Philip Zimbardo: A férfiak hanyatlásának kora? Avagy hová lettek a férfiak!? (+ videó)

Zimbardo a jelenkor egyik leghíresebb szociálpszichológusa, a Stanford Egyetemen levezényelt börtönkísérlet megalkotója és A Lucifer-hatás című könyv írója. Jelenleg is aktív és kutatja az emberi kapcsolatok és a lelki gondok legmélyebb bugyrait. Legújabb könyve "A nincs kapcsolat: Hova lettek a férfiak?"

A professzor munkája az amerikai társadalom egyik új és egyre jobban elhatalmasodó problémáját állítja reflektor fénybe, mely szerint a tinédzser fiúk és fiatal, húszas éveikben járó férfiak rendre alul teljesítenek a magánéletben és tanulmányaikban, s a női nem egyre inkább dominánsan teljesít hozzájuk képest.


A könyv a fiatalemberek segélykiáltásait testesíti meg: azokét, akik nem találják helyüket a társadalomban és a munkában sem. Hogy miért? Erre a kérdésre próbál Zimbardo és szerzőtársa, Nikita Coulombe választ találni. 

Három tényező mentén vizsgálják a problémát: a meghatározó jellemvonások, a környezet és a politika, gazdasági intézkedések következménye.Zimbardo szerint a mai fiúkat a gátlásosság, a lobbanékonyság és a lelkiismeretlenség jellemzi leginkább. A hagyományos férfiszerep - erőteljes, tekintélyt parancsoló, pénzkereső családfő - megszűnt, és helyette nem alakult ki elfogadott modell. Sokat rontanak ezen azok a szülők, akik minden nehézség alól felmentik fiaikat, így a kamaszkor helyett felnőtt korban bukdácsolnak.

A könyv szerint a családok széthullása jelentősen hozzájárul a mai nemzedék problémáihoz. Ma Amerikában a családok 41 százalékában egy szülő - többnyire az anya - neveli a gyerekeket. Az apa nélküli társadalom a fiúkat sújtja jobban. Nekik hiányzik leginkább az apai szigor, a világos követelményrendszer. A fiúk leginkább édesapjuknak akarnak megfelelni, őt akarják követni. 

Az így kialakult létbizonytalanságban a fiatalok az internet világába menekülnek, ahol a pornó és a videojátékok beszippantják őket. Ez visszaveti szociális kapcsolataikat, a játékok változatossága unalmassá teszi a valóságot, s így egyre inkább a számítógépek világába fognak menekülni ezek a fiatalok, így visszavetik tanulmányaikat is, mentális zavarok léphetnek fel náluk, amiket - sajnos - Amerikában egyből gyógyszerekkel kezelnek.Az ily módon sérült fiatalok a szexualitást az internetes pornót nézve sajátítják el, ezzel romantikus kapcsolataikra is örökre bélyeget sütnek. Félnek a valós interakcióktól, hiszen abban már kommunikálni, érezni kell.

A felmérésben levő egyik fiú így fogalmazott: "Rendszeresen játszom és nézek pornót. Átlagos kinézetű vagyok. Megutáltam, hogy állandó erőfeszítést tegyek azért, hogy a másik nemnek tetszem. Drága és ritkán sikeres".

A szerzők felteszik a kérdést, hogy ugyanaz a káros környezet miért rontja el kevésbé a lányokat. A válasz összetett. A lányok eltökéltebbek, céltudatosabbak, rugalmasabbak. Az egyenlőségért vívott harcukban a nőknek sokszor kellett új szerepeket tanulniuk, hogy a korhoz, az elvárásokhoz alkalmazkodjanak, míg a férfiak ebben a folyamatban lemaradtak. A könyv szerint az amerikai törvények is inkább a nőket, mint a férfiakat támogatják.

Zimbardo a tanulmány végén arra a következtetésre jut, hogy ezt a társadalmi problémát csakis együttes erővel van lehetőség orvosolni. Ebben mindenkinek - a kormánynak, a civileknek, médiának, iskoláknak ... - meg van a szerepe.

Hogy mit csináljanak a fiúk? Kapcsolják ki a pornót, osszák be idejüket, sportoljanak, vessék be ágyukat, mert a kis dolgok vezetnek a nagyokhoz, fedezzék fel lelkierejüket, barátkozzanak lányokkal, ne nevezzék őket kurváknak, legyenek vezetőik és legyenek önmaguk is vezetők, menjenek el szavazni - üzeni Philip Zimbardo.

A tudós üzenete a fiúknak tehát ez lenne summázva: kapcsolják ki az internetes világot és próbáljanak a való világ felé fordulni, melyben felfedezhetik saját erejüket és különlegességüket.


Az alábbi, 2011-es TED előadás során már boncolgatja a könyvében feldolgozott témát Zimbardo. Igazán tanulságos és érdekes mozgókép, érdemes megtekinteni.
Forrás: válasz.hu

Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

A fohász, ami átsegítette a nehéz időszakokon "A kis herceg" íróját

Antoine de Saint-Exupéry, a híres francia író, akinek bölcs gondolatait nem csupán "A kis herceg" művéből ismerhetjük. Az egyik legcsodálatosabb fohász is tőle származik. Élete, pilótaként sem volt félelmektől, szorongásoktól mentes, és az egyik legnehezebb időszakban a következőket vetette papírra

30 ok az önbizalomra!

30 ok arra, hogy az légy, aki mindig is akartál lenni! hiszen lehetetlen sikeresnek, boldognak lenni, ha az ember önmaga útjába áll...


NAPI BOLDOGSÁG