Szemezgess a legjobb könyvborítók közül (képriport)

Elbűvölő tipográfia, csodálatos képválasztás, elképesztő grafikák. Külföldön azonban nagy hagyománya van a különleges borítóknak. Talán a hatalmas választék, vagy a verseny miatt alakulhatott ki ez a kultúra, de az biztos, hogy az olvasók nagy örömöt lelnek a szebbnél-szebb borítók látványában. A következő listán láthatod a magyar és külföldi választék legjobbjait!

Száll a kakukk fészkére

2012-ben kapott új köntöst Ken Kesey klasszikus regénye a Száll a kakukk fészkére. A fedőlapot Baranyai András tervezte az Európa kiadónak. 
A borító színeivel visszaadja a regényben szereplő elmebetegek furcsa világát, a képből kimagasló nővér pedig a nő hatalmát. 

Baranyai (b) András

Zabhegyező

J. D. Salinger szabadszájú könyve még mindig sok példányban kel el. 2011-ben új köntöst kapott a remekbe szabott regény. A borító csak az író nevét és a regény címét tartalmazhatta, ami különleges kihívás egy grafikusnak, de Andorka Tímea könnyedén vette az akadályt. A Design and Design International Awardon 2012. március 24-én a nap grafikai tervének választotta. 

Andorka Tímea


Amerikai psycho

Az Európa kiadó úgy látszik, nem tétlenkedik. Még egy klasszikus kultregény borítóját cserélték le, méghozzá frappánsan. A regény egy ikonikus tárgyát helyezték a könyv elejére Patrick Bateman névjegykártyáját. Bár be kell valljuk, hogy az eredeti borító is hátborzongató.

Az eredeti borító

Star Wars

Az Agave kiadó új fordításban adja ki a Star Wars könyveket, és ehhez új borítókat is rendeltek, amit a Disney már jóvá is hagyott. Még George Lucasnak is tetszettek a képek, méghozzá annyira, hogy bekérte azok nagy felbontású változatát.Tökéletes trükk

Egyszerű, de nagyszerű a Tökéletes trükk borítója is! Átadja a regény hangulatát. A borítón használt három szín pedig a leghatásosabb kombináció, hogy ráirányítsák az ember figyelmét. Gépnarancs

52 éve jelent meg a nagy botrányokat kavaró Gépnarancs. A filmtörténet talán egyik legerőszakosabb művéről van szó, de nem ezért került be a listába. A sok új kiadás közül ez az a könyvborító, ami igazán elterjedt, és valahogy nem is csodálkozunk ezen, hiszen a minimalista grafika egyszerűen vonzza a tekintetet.Ben Marcus könyvei

Ezek a könyvek sajnos csak angolul érhetőek még el, viszont azt mindenki láthatja, hogy milyen egyediek a borítók. Színesek, a feliratokat pedig ügyesen helyezi el a hullámok, vagy éppen a lángok között. Irtó hangosan és túl közel

Megható drámai mű egy kisfiú szemszögéből. A borítót a film megjelenése után változtatták meg. Ügyesen elhelyezett tipográfia, szép kép jellemzi.Sherlock Holmes

Ez a rengetegszer kiadott, újra feldolgozott klasszikus legalább egy tucat borítóval rendelkezik, de csak párat szeretnénk itt bemutatni a legjobbak közül. A fedlapokról egyszerűen nem maradhat le Holmes pipája!
Pozitív Nap - Kulcsár Tímea Ágnes

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 alkalom, amikor az írók egy egészen új szintre emelték a köszönetnyilvánítást

A regények elején vagy végén a legtöbbször az írók pár szóval megemlítik néhány szerettüket, családtagjukat, akiknek a könyvet ajánlják. Ezek általában rövid, kedves mondatok, amelyekben hálájukat fejezik ki azon emberek számára, akik segítettek nekik a könyv megírásában, ötleteikkel, szeretetükkel támogatták őket a nehezebb időszakokban is. De mint ahogy a világon bármit, ezt is lehet egészen másképp csinálni.

Sírva nevetős: unatkozó könyvesbolti eladókon még nem szórakoztunk ekkorát

Minél unalmasabb, amit csinálsz, annál könnyebb érdekessé tenni. Annál feltűnőbb lesz, bármilyen aprósággal is színesíted. Nem kell sok. Lejjebb találod a nagyon jó példákat erre... :)

Készen állsz 2017 nagy olvasási kihívására?!

Ha már egy olyan könyved sincs otthon, amit még ne olvastál volna el, ha már senki nem tud olyan olvasnivalót ajánlani Neked, amit már ne tudnál fejből oda-vissza, akkor ez a játék Neked való! Ha úgy érzed, keveset olvasol, pedig igenis szeretnél, akkor még motivációként is jól jöhet ez a kihívás! Kalandozz egy kicsit a könyvek világában!

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

Miközben azonban engedünk a könyvek csábításának, és végigmegyünk azon a bizonyos úton, amely a lehetetlent nem ismerő rajongás felé visz, változunk és alakulunk - pedig talán észre sem vesszük, mi mindent tesz velünk az olvasás:

Ebben a varázskuckóban nem csak könyvmolyok kapnak kedvet az olvasáshoz!

Hol lenne jobb végletesen belemerülni a lapokon olvasott világba, s elveszni sorai között, mint egy varázslatos, a világ rohanásától elzárt helyen? Ahol amit olvasunk, az csak a miénk?


NAPI BOLDOGSÁG