Egy hely, ahol soha nem zárják az ajtókat, sőt, egyáltalán nincsenek is ajtók

A mi kultúránkban egészen elképzelhetetlen lenne, hogy ne tartsunk be alapvető írott és íratlan szabályokat saját magunk és családunk biztonságának megőrzése érdekében. Mikor jutna például eszünkbe nyitva hagyni házunk ajtaját éjszakára? Ez az indiai falu azonban más szellemben él. Nemhogy nyitva hagyják, még csak fel sem szerelik az ajtókat, mert hiszik, hogy nem eshet bajuk.

Shani Shingnapur India Maharash tartartományában található. Első ránézésre átlagos, keleti falucska, olyan, mint az összes többi. Ez a hely azonban különleges, lakosai, ugyanis megingathatatlan hitet tanúsítanak Shani, a Szaturnusz istenének irányába, aki elképzelésük szerint minden bajtól megóvja őket.

Hitük egy legendában gyökerezik, ami a hiedelmek léptékével mérve nem is olyan régen, mintegy 300 éve kapott szárnyra. Ekkor történt, hogy az esős időszak után egy nehéz, fekete sziklalemezt sodort partra a Panasnala folyó. Amikor a helyiek megérintették, a kőből vér kezdett szivárogni. A legenda továbbá maga Shani isten megjelenését is taglalja. A természetfeletti lény ugyanezen a napon, álmaikban meglátogatta a falusiakat, és biztosította őket arról, hogy védelme alá vonja otthonukat.

A lakosok kiállították a sziklalemezt a falu szívébe, majd eltávolították az ajtókat, hiszen már nem volt szükségük rájuk. Shani védelmezte őket ettől a pillanattól fogva.

A hagyomány generációkon keresztül fennmaradt. A falusiak a kóbor kutyák miatt ugyan elhelyeznek akadályokat a bejárat előtt, de házaik nem rendelkeznek tényleges ajtókkal, továbbá ékszereiket és egyéb értékeiket sem őrzik szigorúan. Még a nyilvános vécéket is csupán egyetlen függöny takarja.

A hivatalos épületek is őrzik a tradíciót, így a 2015-ben megnyitott rendőrállomás, ami még egyetlen bejelentést sem kapott...

Amikor a helyiek valamilyen okból elutaznak, nem kérik meg szomszédjaikat, hogy figyeljenek otthonukra, hiszen úgy hiszik, hogy védelmezőjük vaksággal és többévnyi balszerencsével sújtja a tolvajokat.

A különleges történet hívők tömegeit vonzza a faluba. Naponta legalább 40 000 utazóval számolhatunk. Ők mind azért jönnek, hogy megcsodálják az égi védelem alatt álló települést.

A teljes kép persze nem ennyire mézesmázos. Habár Shani Shingnapur hivatalosan évszázadok óta bűnözésmentes, turisták már jelentettek be lopásokat. 2010-ben állítólag kifosztottak egy autót, tulajdonosának minden pénzét elvitték, majd 2011-ben még egy hasonló bejelentés érkezett. A feljelentéseket végül elvetették. A helyiek szerint az esetek a falu határain kívül történtek.

Akármi is az igazság, az idők változnak, több helyi lakos pedig szeretné megváltoztatni a tradíciót, szeretnének valódi biztonságot nyújtó, zárható ajtókat illeszteni házukhoz. Ők engedélyért folyamodnak, ám sok helybéli továbbra is reméli, hogy a hagyomány tovább él majd, és Shani isten a későbbiekben is megvédi őket.


Még ha csak mese is az, amiben a falusiak hisznek, ebben a mai világban igazán meglepő, és valahol tiszteletreméltó az a magatartás, amit tanúsítanak tradíciójuk felé. 


Pozitív Nap - Hári Dániel

Forrás: BBC

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!

71 éves lenne ma a legenda, aki még évtizedekkel halála után is jelen van: Freddie Mercury

"Ha holnap minden véget érne, ugyanúgy kezdeném el elölről, a saját fejem után mennék. Tudom, hogy egy nap minden véget ér, de nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim. Nem emiatt vagyok itt. A kihívás hajt. Nem is szeretném, ha túl könnyen jönne minden, és szerencsére nem is nyújtanak át nekem ezüsttálcán semmit. Azt nagyon nem bírnám. És úgyis visszautasítanám." - mondta egyszer Freddie Mercury

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett

A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges. Legalábbis az a változata, ahogy eleink főztek még 70-80 évvel ezelőtt is.

Találd meg az útravalód! 29 ősi, indián bölcsesség a mindennapokhoz

Az indiánok szerint az ember rokona a többi élőlénynek, és nem felsőbbrendű azoknál...


NAPI BOLDOGSÁG