Halottak napi hiedelmek

Amerikai mintára nálunk is egyre elterjedtebb a Halloween ünneplése. (Ez egyébként a Mindenszentek előestéje). Jöhetnek a Halloween partyk, és a tökfaragó versenyek! Sőt, néhány iskolában jelmezversenyeket rendeznek a gyerekeknek, nehogy bármiből is kimaradjanak. Persze mindennek örülünk, ami buli, és kiemel a mindennapok szürkeségéből, nincs is ezzel gond. De voltak-e az ünnephez kapcsolódó szokásaink Halloween előtt?


Jó pár érdekes hiedelmet találtunk! Íme egy csokorra való:

Az köztudott, hogy ilyenkor illik “meglátogatni” halottainkat a temetőben. A sírokra virágot teszünk, és gyertyát gyújtunk az örök világosság tiszteletére. Ilyenkor a máshol elhunytakért a temető keresztjénél is érdemes meggyújtani egy mécsest, és van, ahol otthon is annyi gyertyát gyújtanak, ahány halottja van a családnak.

"Mindazokért, kiket nem láttunk már régen, akik velünk együtt ünnepelnek az égben..."

Temetői babonák:


A halott látogatást azonban mindenféle babonák övezik. Például tilos virágot szakítani a sírokról, hacsak a tettes nem akar számot adni a lopásról az sír (halott) gazdájának. De nem szabad elvinni a gyertyákat sem. Aki ugyanis átteszi az egyik sírról a gyertyát egy másikra, a gyertyával a halott bűneit is áthelyezi.

A fény az éjszakában. De kinek világít?
Forrás: www.matrac.hu


Holtak asztalánál - halottváró szokások


Szokás volt az is, hogy Mindenszentek éjjelén megterítettek otthon a holtaknak. Kenyeret, sót, és vizet készítettek ki, hogy a hazajáró lélek ne éhezzen. Szláv területen ennek változata volt, hogy a sírokra helyezték az ételt. Egyes helyeken pedig éjszakára megpakolva hagyták az asztalt, és másnap a maradékot a szegényeknek adták.

Ő is odatalált...


Egy másik hiedelem szerint a holtak nem (csak) enni, de hitéletet gyakorolni is hazajárnak ilyenkor. Úgy gondolták, hogy Mindenszentek éjszakáján a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogathatnak. Éppen ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy a hazatérő lélek az esetleg megváltozott házban is kiigazodhasson.

Munka és kegyelet


Mindenszentek és halottak napján (sőt, volt ahol egész héten), dolgozni sem illet. Különösen a földmunkát, és a mosást volt ildomos kerülni. Ez utóbbit azért, mert ha mosunk, a halottak lába vízben ázik majd.  

A halottak napját (ez egyébként november 2. napja) lölkök, azaz lelkek napjának is hívták. Szokás volt ilyenkor a temetőben, vagy a templomajtóban alamizsnát, ételt osztani a szegényeknek. Az elhunytak kívánsága volt ez, és nem véletlenül. Cserébe ugyanis az alamizsnáért, a rászorulók imádkoztak a halottak lelki üdvéért.

Télváró Praktikák

Telet jósol a cserfa
Természetesen ehhez az időszakhoz időjósló babonák is kötődtek. Például ha Mindenszentek napja nedves, enyhe telünk lesz, ha azonban száraz, kemény tél várható. Ha pedig ezen a napon hó esik, akkor félő, hogy márciusig el sem olvad. Időjárás jóslásra a Mindenszentekkor levágott cserfaág is alkalmas volt. Ha az ág belül nedves volt, az enyhe telet, ha száraz, az kemény telet jelentett.


Ezek után különösen kíváncsiak vagyunk, mit mond a meteorológia erre a három napra...  


Szerző: Bakó Klára - Pozitív Nap


Források: Rosta Erzsébet weboldala, Anna, ReKreáció

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Év végi agytakarítás: 8 dolog, amit még idén pucolj ki az életedből!

Az utóbbi időben többször is felvetődött, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenes károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

Amikor nincs helye hangos szavaknak

Most elcsendesül a világ, és benne Mi is. Magunkba nézünk, és mélyen, alaposan átvizsgáljuk a lelkünket. Emlékeket keresünk, jókat vagy rosszakat, érzéseket, amik régi pillanatokat idéznek fel bennünk. Megállunk, lelassítunk, mert ez a nap azokról szól, akik nem jöhetnek tovább velünk.

6 titok, amit egy nőnek mindenképp ismernie kell!

Azt, hogy mi határoz meg egy igazi nőt nagyon nehéz megfogalmazni. Az, ahogyan jár, ahogyan beszél. Láthatod abban, ahogy gesztikulál, ahogyan mosolyog, benne van az egész viselkedésében és egy millió apró részletben. Ha egy igazi nő elsétál mellettük, minden férfi figyelmét magára vonja, ehhez pedig csak 6 apró titokra van szüksége, amit minden nőnek ismernie kell!

8 egyszerű lépés, hogy 2017 egy remek év legyen

Az élet sokkal szebb annál, mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli. Tudatosan, lépésről lépésre oda kell figyelnünk a szép dolgokra, és ezzel párhuzamosan a negatív eseményeket minél gyorsabban le kell zárnunk.

Az őseink nem úgy aludtak mint mi - Vajon ők csinálták jól?

Meglepő eredményre bukkantak a tudósok őseink alvási szokásairól.


NAPI BOLDOGSÁG