Toszkána hadat üzent a gyorséttermeknek


Két város is megtiltotta új gyorséttermek nyitását, hogy védjék a tipikus helyi vendéglátóhelyeket és identitásukat. Eközben "kebabválság" robbant ki a Padova közelében lévő Cittadellában is.

Hadjárat kezdődött a kebab és a gyorséttermek ellen Toszkánában. Forte dei Marmi híres fürdővárosának tanácsa megtiltotta új gyorséttermek nyitását, mert "egyre inkább kiszorítják a tipikus toszkán vendéglátóhelyeket a kisvárosból". A városi tanács szerint a színes gyorséttermek nem összeegyeztethetőek a fürdőváros építészetével, ráadásul a turisták beszennyezik a várost a pizzaszeletek és hamburgerek csomagolásával."Nem akarunk olyanok lenni, mint bármely másik helység. Mi meg akarjuk védeni kulturális identitásunkat" - hangoztatta Umberto Buratti polgármester.
A borairól híres toszkán kisváros, Montalcino utcaképe jól mutatja azt az autentikus hangulatot, amit meg szeretnének őrizni a helyiek. 
Forte dei Marmi nem az egyetlen toszkán város, ahol feketelistára került a gyorséttermi étkezés. 2008-ban Lucca tiltotta meg, hogy a középkori központban "etnoéttermek", gyorséttermek és szexshopok nyíljanak, hogy "megvédjék a város centrumának gasztronómiai hagyományait és építészeti jellegzetességeit". Előírták továbbá, hogy minden étteremben legalább egy ételnek a régió tipikus fogásának kell lennie. "Kebabválság" robbant ki a Padova közelében lévő Cittadellában is: a városvezetés megtiltotta a török és arab konyhában népszerű nyárson sült húsok árusítását. "Ez az étel nem része hagyományainknak és identitásunknak" - mondta el Massimo Bitonci polgármester, aki egyébként a bevándorlás ellen is síkra szállt. A tilalom heves kritikát váltott ki az emigránsok körében.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A 25 legjobb város a világon: az első két helyezett után Budapest következik!

Méltán lehetünk büszkék fővárosunkra, nemzetközi szinten dobogós helyezett lett!

Beüvegezték az Eiffel-tornyot - megmutatjuk, milyen lett!

Látványos üvegpadlót és a mozgássérültek számára is teljesen megközelíthető, környezetkímélő tereket kapott a párizsi Eiffel-torony első szintje.

Olaszország elbűvölő operaháza

Egy fotósorozat, ami halhatatlanná teszi ezt a gyönyörű épületet...

Soha nem látott felvételek kerültek elő Pompeji városáról

A régi olasz filmhíradókban a pompeji ásatásokról vetített fekete-fehér kockákat tett fel honlapjára kedden az egyik olasz napilap az olasz filmarchívum közreműködésével.

Itt a világ 50 legjobb szállodája - a harmadik budapesti hotel!

A T+L magazin szavazásán a legjobb 50 hotel listáján idén több amerikai szállás kapott helyet, mint tavaly. Mégis eközben a gyönyörű budapesti Four Seasons Hotel a cikk címképe!