A magyar animációt ünneplik Stuttgartban

Átfogó retrospektív programot szentel a kedden kezdődő stuttgarti animációs filmfesztivál a magyar animációnak és a 40 éves Kecskemétfilm Stúdiónak.


Május 8. és 13. között 19. alkalommal rendezik meg az animációs film nemzetközi ünnepét Stuttgartban. A világszerte Trickfilm fesztivál néven ismert dél-németországi seregszemle retrospektív program keretében mutatja be a magyar animációs filmet. A 36 rövidfilmet felvonultató Why Hungary? című vetítéssorozatban kiemelt helyet kap a Kecskemétfilm Stúdió, amely idén ünnepli 40. születésnapját - közölte a Magyar Filmunió.

Az összegzés szerint a fesztivál helyszínéül szolgáló stuttgarti és ludwigsburgi moziban többek között Cakó Ferenc, Foky Ottó, Gémes József, Gyulai Líviusz, Jankovics Marcell, Macskássy Gyula, Orosz István, Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt, Rofusz Ferenc, Vajda Béla és Varga Csaba alkotásai láthatóak az elkövetkezendő napokban.

A Trickfilm fesztivál kisfilmje

A nemzetközi versenyprogram zsűrijében M. Tóth Géza, az AniMovie versenyprogram zsűrijében pedig Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm igazgatója vesz részt. A stuttgarti animációs filmfesztivál Why Hungary? programja a Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegének közreműködésével és támogatásával valósul meg.

A fesztiválon összesen több mint 70 ezer euró (mintegy 20 millió forint) pénzdíjat osztanak ki. A programban csaknem ezer filmet mutatnak be a világ minden tájáról.

A szervezők reményei szerint a május 13-án záruló fesztivál látogatóinak száma túlszárnyalja a tavalyi 75 ezres rekordot. Ennek érdekében a Stuttgart központjában lévő Schlossplatzon ingyenes szabadtéri vetítésekre is várják az érdeklődőket a szervezők.

A fesztivállal párhuzamosan zajló fmx elnevezésű nemzetközi találkozón animációval, effektekkel, játékokkal és interaktív alkalmazásokkal foglalkozó szakemberek cserélnek tapasztalatot.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Lenyűgöző animáción látható a magyar önfeláldozás egyik legszebb példája (+videó)

66. szeptember 7-én a 300 főre fogyatkozott védősereggel Zrínyi Miklós úgy döntött, inkább a halált választja, mintsem hogy kitűzze a fehér zászlót. A Szigetvár ostromáról szóló animációs filmhez az előzetes már el is készült.

Emlékeztek még Némóra? Jön a folytatás 13 év után

Némó, a bohóchal után a memóriazavaros doktorhal, Szenilla is a családja nyomába ered a Pixar animációs filmjében. A Szenilla nyomában 2016 nyarán érkezik a mozikba.

Gyönyörű és varázslatos: ilyen A kis herceg a mozivásznon! (+videó)

A kis herceg az, aki újra és újra megtanítja érezni az embert...

A kartonfigura, akiről több fotó készült, mint Heidi Klumról valaha (képriport)

Mi a manó ez a kis kartonfigura, akiről több fotó készült, mint Heidi Klumról valaha, és akiért világszerte olyan sokan rajongónak. Felnőtteknek készült baba, netán csak marketingfogás? Íme Dambo története, mert mindenkinek van egy története, még ennek a kis papírcsodának is.

0 év David Bowie-frizurái egyetlen animációban!

David Bowie 2015. január 8-án ünnepelte 68. születésnapját. Ez alkalomból pedig Helen Green, brit illusztrátor egy rendkívül jópofa alkotással készült!