Elképesztő: India szegényei 100 millió fát ültetnek egy sivatagba, hogy megmentsék lakhelyüket!

A lehetetlennel dacol egy indiai guru és több ezer követője, akik faültetéssel próbálnak megmenteni egy elsivatagosodó indiai államot. Mozgalmuk 2015-re 114 millió fát ültetne el Délkelet-Indiában, hogy újra zölddé varázsolja az erdőirtások és cunamik miatt elszegényedett vidéket.


2015-ig összesen 114 millió fát szeretnének elültetni egy indiai guru követői az ország egyik szárazság sújtotta államában, hogy megmentsék az elsivatagosodó és elszegényedő területet. Az India délkeleti részén fekvő Tamilnádu állam közel egyharmadát fogják újra erdősíteni több ezer önkéntes és a francia Yves Rocher Alapítvány segítségével - írja a párizsi Le Figaro lap, amely helyszíni riportban számolt be a hatalmas vállalkozásról.

Kiszikkadt államból zöld gazdaság!

A 130 ezer négyzetkilométeres Tamilnádu államnak 64 millió lakója van, többségük mezőgazdasággal foglalkozik. A tamil őslakosoknak otthont adó állam korábban erdőiről volt híres, mivel a tamilok istenként tisztelték és óvták a fákat, a modernizálás és az időjárás változásai miatt azonban a növényzet megritkult, a fákat építkezésekhez vagy fűtéshez kivágták, a műtrágyázás pedig kiszikkasztotta a gyenge minőségű talajt. 2004-ben a cunami mintegy bevégezte a pusztítást, és azóta az állam kopár, sivatagos terület, amely India egyik legszegényebb régiójának számít.
Így fest most a tamilok földje...

Egy helyi guru, a tamilok által csak Szadhgurunak nevezett férfi azonban úgy döntött, felveszi a harcot a pusztulással, és mobilizálni kezdte a lakosságot. A Le Figaro riportjában szürkülő szakállú, telt arcú férfiként jellemzett gurut az indiaiak bölcs és karizmatikus szellemi mesternek tekintik, aki megnyitja az utat egy új, zöld gazdaság felé. A férfi találta ki a grandiózus tervet, hogy az állam egyharmadát beerdősítsék.

Szadhguru feltüzelte és összefogásra sarkallta a szegényeket

A guru sikeresen lelkesítette fel a szegény állam népét. A Le Figaro beszámolója szerint a sivatagos fennsíkokon telepítés idején szárit viselő asszonyok százai szorgoskodnak kezükben ásóval, a környék iskoláiból érkező gyerekek pedig büszkén viszik a gödrökhöz a vörösszantálfa-, mangófa- és kenyérfapalántákat. A tűző napsütésben férfiak hordják a vödröket, igen óvatosan, mivel a víz olyan kincs ezen a vidéken, amelyből egyetlen cseppet sem szabad elpazarolni.


Őrültségnek tűnik

A lap szerint európai szemmel akár őrültségnek is lehetne tartani a 114 millió fa elültetéséről szóló, lehetetlennek tűnő tervet, Szadhguru azonban olyan meggyőződéssel hirdeti célját, hogy tömegeket tud mozgósítani. Jacques Rocher-t, az Yves-Rocher francia kozmetikai világcég alapítványának tiszteletbeli elnökét is képes volt megnyerni az ügy számára: az üzletember, illetve alapítványa 15 millió fa ültetését támogatja. A férfi a helyszínen elégedetten szemlélhette, hogyan került egyetlen napon kétezer új palánta a száraz földbe.

Igazi hálózat: önkéntesek ezrei földdel töltik a palánták ültetéséhez szolgáló zsákokat és gondozzák a csírákat

A nagy faültetési mozgalom néhány év alatt igazi hálózattá nőtte ki magát: résztvevői valamennyien a Green Hands (Zöld Kezek) nevű, a térség újraerdősítésére létrehozott társadalmi szervezet önkéntesei. A lelkes zöldek néhány év alatt 300 ezer emberből álló faültető hadsereget teremtettek. Az oktatási intézményekben faiskolák létesültek, és a palántákat öntöző, kapáló, művelő gyerekek váltak a program leglelkesebb támogatóivá (a mozgalom faiskoláiról és programjairól a szervezet honlapján további részleteket találhatsz).

Növekszik a 300 ezer emberből álló faültető hadsereg munkája

Szadhguru a parasztokat azzal nyerte meg, hogy bebizonyította: a fák sikeresen akadályozzák a föld erózióját, és árnyékukban új növényi kultúrák fejlődhetnek. 2006-ban pedig kiadta a jelszót: "Eszközeink szűkösségét ellensúlyozni tudja karjaink sokasága!" Egyetlen napon 850 ezer fát ültettek el Tamilnádu-szerte, ez bekerült a Guinness-rekordok közé.

A munka a Le Figaro szerint folytatódik: több mint 600 iskola csatlakozott az indiai államban a merész tervhez, mindegyikük évente több mint kétezer palántát nevel. A 114 millió új fa "őrült terve" pedig egyre reálisabbá válik - derül ki a francia lap riportjából.

"Eszközeink szűkösségét ellensúlyozni tudja karjaink sokasága!"

Indiában nem ez az első eset, hogy a természet tönkretételét önkéntes fatelepítéssel igyekeznek ellensúlyozni. Korábban írtunk már Jadav „Molai” Payengről, aki mintegy 30 évvel ezelőtt, még tizenéves korában vette fel a kesztyűt az elsivatagosodás jelenségével. Történt egy napon 1979-ben, hogy egy Jorhat-i homokzátonyra sodort a víz jó néhány kígyót. A fiatal Payeng azonban azt vette észre, hogy az állatok erdők híján elpusztultak a napon. Megunta mindezt, és mintegy 550 hektáron saját kezűleg telepített erdőt. Hihetetlennek tűnik? Az biztos, de mégis igaz. Az ő történetét itt olvashatod tovább...

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Tíz híres férfi, aki cicababák helyett vérbeli nőket választott

Ha úgy akarnák, sorban állnának az ajtajukban a modellek, sőt talán sorban is állnak, de nekik más az igazi. Matt Damontól Jon Bon Jovin át Sebastian Vettelig színészek, zenészek és sportolók bizonyítják, hogy a sztárvilágban is az igaz szerelem a hosszú kapcsolat titka.

26 év. Ennyi idő alatt újratelepítette az esőerdőt ez a házaspár

Felemelő történet a hétköznapok valós hőseiről. Egy házaspár, akik virágzó erdőt teremtett ott, ahol már szinte minden élet eltűnt...

Páratlan: lombkorona-tanösvény nyílt Somogyban

A kaszói lombkorona tanösvény hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon.

Ez bizony nem photoshop: Kék virágszőnyegbe borult a mesebeli erdő

Ha tavasz, akkor virágpompa. Kezdődött mindez a hóvirágok nyílásával, közben bámulatos látványt nyújtott a cseresznyefa virágzása is. Most pedig páratlan látványt nyújtanak a harangvirág-mezők.

9 évesen kezdte, mára 14 milliárd fa elültetésénél jár a fiatal srác

Gyerekeket ritkán hívnak meg az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésére, de a német Felix Finkbeiner többször is a pódiumra állhatott


NAPI BOLDOGSÁG