Berlin lakosai megvennék a város villamosenergia-hálózatát

Berlini polgárok egy csoportja tervbe vette, hogy megvásárolja a német főváros villamosenergia-hálózatát.


A Bürger Energie Berlin (BEB) egyesületnek a dél-németországi Schönau falu szolgáltatta a példát, amely már évtizedekkel ezelőtt megvette a település áramhálózatát és a megújuló energiára állította át magát

A BEB már be is nyújtotta ilyen irányú igényét a berlini szenátusnak (városi tanács). A hálózat szolgáltatójával, a svéd Vattenfallal 2014-ben jár le Berlin szerződése és a hamarosan kiírják az új pályázatot.

A polgári egyesület ennek érdekében el is kezdte a vásárláshoz szükséges pénzek összegyűjtését, és mint Lukas Beckmann, a BEB igazgatótanácsi tagja bejelentette: eddig egymillió euró jött össze e célra. Az egyesület arra számít, hogy a teljes összegnek mintegy 40%-t össze tudják gyűjteni, a többit hitelekből finanszíroznák.

Berlin lakosai saját kézbe vennék a város energia-szolgáltatását... 

Akár te is lehetsz tulajdonos

A hálózat-részvényeket nemcsak berlini polgárok vásárolhatják meg, hanem bárki, aki hajlandó legalább 500 eurót invesztálni a projektbe. Beszállhatnak nonprofit szervezetek és magáncégek is.

A BEB ugyanakkor nyitott arra is, hogy partneri kapcsolatra lépjen a berlini szenátussal, ugyanakkor elutasítja az együttműködést a négy nagy német szolgáltatóval, arra hivatkozva, hogy azok „nem osztják az egyesület energia-ellátási elképzeléseit”, amelyben fontos szerepet játszik a megújuló energiák integrációja és az intelligens hálózatok szélesítése.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Dobj el mindent és azonnal utazz Németországba! Egy 16 éves tájfotós srác meg is mutatja, miért

Egy 16 éves tájfotós srác meg is mutatja, hogy miért kellene így tenned! Olyan helyekre varázsol el a fotóival, amikről azt hitted, hogy csak a mesékben léteznek!

Könyverdő a járda közepén! (képekkel)

Különös dologra lehet figyelmes, aki Berlinben sétálgat: az egyik járda közepén kis facsoport áll, tele könyvekkel. Ez a The Berlin Book Forest, vagyis "A Berlini könyverdő".

Makovecz már Berlinben is!

A Kossuth-díjas magyar építész 50 szabadkézi rajzából nyílt kiállítás csütörtökön Berlinben a Műszaki Egyetem (TU) Építészeti Múzeumában.

Ebek a műsoron: kutyatévét indít Németország

Saját televíziós csatornát kaptak a kutyák Németországban: a DogTV hétfőtől sugározza a négylábúak igényeinek megfelelően kialakított adását.

Európa 24 legszebb kastélya

Európa 24 legszebb kastélya csak Rád vár. Te melyiket néznéd meg?


NAPI BOLDOGSÁG