A magyar animációt ünneplik Stuttgartban

Átfogó retrospektív programot szentel a kedden kezdődő stuttgarti animációs filmfesztivál a magyar animációnak és a 40 éves Kecskemétfilm Stúdiónak.


Május 8. és 13. között 19. alkalommal rendezik meg az animációs film nemzetközi ünnepét Stuttgartban. A világszerte Trickfilm fesztivál néven ismert dél-németországi seregszemle retrospektív program keretében mutatja be a magyar animációs filmet. A 36 rövidfilmet felvonultató Why Hungary? című vetítéssorozatban kiemelt helyet kap a Kecskemétfilm Stúdió, amely idén ünnepli 40. születésnapját - közölte a Magyar Filmunió.

Az összegzés szerint a fesztivál helyszínéül szolgáló stuttgarti és ludwigsburgi moziban többek között Cakó Ferenc, Foky Ottó, Gémes József, Gyulai Líviusz, Jankovics Marcell, Macskássy Gyula, Orosz István, Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt, Rofusz Ferenc, Vajda Béla és Varga Csaba alkotásai láthatóak az elkövetkezendő napokban.

A Trickfilm fesztivál kisfilmje

A nemzetközi versenyprogram zsűrijében M. Tóth Géza, az AniMovie versenyprogram zsűrijében pedig Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm igazgatója vesz részt. A stuttgarti animációs filmfesztivál Why Hungary? programja a Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegének közreműködésével és támogatásával valósul meg.

A fesztiválon összesen több mint 70 ezer euró (mintegy 20 millió forint) pénzdíjat osztanak ki. A programban csaknem ezer filmet mutatnak be a világ minden tájáról.

A szervezők reményei szerint a május 13-án záruló fesztivál látogatóinak száma túlszárnyalja a tavalyi 75 ezres rekordot. Ennek érdekében a Stuttgart központjában lévő Schlossplatzon ingyenes szabadtéri vetítésekre is várják az érdeklődőket a szervezők.

A fesztivállal párhuzamosan zajló fmx elnevezésű nemzetközi találkozón animációval, effektekkel, játékokkal és interaktív alkalmazásokkal foglalkozó szakemberek cserélnek tapasztalatot.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Amikor már minden veszni látszik... ők színre lépnek!

Batman "legosított" megjelenése hamarosan saját filmmel érkezik!

Zabálnivaló sütianimáció

„Keménykötésű süti” a címe annak az édes produktumnak, amelyből egy animációt készítettek Amszterdamban. A profi kis csapat nem csak cukrászokból állt, hanem komoly filmes stáb dolgozott a háttérben.

A film, amivel minden magyar iskolásnak kezdeni kellene a történelemoktatást

Élmény a történelem egy magyar csapat animációjának köszönhetően. Minden iskolásnak ezzel kéne kezdeni a történelemoktatást. És még az is megoldható, hogy a film "házhoz jöjjön". Éld át Magyarország 1100 évét 3D-ben negyed óra alatt!

Lenyűgöző animáción látható a magyar önfeláldozás egyik legszebb példája (+videó)

66. szeptember 7-én a 300 főre fogyatkozott védősereggel Zrínyi Miklós úgy döntött, inkább a halált választja, mintsem hogy kitűzze a fehér zászlót. A Szigetvár ostromáról szóló animációs filmhez az előzetes már el is készült.

Emlékeztek még Némóra? Jön a folytatás 13 év után

Némó, a bohóchal után a memóriazavaros doktorhal, Szenilla is a családja nyomába ered a Pixar animációs filmjében. A Szenilla nyomában 2016 nyarán érkezik a mozikba.