Tavasszal a virága, most a termése kápráztat el minket: a sokoldalú bodza

Az év első meleg, napsütéses napjai tavasszal elhozzák nekünk az isteni illatú bodza virágzását. Erre sok lelkes konyhatündér leleményesen lecsap és elkészíti saját, házi bodzaszörpjét. Ezzel a lendülettel el is szoktuk felejteni ezt a csodás növényt... Pedig most hozza termését, ami szintén szuper és finom, csak jól kell tudni használni.

A Sokszínűvidék szerkesztőségének küldte Czibik Irénke zagyvarónai konyhatündér a bodzalekvár készítésének egyszerű receptjét, melyet most mi is megosztunk veletek.

Annyit érdemes tudni a finomságról, hogy valami egészen utánozhatatlan ízvilágú, és valóságos vitaminbomba.

 Következzen a képekkel illusztrált bodzalekvár készítésének receptje!


Jó érett bodzát szedj! A szára piros,a szemek duzzadtak legyenek. A tisztításkor segíts a gyümölcsnek villával!


Ilyen sok lesz belőle.


Mosd meg, a zöld szemek és az apró szár darabok feljönnek a víz tetejére, azokat öntsd le róla.


Citromlével és fahéjjal ízesítsd.


Kevés vízzel tedd föl főni.


Közben (vagy előtte) gondoskodj tiszta üvegekről!


Kavargasd türelmesen.


Édesítsd kevés cukorral. Egy kiló bodzához adj 30-40 dkg cukrot.


Passzírozhatod, turmixolhatod, tartósítószer nem kell bele, én rögtön üvegbe töltöm.


Egy celofánt tegyél a tető alá, zárd le, és mehet a száraz dunsztba.


Sütikbe, palacsintába, édes tésztákba kiváló. Jó étvágyat hozzá!




Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ezek a virágok most nekünk nyílnak: most öltözik pirosba sokfelé a határ (vöröslő képsorozat a pipacsmezőkről)

Pirosba öltözött az ország sok részén a határ. Ezek a virágok most nekünk nyílnak...

10 randiszokás, amit visszasírunk

Hol vannak már azok a régi szép idők, ahol minden randevú különleges volt? A férfi virággal várta a nőt, akinek eszébe se jutott, hogy az első alkalomkor egy véletlen kézszorításnál több történhet. Csupa izgalom, és rejtély volt az egész. Senki nem akart semmit elsietni. Kár, hogy ezeket a szokásokat már csak a fekete-fehér filmekből ismerhetjük. De mi nők, fogjunk össze! Követeljük vissza a gentlemaneket!

Íme, az ország hét csodája!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy a természetet azonosítjuk egy szép idős fával, egy kellemes vizű tóval, egy aranyos állattal, a hétvégi kirándulással vagy horgászattal. Mindez valóban fontos, és a rekreációs értéket nem szabad lebecsülni, de amikor természetről beszélünk, ennél sokkal többről van szó.

Páratlan: lombkorona-tanösvény nyílt Somogyban

A kaszói lombkorona tanösvény hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon.

11 zseniális ültetési öltet: így hasznosíts kreatívan újra a kertedben

Ültetni jó. A virágzó kert, akármilyen picike is, szemünket és lelkünket egyaránt simogatja. A hagyományos kaspók és cserepek helyett választhatunk azonban újrahasznosításra váró tárgyakat is ültetőedénynek.


NAPI BOLDOGSÁG