Digitális betlehemi történet (videóval) - avagy karácsonyi kultúrkör modern adaptációban


Advent második vasárnapján a lakhelyünkhöz legközelebb eső templom tövében örömmel láttuk, hogy felállították az élő betlehemi jászolt. Kellemes muzsikaszó mellett áhítattal gyönyörködtünk a meleg, családi képben, a gyerekek pedig egész közeli kapcsolatba kerültek a jászol kedves, élő állataival: a szamárral, kecskegidákkal, juhokkal, pónikkal. Ezt az összképet látva hasított belém az érzés: az idők változnak, de az érzések ugyanakkor változatlanok maradnak.


E tézist alátámasztandó bukkantam erre a videó szösszenetre, mely Betlehem történetét digitális korunk tükrében ábrázolja. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kis Jézus születése, a betlehemi jelenetek jelennek meg, mint még eddig soha, vagyis a világban, amelyben élünk.

A közösségi média területéről, virtuális életünk terepéből kilépve, ha még vágynánk az ünnepi - hús-vér, háromdimenziós - várakozás pillanataira: felkereshetjük a december 6-án, kedden nyíló Betlehemi Jászol kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnál. A Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázatra idén is különböző művészeti ágak képviselői jelentkezhettek: kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek és amatőrök egyaránt. A pályázók között hivatásos alkotók, népi iparművészek, A Népművészet Mestere címmel rendelkező kézművesek; az amatőrök között óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok, fogyatékkal élő emberek, nyugdíjasok és olyan új alkotók is bemutatkozhatnak, akik a felhívást olvasva kezdtek betlehem-készítésbe. Évről évre megnyugtató látni, hogy az érdeklődés nem csökken, a pályázat résztvevőinek száma minden évben kétszáz körül mozog digitális élet ide vagy oda!


Szerző: Szilvási-Zupkó Anett

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Az üzenet, amitől megborzongsz, mégis megosztod mindenkivel (+videó)

A következő öt percbe valószínűleg te is bele fogsz borzongani. MÉGIS fontos, hogy terjedjen az üzenete, mielőtt már tényleg túl késő lesz. Vedd ki a részed belőle...

Ilyen lenne online tevékenységed, ha egyszer csak offline csinálnád! (+videó)

Gondolkodtál már azon, hogy a közösségi médiában végzett ámokfutásod mennyire furán mutatna ha offline csinálnád? Nem? Akkor most itt az ideje...

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!


NAPI BOLDOGSÁG