagy előtte) gondoskodj tiszta üvegekről!
Kavargasd türelmesen.
Édesítsd kevés cukorral. Egy kiló bodzához adj 30-40 dkg cukrot.
Passzírozhatod, turmixolhatod, tartósítószer nem kell bele, én rögtön üvegbe töltöm.
Egy celofánt tegyél a tető alá, zárd le, és mehet a száraz dunsztba.
Sütikbe, palacsintába, édes tésztákba kiváló. Jó étvágyat hozzá!