Ezért bújnak egymáshoz a madarak - lélekemelő fotósorozat


A császárpingvinek úgy élik túl az antarktiszi kemény telet, hogy szorosan egymás mellé állva csoportokat formálnak- írja egy korábbi cikkében az mno.


A tudósok azon elmélkedtek, vajon a külső területeken tartózkodó pingvineknek hogyan lehet ugyanolyan kellemes klímában része, mint a csoport középpontjában lévőknek. Végül gyorsított felvétel segítségével rájöttek, a madarak szinte észrevehetetlen hullámokban mozognak a csoporton belül, így az idővel drasztikusan megváltoztatja a struktúráját. A filmet az antarktiszi Dronning Maud Landen rögzítette a tél folyamán, ahol a hőmérséklet akár -45 Celsius-fok alá is zuhanhat. Ezen időszak alatt a hím császárpingvinek szorosan egymáshoz "tapadnak". Fotó: wikimedia.org Nem csak melegedés céljából, hanem hogy kiköltsék tojásaikat - ők az egyetlen gerincesek, akik az antarktiszi télben teszik ezt -, miközben a nőstények a tengeren vannak. Korábban a kutatók úgy hitték, ezek a csoportok olyannyira szorosak, hogy bármilyen mozgás lehetetlen volna; vagyis a pórul járt, perifériára szorult pingvinek kénytelenek lettek volna ott is maradni.

Daniel Zitterbart, a tanulmány egyik szerzője elmondta:
A pingvineknek muszáj összebújniuk, mert ellenkező esetben energiát veszítenek. Ha a csoportosulás túl laza, megfagynak. Ám ha túl szorosan tapadnak össze, akkor egyáltalán nem tudnak mozogni.

A pingvinek az idő kis részében ugyan mozdulatlanok, de minden 30-60. másodpercben egy, vagy egy csoport pingvin elindul egy kissé. Ennek következtében a mellette lévő is totyogásba kezd, majd hirtelen hullámszerűen az egész kolónia elmozdul.


A madarakat éppúgy megviseli a zord időjárás, mint az embereket. Összebújásuknak ez az egyik oka. A másik a párzás időszaka. Ha a tojó is kész a párzásra, akkor odabújik a párjához, jelezve a vonzódást.


Lélekemelő fotók összebújó madarakról


Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így próbál aludni anyja hasán az egynapos tengeri vidra + bűbájos videó

Több mint cuki: anyukája hasán pihen az újszülött tengeri vidra. Az egynapos vidra bébi nem is találhatott volna kényelmesebb matracot, mint anyukája pocakját...

Csodás eredmény: díjat nyert Kudich Zsolt a világ legrangosabb fotópályázatán

A világ egyik legrangosabb, vagyis a National Geographic fotópályázatán több ezer kép közül harmadik helyezést ért el Kudich Zsolt Nagy kócsagok című képe, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában - számolt be róla a National Geographic Magyarország.

3500 madáretetőt készített repülő barátaink védelméért

A madarak azon kevés állatok közé tartoznak, melyek még köztünk, a városokban élnek. Projektjét éppen azért kezdte el, hogy ez a jövőben se legyen másként.

2016 legviccesebb pillanatai az állatvilágból

A legjobb fotóról a későbbiekben döntenek.

Igazán különleges állatok, akikről el sem hiszed, hogy léteznek

A természet nagy mókamester. Ugyan tudjuk, hogy a dolgoknak csak véges számú kombinációja létezhet, azért a jó öreg Anyatermészet időről időre meglep minket.


NAPI BOLDOGSÁG