Te teszel ellene? - Három kiló élelmiszert dobunk ki hetente

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül világszerte a szemétbe az ENSZ adatai alapján. Magyarországon évi 566 ezer tonna étel végzi a kukában.

Három területen keletkezik élelmiszer-hulladék: csaknem 10 százalék a termelés során, 51 százalék a feldolgozáskor, a maradék 39 százalékot pedig a lakosság dobja a kukába. Ez körülbelül 218 ezer tonna élelmiszert jelent.


A lejárt szavatosságú termékek mellett sok olyan étel is a szemétbe kerül, amit csak a kereskedelmi láncok akciói miatt veszünk meg, így több élelmiszert vásárolunk, mint amennyire szükségünk lenne – mondta V. Németh Zsolt környezet-, agrárfejlesztés- és hungarikumügyi államtitkár.

Mivel egy család egyébként hetente 3 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel, az iskolákban a „Kérj kevesebbet, egyél meg mindent!” akcióval segítik az élelmiszer-pazarlás csökkentését. Érdemes feleleveníteni „nagymamáink” régi praktikáit is: a vasárnapi húslevesből megmaradt húsokból például új fogás készíthető másnapra.


Egy kampány 
segítségével ezért olyan receptekre hívják fel a figyelmet, melyekkel a megmaradt élelmiszerekből új ételek készíthetők. 

Magyarország nem pazarol annyit például Németországhoz képest, ahol a burgonya fele a földeken marad a nem megfelelő mérete miatt. Ezzel szemben nálunk nem igazán működik a szerveshulladék-hasznosítás, ezen a téren Magyarországnak még sokat kell fejlődnie. Az államtitkár elmondása szerint "azt vállaltuk, hogy 2016-ra az 1995-ös mennyiség 35 százalékára szorítjuk le azt a szerveshulladék-mennyiséget, ami aztán a lerakókba kerül".

 

MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Csodálatos ételkölteményeket kapnak reggelire a peremartoni ovisok

A peremartoni óvodában a konyhás nénik igazán figyelnek arra, hogy mindennap változatos reggeli várja a gyerekeket. És ez nemcsak a tartalomra igaz, hanem a formára is.

Ezekre van szükséged, amikor nagyon kívánsz egy-egy ételt

Sokan ismerhetjük azt a kínzó érzést, amikor egy bizonyos ételt vagy ízt kívánunk kitartóan és a poklok poklát éljük meg, ha nem jutunk hozzá.

Negyven másodperc, amit mindenkinek látnia kéne. Egy magyar költő, akit mindenkinek ismernie kéne...

Nagy László, Kossuth-díjas magyar költő, műfordító volt. Akit több mint negyven éve kértek meg, hogy üzenjen a jövő emberének. Vagyis nekünk...


NAPI BOLDOGSÁG