A városi modern életforma sajátja, hogy az étel útja nem ér mindig maradéktalanul célba: rengeteg élelmiszer végzi a kukában háztartások szerte. A felesleges élelmiszer amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, társadalmunknak. Az étel kidobása nem hiába jár lelkiismeret furdalással: becslések szerint ma Magyarországon mintegy 100 ezer ember éhezik, köztük tízezer gyermek.
Fölösleges milliárdok a kukában
Másodszor az élelmiszerhulladék árt a környezetnek is. Ha ugyanis a hétvégi marhapörkölt a szemétbe kerül, akkor nem csak az étel készült feleslegesen, hanem az előállításához szükséges nyersanyag, munka, energia is veszendőbe megy. Ennek alátámasztására csak egy szám: a világszerte kidobott 1,3 milliárd tonna élelmiszer előállításához szükséges víz 9 milliárd ember vízigényét fedezné, miközben a Föld jelenlegi lakossága 7 milliárd ember.

A kereskedelmi oldal felelőtlensége
A lakossági után nézzük a kereskedelmi oldalt, ahol a hulladék nagy része még menthető lenne, hisz szemétnek minősülnek azok az ételek is, amelyeknek hibás a csomagolása, vagy azok, amelyek a lejárati határidő közelében vannak. A szupermarketekben ahhoz is hozzá lettünk szoktatva, hogy a választék napszakra és évszakra való tekintet nélkül mindig teljes: a polcokon még este is friss kenyerek sorakoznak, és bármikor lehet friss, makulátlan epret kapni.
Ebben a piaci légkörben még a válság ellenére is hajlamosak vagyunk túl vásárolni, túlfőzni magunkat. Ráadásul a világpiaci élelmiszerárakat a vásárlók viselkedése határozza meg, túlzott fogyasztásunk egyre feljebb hajtja azokat. Összefoglalva tehát elmondható, hogy az élelmiszerekkel való pazarlás fő oka a túltermelés, a “szépséghibák”, a minta termékek nem megfelelő mérete, és a szabálytalan tárolás.
Itthon három hónapos kampányt indított márciusban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében. „Mi nemcsak egy civilszervezet vagyunk, hanem kőkemény hulladékfeldolgozó is. Értéket teremtünk az élelmiszeripar számára, mert ahelyett hogy az kifizetné a megsemmisítés, raktározás költségeit, ideadja nekünk. Így ez üzletileg is nagyon értékelhető modell.” – hangsúlyozta Cseh Balázs az élelmiszerbank vezetője. „Esélyt az Ételnek” címmel szemléletformáló programot indítottak el, melynek anyagai a www.eselytazetelnek.hu oldalon érhetőek el.

Tippek, tanácsok - ami rajtunk is múlik
• Ha autó nélkül vagy, annak is.
• Rendszeresen vizsgáld át a kamrát és a hűtőt! Használd fel a közeli lejáratú termékeket!
• Ha nincs más lehetőség, és ki kell dobni, komposztálj!
Nevetséges indokok
Az okok gyakran nevetségesek. A túl nagy krumplik azért maradnak a mezőgazdaságban, mert nem kívánatosak a tömegpiacon. Az uborkákat csak azért dobják ki, mert túl görbék, és nem illeszkednek sorban a dobozokban.

Van pozitív példa is! - Energia az el nem adott kenyérből
Ha minden sütöde hasonlóan működne, egy egész atomerőmű kapacitását ki lehetne váltani – állítja a tulajdonos Thurn filmjében. A rendező állítása szerint, ha az élelmiszer-hulladékot a felére csökkentenénk, az olyan hatással lenne a klímára, mintha minden második autót letennénk. És mindez csak rajtunk múlik, a pazarló társadalom felszámolását apró lépésekkel kell elkezdeni, összefogással jelentős sikert lehetne elérni.
Szemétbúvárkodás, mint alternatív megoldás?
Az évek során egy sajátságos szubkultúrája is megjelent: a freeganek. Ők azok, akik a tökéletesen ehető állapotban kidobott dolgokat hasznosítják. A szóvégi -gan a veganra utal, kukázni csak növényi táplálékot szokás, egyrészt erkölcsi indokból, másrészt a romlásnak indult állati eredetű táplálék veszélyes ez egészségre. A kevésbé radikális freeganek, kukába merülés helyett a piacokat keresik fel még zárás előtt, ahol az eladhatatlan maradékra tehetnek szert közvetlenül az árusoktól.
Húsvét kapcsán szívleljük meg a pazarlás elleni tanácsokat: készüljünk tudatosan az ünnepi menüre, tervezzünk, gondolkodjunk előre: milyen étkezések lesznek, hányan leszünk, lesz-e időnk főzni, mit szeret a család. Mert rajtunk is múlik a probléma felszámolása, kezdjük apró lépésekkel a változtatást!
Szerző: Szilvási-Zupkó Anett - Pozitív Nap