12 film, ami megtanít értékelni az életet!

Vannak filmek, amelyek átformálják a látásmódunkat, amelyek alapján új nézőpontból fogjuk vizsgálni az életünket, a viszonyunkat embertársainkkal. És végtére is, ez az értelme a művészeteknek, az irodalomnak és a filmeknek is. Hogy kirántsanak bennünket a hétköznapok mocsarából, és felnyissák szemünket.


A következőkben 12 ilyen alkotást ajánlunk mindenki figyelmébe.


1. Ébredések/Awakenings (1990)

Egy új orvos, Malcolm Sayer (Robin Williams) megpróbál egy sor pszichés zavarban szenvedő emberen segíteni, akik már évtizedek óta szenvednek az intézményben. Végül sikerül egy gyógyszert kifejleszteni, amit elsőként az egyik páciensen, Leonard Lowe-n (Robert De Niro) tesztel.2. Egy makulátlan elme örök ragyogása/Eternal sunshine of the spotless mind (2004)

Joel (Jim Carrey) sokkos állapotba került, mikor rájön, hogy a barátnője, Clementine (Kate Winslet) kitörölte őt az emlékezetéből, ezért úgy határoz, hogy Dr. Mierzwiak (Tom Wilkinson) segítségével ő is kitörli saját memóriáját. Ezután Joel ismét kezdi felfedezni a lány iránti szerelmét...3. Távkapcs/Click (2006)

Michael Newman (Adam Sandler) és Donna (Kate Beckinsale) házasok, és van két vagány gyerekük, Ben (Joseph Castanon) és Samantha (Tatum McCann). Az apa viszont ritkán tud lenni a családjával, mert sokat kell dolgoznia, hogy bizonyítson főnökének, akit David Hasselhoff alakít. Mikor egyszer, egész éjszaka bent kell maradni a munkahelyén, Michael be akarja kapcsolni a tévét, csak nem tudja, hogy melyik távkapcsolóval kell azt megtenni, de egy titokzatos feltaláló, Morty (Christopher Walken) végül a kezébe nyom egy varázs távkapcsolót, ami megváltoztatja Michael éltet.4. Virágot Algernonnak/Flowers for Algernon (2000)

Charlie Gordon egy 37 éves fogyatékos fiatalember, aki egy pékségben dolgozik. Megpróbál mindent elkövetni, hogy emberszámba vegyék, ezért egy speciális iskolában írni, olvasni tanul. Közben egy Dr. Strauss nevű férfi emberek jelentkezését várja, mert szeretne kísérletet végezni, az emberi intelligenciát vizsgálva. A kísérletet sikeresen végrehajtotta egy Algernon nevű egéren, és végül ugyanez sikerül neki Charlie esetében is, aki a legintelligensebb emberré válik a környezetében. Azonban minden áldozathozatallal jár.5. Felforgatóköny/Stranger than fiction (2006)

Harold Crick (Will Ferrel) az amerikai adóbehajtó központ munkatársa. Egyik nap azonban minden a feje tetejére áll, mert egy hang az életéről kezd mesélni. Ez a hang bizonyos Kay Eiffel-é (Emma Thompson), aki tragikus témájú regényeket szokott írni. A szerzőt már majdnem mindenki elfelejtette, most éppen a legjobb könyvének befejezésével küzd. A könyv főszereplője Harold Crick lesz, akivel az író élet-halál játékba kezd.6. Ízek, imák, szerelmek/Eat Pray Love (2010)

Liz Gilbert (Julia Roberts) egy modern nő a válását követően világkörüli útra indul, hogy rájöjjön, ki is valójában. A kaland egy évig tart, és hihetetlen tapasztalásokon esik át: belekóstol Olaszország ízeibe, imádkozni megy Indiába, és Balin rátalál a harmóniára.7. A nagy szépség/La Grande Bellezza (2013)

A film egy öregedő író életét mutatja be. Jep Gambardella (Toni Servillo) felidézi fiatalságának éveit, a Rómában átélt szenvedélyeket. Csodás alkotás.8. Walter Mitty titkos élete/The secret life of Walter Mitty (2013)

A Ben Stiller főszereplésével készült film az álmokat helyezi párhuzamba az élettel. A szürke életet élő férfi a valóság elől az álmaiban, a képzelet világában menekül és ott épít ki izgalmas életet magának. Egy nap azonban a valós élete válik fordulatossá, kalandossá.9. Időről időre/About time (2013)

Egy újabb sikertelen szilveszteri buli után Tim elhatározza, hogy jobbá teszi az életét, így elkezdi keresni a szerelmet. Azonban ez nem is olyan könnyű, mint ahogy azt gondolta. Richard Curtis vígjátéka a szerelemről és az időutazásról szól, és arról, hogy talán nem is kell utaznunk az időben ahhoz, hogy teljes életet élhessünk.10. Hector a boldogság nyomában/Hector and the search of happiness (2014)

A film egy pszichiáterről szól, akik elhatározza, hogy megtalálja a boldogság titkát. Ez nem könnyű dolog, de Hector szerelme és barátai a férfi segítségére lesznek.11. Csillagainkban a hiba/The fault in our stars (2014)

AA kamasz Hazel és Gus sok mindenben hasonlítanak egymásra, és még többen különböznek a kortársaiktól. A két tinédzser ugyanis a súlyos rákbetegek önsegítő csoportjában ismerkedik meg egymással. A lány elválaszthatatlan társa egy vontatható kis oxigénpalack, a srácnak pedig már amputálni kellett a lábát. Hazel és Gus ennek ellenére teljes életet akar érni, ugyanúgy, ahogy a többi kamasz. Az egymás iránt érzett szerelmük azonban egészen új, különös utakra sodorja őket.12. Ifjúság/Youth (2015)

A film két idős barátról szól, az egyik karmester, a másik pedig világhírű zeneszerző, akik csak azon töprengenek, hogy vajon még mennyi idejük van hátra. Mindez a svájci Alpokban, nyaraláskor jut eszükbe.Forrás: Filantropikum.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy megunhatatlan filmjelenet! Ismerős?

Ez egy igazi, number one filmtörténeti másfél másodperc, amit sokaknak nem kell bemutatni. De még így is bármikor érdemes leporolni és elővenni. Sőt, nem csak ezt a 1,5 percet, az egész filmet! Lássuk!

Valószínűleg ez lesz a legmegdöbbentőbb 6 perc életedből, amit filmnézés közben töltesz el!

Szavakkal bemutatható vajon ez a videó? 6 perc, ami nem lesz kellemes. A valóság lesz. Hogy mit szűrtök le belőle, azt rátok bízzuk. Itt valóban feleslegesek a szavak...

Ezzel a titkos fegyverrel csábítja el a nő a férfit (és ez nem a szépsége)

Minden emberben megvan az a csábító erő, tulajdonság, adottság, amivel leveszi az ellenkező nemet a lábáról. Azonban pontosan nem lehet meghatározni, hogy ki mitől válik vonzóvá.

Lenyűgöző fotókon mutatja meg magát a Hortobágy

A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.

Sikerfilmek törölt jelenetei, amelyek úgy átírnák a sztorit, hogy rájuk sem ismernél

Az egyikben csak egy mondatot változtattak meg, a másiknak a végét írták át, a harmadikból perceket vágtak ki. A lényeg, hogy a végeredmény mindegyik esetben más lett, mint amit eredetileg terveztek.


NAPI BOLDOGSÁG