Halottak napi hiedelmek

Amerikai mintára nálunk is egyre elterjedtebb a Halloween ünneplése. (Ez egyébként a Mindenszentek előestéje). Jöhetnek a Halloween partyk, és a tökfaragó versenyek! Sőt, néhány iskolában jelmezversenyeket rendeznek a gyerekeknek, nehogy bármiből is kimaradjanak. Persze mindennek örülünk, ami buli, és kiemel a mindennapok szürkeségéből, nincs is ezzel gond. De voltak-e az ünnephez kapcsolódó szokásaink Halloween előtt?


Jó pár érdekes hiedelmet találtunk! Íme egy csokorra való:

Az köztudott, hogy ilyenkor illik “meglátogatni” halottainkat a temetőben. A sírokra virágot teszünk, és gyertyát gyújtunk az örök világosság tiszteletére. Ilyenkor a máshol elhunytakért a temető keresztjénél is érdemes meggyújtani egy mécsest, és van, ahol otthon is annyi gyertyát gyújtanak, ahány halottja van a családnak.

"Mindazokért, kiket nem láttunk már régen, akik velünk együtt ünnepelnek az égben..."

Temetői babonák:


A halott látogatást azonban mindenféle babonák övezik. Például tilos virágot szakítani a sírokról, hacsak a tettes nem akar számot adni a lopásról az sír (halott) gazdájának. De nem szabad elvinni a gyertyákat sem. Aki ugyanis átteszi az egyik sírról a gyertyát egy másikra, a gyertyával a halott bűneit is áthelyezi.

A fény az éjszakában. De kinek világít?
Forrás: www.matrac.hu


Holtak asztalánál - halottváró szokások


Szokás volt az is, hogy Mindenszentek éjjelén megterítettek otthon a holtaknak. Kenyeret, sót, és vizet készítettek ki, hogy a hazajáró lélek ne éhezzen. Szláv területen ennek változata volt, hogy a sírokra helyezték az ételt. Egyes helyeken pedig éjszakára megpakolva hagyták az asztalt, és másnap a maradékot a szegényeknek adták.

Ő is odatalált...


Egy másik hiedelem szerint a holtak nem (csak) enni, de hitéletet gyakorolni is hazajárnak ilyenkor. Úgy gondolták, hogy Mindenszentek éjszakáján a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogathatnak. Éppen ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy a hazatérő lélek az esetleg megváltozott házban is kiigazodhasson.

Munka és kegyelet


Mindenszentek és halottak napján (sőt, volt ahol egész héten), dolgozni sem illet. Különösen a földmunkát, és a mosást volt ildomos kerülni. Ez utóbbit azért, mert ha mosunk, a halottak lába vízben ázik majd.  

A halottak napját (ez egyébként november 2. napja) lölkök, azaz lelkek napjának is hívták. Szokás volt ilyenkor a temetőben, vagy a templomajtóban alamizsnát, ételt osztani a szegényeknek. Az elhunytak kívánsága volt ez, és nem véletlenül. Cserébe ugyanis az alamizsnáért, a rászorulók imádkoztak a halottak lelki üdvéért.

Télváró Praktikák

Telet jósol a cserfa
Természetesen ehhez az időszakhoz időjósló babonák is kötődtek. Például ha Mindenszentek napja nedves, enyhe telünk lesz, ha azonban száraz, kemény tél várható. Ha pedig ezen a napon hó esik, akkor félő, hogy márciusig el sem olvad. Időjárás jóslásra a Mindenszentekkor levágott cserfaág is alkalmas volt. Ha az ág belül nedves volt, az enyhe telet, ha száraz, az kemény telet jelentett.


Ezek után különösen kíváncsiak vagyunk, mit mond a meteorológia erre a három napra...  


Szerző: Bakó Klára - Pozitív Nap


Források: Rosta Erzsébet weboldala, Anna, ReKreáció

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 egyszerű lépés, hogy 2017 egy remek év legyen

Az élet sokkal szebb annál, mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli. Tudatosan, lépésről lépésre oda kell figyelnünk a szép dolgokra, és ezzel párhuzamosan a negatív eseményeket minél gyorsabban le kell zárnunk.

Az őseink nem úgy aludtak mint mi - Vajon ők csinálták jól?

Meglepő eredményre bukkantak a tudósok őseink alvási szokásairól.

Kell ott fenn egy ország

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban.

Amikor nincs helye hangos szavaknak

"Őszi fák megtépázott ágai szürke némasággal intenek, meghitt, boldog emlékek töltik ki borús lelkemet." /Farkas Anna/

Amit nagyszüleink másként csináltak, és ami hiányzik a mai világból

Unos-untalan halljuk, hogy a XXI.századi ember napi idejét leginkább a munka, a gyerekekkel kapcsolatos feladatok, a házi -és kerti munka tölti ki, s joggal érzi úgy, hogy nem kap elég levegőt - nincs egyetlen szabad perce sem.


NAPI BOLDOGSÁG