A világhírű szakácsversenyen francia győzelem született, a magyar induló a tizedik helyet szerezte meg.
Thibaut Ruggeri francia séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Széll Tamás a tizedik helyet szerezte meg.
Ruggeri, a párizsi Lenotre étterem 32 éves szakácsa és háromfős csapata a versenyt alapító Paul Bocuse-től vehette át a 20 ezer eurós fődíjat a kétévenként megrendezett versenyen.
Az ezüstérmet Dánia, a bronzot pedig Japán csapata nyerte el. A legjobb húsfogást a britek készítették, és nekik volt a legjobb segítőjük is. A halmenük közül a zsűri a norvég fogást találta a legjobbnak.
A közönség szavazata alapján Széll Tamás plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó díjat.
A döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai indulhattak, összesen 24 ország séfje. Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben.
A Michelin-csillagos Onyx étterem séfje a magyar szurkolók hangos drukkolása és ovációja kíséretében mutatta be szerdán a Rubik-kocka által ihletett versenyfogásait a világdöntőben.
A 27 tagú nemzetközi zsűri először a magyar séf rombuszhalból és homárból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyhez a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként lángost is felszolgáltak.
A húsos fogás ír marhából készült mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem jus-vel, ehhez húsos raviolival készült gulyás, gombával töltött répa, konfitált sütőtökkel és marinált céklával, valamint marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, és végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával társult.
A francia műsorközlő azt mondta: reméli, hogy a magyar fogások is olyan különlegesek és eredeti ízűek lettek, mint amilyen egyedi és összehasonlíthatatlanul különleges a magyar nyelv. Kiemelte, hogy magyar séf először jutott be a világdöntőbe.
Eredmények:
1. Franciaország
2. Dánia
3. Japán
4. Anglia
Legjobb plakát: Magyarország
Legjobb segítő és legjobb hústányér: Anglia
Legjobb hal: Norvégia
Még hogy a magyar konyha nincs a világ élvonalában?! Büszkék vagyunk, gratulálunk!