Így néztek ki: gyümölcsök és zöldségek régen és most


Sajnos a genetikailag módosított élelmiszerek aranykorát éljük, azonban ez nem mindig volt így. Kedvenc gyümölcseink és zöldségeink a ma ismert formájukat szerencsére még nem a génmódosításnak, hanem a szelektív termesztésnek köszönhetik.

E folyamat során a kívánt tulajdonsággal rendelkező növényeket tovább termesztették, míg a beteg, sorvadt példányokat kivonták a "forgalomból".

Nem gondolnánk, de egy ilyen hosszú folyamat eredménye a banán és a görögdinnye ma ismert formája és ízvilága is.



Görögdinnye

A görögdinnye eredetije színben és magmennyiségben sem egyezett a ma jól ismert verzióval. Vad fajtája fehér vagy halvány rózsaszínes, esetleg belsejében többféle osztással, rekeszekkel rendelkezik, melyekben rengeteg mag található. Mára a mag nélküli görögdinnye sem meglepő, melyet vérvörös édes hús vesz körül.



Banán

A banánt először körülbelül 7000 évvel ezelőtt, Pápua Új-Guineán művelték meg. Az ekkor fogyasztott banánban még hatalmas kemény magok voltak, mára ezek már eltűntek. A mai banán nagyobb, mint eredetije és egészen apró, szinte észrevehetetlen magjai vannak.




Sárgarépa

A legelső sárgarépát a 10. században Perzsiában termesztették, azonban korántsem sárga volt a színe: leggyakrabban fehér vagy lila színekben pompázott. Mára a lila szín eltűnt, helyette élénk narancssárgává változott, vastagabb lett és ízletesebb is.




Barack

Ez a húsos, lédús gyümölcs hajdanán jobban hasonlított egy töppedt cseresznyére, mint a mai formájára. Pici, kevés húsú, földes és sós ízű volt, melyet i.e. 4000 körül kezdek el Kínában domesztikálni. Ezután hatalmas változáson ment keresztül, mind méretben, mind ízben. A szelektív termesztésnek köszönhetően mérete több, mint duplájára nőtt, lédúsabb és édesebb lett!




Kukorica

alán a legjobb példa a szelektivitás eredményességére a kukorica, mely egy ősi, takarmányozásra használt fűféléből fejlődött ki. Körülbelül i.e. 7000 évvel kezdődött ez a folyamat, melynek elején a kukorica száraz és ízetlen volt. Mára ezerszer nagyobb és sokkalta édesebb, mint a folyamat elején volt.



Pozitív Nap - Gerecs Zsófia

Forrás: Businessinsider.com



Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Idén nyáron készítsd el a tökéletes főtt kukoricát!

Első gondolatra a világ legegyszerűbb dolgának tűnik a főtt kukorica elkészítése. Mégis, ha belegondolunk, hányszor bosszankodtunk amiatt, hogy kemény, túlfőtt vagy éppen száraz volt a délutáni nasinak szánt főtt kukorica. Idén nyáron készítsük el tökéletesre!

5 olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...

Egy szerelem képei: az Obama sztori

989-ben egy intelligens és felelős munkában dolgozó hölgy felvett a munkaadó jogi cégéhez egy nyári gyakornokot a Harvard képzésről. A fiatal nő Michelle Robinson volt. A gyakornok pedig Barack Obama.

+1 étel, amiről azt hitted, hogy karcsúsít, pedig...

A fogyókúra nagy üzlet. Tulajdonképpen bármilyen szépen és ízlésesen "becsomagolt" terméket el lehet adni, ha egy jól menő, népszerű diéta mögé áll.

Lila virágba borultak Provence lejtői (+videó)

Franciaország híres a levendula termesztéséről, a gyönyörű levendula mezőkről...


NAPI BOLDOGSÁG