Philip Zimbardo: A férfiak hanyatlásának kora? Avagy hová lettek a férfiak!? (+ videó)

Philip Zimbardo neve mára összekapcsolódott híres 1971-es börtönkísérletével. A legendás szociálpszichológus azóta az ominózus eset óta sem hagyta abba a munkát, s kitartóan kutatja és tárja fel társadalmunk problémáit és modern kori negatív tendenciáit egyaránt.

Zimbardo a jelenkor egyik leghíresebb szociálpszichológusa, a Stanford Egyetemen levezényelt börtönkísérlet megalkotója és A Lucifer-hatás című könyv írója. Jelenleg is aktív és kutatja az emberi kapcsolatok és a lelki gondok legmélyebb bugyrait. Legújabb könyve "A nincs kapcsolat: Hova lettek a férfiak?"

A professzor munkája az amerikai társadalom egyik új és egyre jobban elhatalmasodó problémáját állítja reflektor fénybe, mely szerint a tinédzser fiúk és fiatal, húszas éveikben járó férfiak rendre alul teljesítenek a magánéletben és tanulmányaikban, s a női nem egyre inkább dominánsan teljesít hozzájuk képest.


A könyv a fiatalemberek segélykiáltásait testesíti meg: azokét, akik nem találják helyüket a társadalomban és a munkában sem. Hogy miért? Erre a kérdésre próbál Zimbardo és szerzőtársa, Nikita Coulombe választ találni. 

Három tényező mentén vizsgálják a problémát: a meghatározó jellemvonások, a környezet és a politika, gazdasági intézkedések következménye.Zimbardo szerint a mai fiúkat a gátlásosság, a lobbanékonyság és a lelkiismeretlenség jellemzi leginkább. A hagyományos férfiszerep - erőteljes, tekintélyt parancsoló, pénzkereső családfő - megszűnt, és helyette nem alakult ki elfogadott modell. Sokat rontanak ezen azok a szülők, akik minden nehézség alól felmentik fiaikat, így a kamaszkor helyett felnőtt korban bukdácsolnak.

A könyv szerint a családok széthullása jelentősen hozzájárul a mai nemzedék problémáihoz. Ma Amerikában a családok 41 százalékában egy szülő - többnyire az anya - neveli a gyerekeket. Az apa nélküli társadalom a fiúkat sújtja jobban. Nekik hiányzik leginkább az apai szigor, a világos követelményrendszer. A fiúk leginkább édesapjuknak akarnak megfelelni, őt akarják követni. 

Az így kialakult létbizonytalanságban a fiatalok az internet világába menekülnek, ahol a pornó és a videojátékok beszippantják őket. Ez visszaveti szociális kapcsolataikat, a játékok változatossága unalmassá teszi a valóságot, s így egyre inkább a számítógépek világába fognak menekülni ezek a fiatalok, így visszavetik tanulmányaikat is, mentális zavarok léphetnek fel náluk, amiket - sajnos - Amerikában egyből gyógyszerekkel kezelnek.Az ily módon sérült fiatalok a szexualitást az internetes pornót nézve sajátítják el, ezzel romantikus kapcsolataikra is örökre bélyeget sütnek. Félnek a valós interakcióktól, hiszen abban már kommunikálni, érezni kell.

A felmérésben levő egyik fiú így fogalmazott: "Rendszeresen játszom és nézek pornót. Átlagos kinézetű vagyok. Megutáltam, hogy állandó erőfeszítést tegyek azért, hogy a másik nemnek tetszem. Drága és ritkán sikeres".

A szerzők felteszik a kérdést, hogy ugyanaz a káros környezet miért rontja el kevésbé a lányokat. A válasz összetett. A lányok eltökéltebbek, céltudatosabbak, rugalmasabbak. Az egyenlőségért vívott harcukban a nőknek sokszor kellett új szerepeket tanulniuk, hogy a korhoz, az elvárásokhoz alkalmazkodjanak, míg a férfiak ebben a folyamatban lemaradtak. A könyv szerint az amerikai törvények is inkább a nőket, mint a férfiakat támogatják.

Zimbardo a tanulmány végén arra a következtetésre jut, hogy ezt a társadalmi problémát csakis együttes erővel van lehetőség orvosolni. Ebben mindenkinek - a kormánynak, a civileknek, médiának, iskoláknak ... - meg van a szerepe.

Hogy mit csináljanak a fiúk? Kapcsolják ki a pornót, osszák be idejüket, sportoljanak, vessék be ágyukat, mert a kis dolgok vezetnek a nagyokhoz, fedezzék fel lelkierejüket, barátkozzanak lányokkal, ne nevezzék őket kurváknak, legyenek vezetőik és legyenek önmaguk is vezetők, menjenek el szavazni - üzeni Philip Zimbardo.

A tudós üzenete a fiúknak tehát ez lenne summázva: kapcsolják ki az internetes világot és próbáljanak a való világ felé fordulni, melyben felfedezhetik saját erejüket és különlegességüket.


Az alábbi, 2011-es TED előadás során már boncolgatja a könyvében feldolgozott témát Zimbardo. Igazán tanulságos és érdekes mozgókép, érdemes megtekinteni.
Forrás: válasz.hu

Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

10 apró, de annál fontosabb mérföldkő egy nő életében

Ahogyan az ember öregszik, megtanulja, vannak olyan események az életében, amelyek talán nem olyan látványos, kézzelfogható eredmények, mint egy előléptetés vagy a gyerek kitűnő bizonyítványa, de annál fontosabbak az önismeretünk és a belső békénk tekintetében.

"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében

Ez a kisfilm megmutatja, mit jelent igazán szeretni (+videó)

Mit üzen Neked ez a videó? Írd meg nekünk, kíváncsiak vagyunk rá! :)

2017 legjobb magyar kisfilmje (szerintünk), aminek minden másodpercét átérzed

Ismét egy megható magyar rövidfilm, ami meghódíthatja a szíveket! Ráadásul Mucsi Zoltánnal, aki ezúttal nem káromkodik. A DeadLens Pictures előszeretettel feszeget társadalmi kérdéseket, a Hope című rövidfilmmel ismét ezt teszik. Szereplőnek az egyik legjobb magyar színészt, Mucsi Zoltánt, narrációnak pedig az egyik legjobb magyar költő, Ady Endre Szeretném, ha szeretnének című versét választották.

A férfiak hanyatlásának korát éljük

A férfiak hanyatlásának korát éljük, és ezen csak a szemléletváltás változtathat - állítja Philip Zimbardo a vele készült interjúban. Szerinte a nagy kérdés, hogy hol vannak a jó férfiak? - Akik nem kanok, hanem lovagok...


NAPI BOLDOGSÁG