Bolygónk 10 leggyönyörűbb könyvtára! (képriport)

Minden könyvtár elképesztő a maga módján, hiszen letűnt korok tudását, évszázadok titkait őrzi megnyugtató csendjében. A belbecs mellett azonban a külcsín is fontos. Ha a könyvek hatalmas, díszes teremben, vagy különleges, antik freskók között várnak Ránk, még vonzóbbá válnak az épületek.

Bár rengeteg csodálatos könyvtár van a világon, mi kiválasztottunk néhányat, majd felállítottunk belőlük egy rangsort. Íme, 10 lélegzetelállító könyvtár a világ minden tájáról, amik a legszebbek -szerintünk!


10. Victoriai Állami Könyvtár, Melbourne, Ausztrália

Nem panaszkodhat senki a fény hiányára a Victoriai Állami Könyvtárban, hiszen az épületbe csak úgy dől a napsütés az 1913-ban épült, impozáns kupolán keresztül. Listánk utolsó helyezettje 1856-ban mindössze 3800 könyvvel nyitotta meg kapuit, ám ez a szám mára elérte a 2 milliót. 


9. Parlamenti Könyvtár, Ottawa, Kanada

Észak-Amerikában a Parlamenti Könyvtár volt az első épület, amely kovácsoltvas tetővel büszkélkedhetett. Az egyedülálló, gótikus stílusú monstrum olyan ikonikus részévé vált a juharfák országának, hogy a képe a kanadai tízdolláros bankón is szerepel. Mi kilencediknek szavaztuk meg Ottawa büszkeségét.


8. Szent Benedek-rendi apátság könyvtára, Melk, Ausztria

1736-ban, barokk stílusban épült meg a Szent Benedek-rendi apátság, valamint a hozzá tartozó könyvtár, amely számos világhírű, eredeti zenei felvétel őrzője. A nyolcadikként rangsorolt bibliotéka falait Paul Troger, osztrák rokokó festő freskói díszítik.   


7. Washingtoni Egyetemi Könyvtár, Seattle, USA

A Washingtoni Egyetem könyvtárai azon intézmények közé tartoznak, amelyekben a legeredményesebb kutatásokat végzik Észak-Amerikában. Lelkes látogatói megközelítőleg 7 millió könyvből, és több millió más formátumú anyagból válogathatnak. A képen is látható Suzallo Könyvtár olvasótermének szépsége Nekünk a hetedik helyre volt elég.


6. St. Gallen-i benedek rendi apátság könyvtára, St. Gallen, Svájc

St. Gallen könyvtárát nem csak a legöregebb, hanem a legfontosabb apátsági könyvtárként tartják számon. Több mint 160 ezer dokumentumot birtokol, ezek közül számos anyag eredete egészen a 8. századig nyúlik vissza. Feltűnő, ám mégis finom szépsége miatt hatodik a listánkon. 


5. Yale Egyetem, Ritka könyvek és kéziratok könyvtára, New Haven, USA

A Yale Egyetem bibliotékáját kifejezetten úgy alakították ki, hogy védelmet nyújtson a ritka könyveknek és kéziratoknak. Az ablaktalan könyvtár márványból készült falai igazi modern csodavilágot teremtenek, így az ötödik helyet kapta Tőlünk. Az épületben olyan kincseket találhatunk, mint antik papiruszok, középkori kéziratok, vagy éppen korai amerikai újságok.  


4. Trinity College Könyvtár, Dublin, Írország

Az 1592-ben alapított Trinity College könyvtára 1732-ben nyerte el végleges formáját. Legérdekesebb része kétségkívül az úgynevezett Long Room (magyarul: Hosszú terem), amely közel 65 méter hosszú, és Írország legértékesebb köteteit őrzi. Bár képzeletbeli dobogónkról lecsúszott, évente félmillió ember csodálja meg szépségét.  


3. Rijkmuseum Könyvtár, Amszterdam

Aki a művészettörténet szerelmese, mindenképpen el kell látogatnia az amszterdami Rijkmuseum könyvtárába, amely „szakértője” a fent említett témának. A bibliotéka olvasóterme 2004-ben a felújítás során olyan modern, mégis barátságos külsőt kapott, amely „szépségversenyünk” harmadik helyéig repítette.  


2. George Peabody Könyvtár, Baltimore, Maryland, USA

Csaknem 19 méteres belmagasságával igazán tiszteletet parancsoló látvány a George Peabody Könyvtár. Az épület amellett, hogy bibliotékaként funkcionál, rengeteg rendezvénynek, többek között esküvőknek ad otthont. Karcsú fehér oszlopainak és gyönyörű fényeinek köszönhetően a második legelbűvölőbb könyvtár, amit valaha láttunk.


1. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Bár a Szabó Ervin Könyvtár fővárosunk legnagyobb közművelődési intézménye, úgy tűnik, soha nincs benne elég hely a temérdek látogatónak. A Wenckheim-palotában kialakított bibliotéka világszínvonalú, a modern és az antik stílust különlegesen ötvöző épület, így – szerintünk – méltán foglalja el összeállításunk első helyét. Gyönyörű, és ráadásul a miénk. 


Ti is ezt a sorrendet állítanátok fel? Osszátok meg velünk bátran, melyek a kedvenc könyvtáraitok! 


Szerző: Kiss Gréta - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Készen állsz 2018 nagy olvasási kihívására?!

Ha már egy olyan könyved sincs otthon, amit még ne olvastál volna el, ha már senki nem tud olyan olvasnivalót ajánlani Neked, amit már ne tudnál fejből oda-vissza, akkor ez a játék Neked való! Ha úgy érzed, keveset olvasol, pedig igenis szeretnél, akkor még motivációként is jól jöhet ez a kihívás! Kalandozz egy kicsit a könyvek világában!

A fohász, ami átsegítette a nehéz időszakokon "A kis herceg" íróját

Antoine de Saint-Exupéry, a híres francia író, akinek bölcs gondolatait nem csupán "A kis herceg" művéből ismerhetjük. Az egyik legcsodálatosabb fohász is tőle származik. Élete, pilótaként sem volt félelmektől, szorongásoktól mentes, és az egyik legnehezebb időszakban a következőket vetette papírra

Készen állsz 2017 nagy olvasási kihívására?!

Ha már egy olyan könyved sincs otthon, amit még ne olvastál volna el, ha már senki nem tud olyan olvasnivalót ajánlani Neked, amit már ne tudnál fejből oda-vissza, akkor ez a játék Neked való! Ha úgy érzed, keveset olvasol, pedig igenis szeretnél, akkor még motivációként is jól jöhet ez a kihívás! Kalandozz egy kicsit a könyvek világában!

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

Miközben azonban engedünk a könyvek csábításának, és végigmegyünk azon a bizonyos úton, amely a lehetetlent nem ismerő rajongás felé visz, változunk és alakulunk - pedig talán észre sem vesszük, mi mindent tesz velünk az olvasás:

Ebben a varázskuckóban nem csak könyvmolyok kapnak kedvet az olvasáshoz!

Hol lenne jobb végletesen belemerülni a lapokon olvasott világba, s elveszni sorai között, mint egy varázslatos, a világ rohanásától elzárt helyen? Ahol amit olvasunk, az csak a miénk?


NAPI BOLDOGSÁG