Sokkal több olimpiai érem megszerzése fűződik magyar névhez, mint gondolnád!

Az aranyérmes női tornászcsapat a győzelem után azt kiáltotta:

"We are the Final Five!"

és vezetőedzője, Károlyi Márta nyakába borult. A 73 éves vasszigorú mesternek ezúttal hullottak a könnyei. Az "utolsó ötös" tagjai így búcsúztak a visszavonuló vezetőtől. A közel három évtizedes Károlyi-éra idején az amerikaiak 28 olimpiai és világbajnoki érmet szereztek.

Az erdélyi magyar edzőházaspár 1981-ben disszidált az Egyesült Államokba. Nem volt problémájuk a letelepedéssel. De hát ki ne akarta volna a kommunizmus elől menekülő világhírű mestereket befogadni? A román tornászcsoda, Nadia Comaneci edzői abban az időben érkeztek, amikor a szovjetek, románok taroltak, az amerikai torna pedig sehol sem volt.Károlyi Béla és Márta azonnal kapott állást és hamarosan népszerű tornaiskolát nyitott Texasban. A fegyelemről és eredményességről híres edzőpáros rövidesen átvette a hatalmat az amerikai női tornában. Előbb Béla volt a vezetőedző. Már az 1984-es olimpián az ő tanítványa, Mary Lou Retton lett az összetett bajnok. És ki ne emlékezne Amerikában az 1996-os atlantai nyári olimpia drámai jelenetére, amikor az aranyérmes női csapat sérült tagját, Kerri Strugot Károlyi Béla ölében viszi le a szőnyegről?    

A 2000-es olimpia halványabb teljesítménye után a szókimondó, soha meg nem alkuvó edzőt leváltották. Helyébe diplomatikusabb felesége, Márta került, aki jobban szót értett a helyi edzőkkel, nagyobb szabadságot adott nekik. De a Károlyi-doktrina ugyanúgy a kelet-európai mintán alapuló centralizált csapatépítés nevében működött.

Minden hónapban egyszer a Houston közeli Károlyi- ranchen épült tornacentrumban összejöttek a legígéretesebb tehetségek, bemutatták gyakorlataikat, az edzők tapasztalatokat cseréltek. Károlyi Márta pedig éles szemmel figyelt mindenre. "A találkozók nélkül nem értünk volna el ilyen eredményeket." - mondja Aly Raisman, az idei összetett ezüstérmes.
"Márta nem száz, hanem százötven százalékot követelt tőlünk"- emlegeti az aranyérmes Simone Biles.

A Károlyi-házaspárt többször bírálták kemény bánásmód, a túlságos szigor miatt. Akadtak, akik szerint kínozták a gyerekeket, mások szenvedélyesen keltek védelmükre. Márta sohasem akart népszerű lenni, egy célja volt, hogy a versenyzőkből a legtöbbet hozza ki.

Míg a feleség ritkán került rivaldafénybe, addig showman férje sokszor szerepelt a televízióban. Az amerikai közönség szerette erős akcentusát, színes beszédét, karizmatikus személyiségét. Károlyi Béla tombolt, amikor szerinte "kordoppinggal" a kínaiak elvették az aranyat az amerikaiak elől 2008-ban Pekingben. "Ne vicceljünk, mindenki tudja, hogy pelenkások a kínai lányok. Ha közelebbről megnézzük őket, még látszik a tejfoguk"- kiabálta.A Károlyi házaspár erős amerikai csapatot, hatékony rendszert hagy maga után. Utódukként is kelet-európaiakat emlegetnek, elsőként az egykori szovjet olimpiai bajnokot, Valerij Lukint, akinek lánya, Nastia nyerte a 2008-as összetett versenyt, természetesen már amerikai színekben.

Károlyi Béla és Márta a houstoni ranchen tölti majd nyugdíjas éveit. Azt mondják, nem foglalkoznak többé tornával. "De ha csak a legkisebb probléma akad, Márta azonnal visszajön" - jósolja az idei olimpiai bajnok, Simone Biles.


Témába vág: Az akaraterő diadala - Kerry Strug története

Forrás: válasz.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Bemutatkozik a világ legcukibb kisállata

A természetben ritkán találkozhatunk hermelinnel, most viszont megmutatjuk, milyen tündéri állat a hófehér hermelin.

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

"Egy asszonynak két munkahelye van" - az anyák, feleségek láthatatlan munkájának ereje!

Az önkéntes tevékenység és a fizetetlen házimunka gazdasági szempontból láthatatlan (vagyis semmilyen valutában nem definiálják, nem pénzre váltott tevékenység), így ezáltal sokszor presztízs nélküliek is. Ez a társadalmi jelenség pedig leginkább a nőket érinti, ennek egyik oka a hagyományos nemi szerepek között keresendő, ám a mára tömeges női munkavállalás ellenére sem változott ez a helyzet.


NAPI BOLDOGSÁG