Élő szobrok az elveszett kertben (videóval)

A világ egyik talán legérdekesebb botanikus kertje, az angliai Cornwallban található Heligan, ahol a lehetetlen is lehetséges, ahol kreatív kertészek a természetből alkottak meghökkentőbbnél meghökkentőbb mesefigura alakzatokat, emlékeztetőül a természet formáló erejére és körforgására.


A 18. század közepétől a 20. század elejéig, a cornwalli Tremayne család tervezte, és tartotta fenn birtokán a hatalmas kertet. Miután az első világháború alatt elvesztették földjeiket, a kert elburjánzott, elhanyagolttá és elhagyatottá vált. Régi fénye elveszett a kaotikus növényzet alatt. Akkor változott meg a helyzet, amikor a Tremayne család egy leszármazottja a ’90-es évek elején megörökölte a birtokot, akinek feltűnt hogy a látszólagos káosz milyen szépségeket rejt, és bár hatalmas munkájukba került, de visszaállították a kert régi csillogását. 

Majdnem egy évszázadra elveszett Heligan legendás kertje

Az elképesztő park gardenesque stílusban épült, ami annyit tesz, hogy a kert különböző részei más-más hangulatot árasztanak. A kertekben rengeteg régi rododendron és kamélia él, van olasz stílusú rész, és óriászöldség lelőhely is. Itt található Európa egyetlen ananásztermő helye, és a „Dzsungel”, ami telis tele van szubtrópusi páfrányokkal.

A "dzsungel"

A kertek ma már látogathatók a nagyközönség által is, és a képen látható Mud Maid figurák a kert legkedveltebb látványosságai lettek. Ezek az élő szobrok a bennük rejlő gondolattal túlmutatnak önmagukon. Azt is megmutatják, mennyire lehet az ember kreatív akkor is, ha nem ecsettel vagy tollal, hanem ásóval és gereblyével a kezében szeretné megmutatni, mit gondol világról.

Egy elvarázsolt kert kedvelt figurái 


Ezek a valóságos művészi alkotások az évszakok előrehaladtával folyamatosan fejlődnek és változtatják kinézetüket. Így bármikor látjuk, mindig új arcukról ismerhetjük meg őket. 


Szerkezetük alapját többek között sár, homok, szikla és gyökerek alkotják.


"Sár Hölgyet" egy test formájú mélyedésbe építették fel. Kezét és arcát sár, homok és cement keverékéből alakították ki, amelyet a száradás után még joghurttal is bekentek, így hamar megtelepedtek rajta a különféle mohák és zuzmók. Haja kerti sáfrányfűtől borzas, míg testét borostyán borítja.


A kertművészek másik alkotásként az egyik kidőlt fa gyökerét átalakították át Gigászi Fejjé. Vastagon beborították sárral, ezzel formázva meg az arcát, amelyet aztán a park növényei szövetként vontak be. Ennek a
figurának is kerti sáfrányfű, illetve a téli karakteres megjelenés érdekében plusz platán gallyak formázzák a hajkoronáját.

Aki a saját szemével szeretné megcsodálni az alkotásokat a kert elérhetőségei:
The Lost Gardens of Heligan, Pentewan, St. Austell, Cornwall, Anglia
Tel: 01726 845100 Email: info@heligan.com
www.heligan.com Szerző: Szilvási-Zupkó Anett - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kerti tó vagy medence? 8 meggyőző érv a természet oázisa mellett

Nem túlzás azt mondani, hogy sokunk álma egy kerti medence vagy tó. Jó hír, hogy a mindkettőt megvalósíthatjuk egyszerre, ha vegyszermentes, természetes medence mellett döntünk.

11 zseniális ültetési öltet: így hasznosíts kreatívan újra a kertedben

Ültetni jó. A virágzó kert, akármilyen picike is, szemünket és lelkünket egyaránt simogatja. A hagyományos kaspók és cserepek helyett választhatunk azonban újrahasznosításra váró tárgyakat is ültetőedénynek.

6 tipp kezdő kertészeknek: így ültess kertbe, balkonra!

A kertészkedés nem különösebben bonyolult feladat. Hogyan fogj hozzá az ültetéshez kezdőként? 5 tippel segítünk, és növényeid csodaszép levelekkel, virágokkal hálálják meg a gondos előkészítést és az ültetést követő rendszeres ápolást.

dolog, amiért a kertészkedés boldog embert terem

Napjaink rohanó, kütyüs, betonnal tarkított világában igazi felüdülés, ha kijuthatunk a szabadba. Ennél csak az a jobb, amikor ezt a saját kerítésünkön belül tehetjük meg. Hogy a kert ápolásához meghozzuk a kedved, öt indokot adunk arra, hogy kerted csinosítása miért fog lelki boldogságot okozni Neked is, mert földes kézzel, hidd el, boldogabb az élet!

Mit üzennek a virágok? - Ezt tudatják veled, ha ezt a 8 szépséget kapod ajándékba

Üzenhetünk is virággal, mert mindegyiknek külön jelentése van. Uraim, tanulmányozzák át a listát, s válasszanak virágot aszerint, hogy mit üzennének szerelmüknek, nőrokonuknak, barátnőjüknek. Hölgyeim, önök pedig olvassanak a virágokból!


NAPI BOLDOGSÁG