Ilyenkor dúskálunk a zsenge zöldségekben, használjuk ki ezt az időszakot, és együnk minél többet spárgából, újkrumpliból, karalábéból, cukorborsóból és a különféle gombákból!
A következő 5 recept nem csak olcsó, de finom és egészséges is. Ráadásul az évszaknak megfelelően frissen hat testnek és léleknek! Ha még nincs ötleted a heti menüt illetően, akkor itt most meríthetsz bátran, ezekkel a fogásokkal nem kell órákat robotolni, de cserébe nagyon finomak is lesznek!
1) Borsófőzelék a nagyi receptje szerint, amit még a legfinnyásabbak is szívesen megesznek
Felejtsd el a régi menzai borsófőzeléket! Ez a recept minden kételkedőt meggyőz. Tehetsz a borsóhoz apró kockákra vágott krumplit, habarhatod tejszínnel, pirospaprikát is dobhatsz hozzá, mindenhogyan nagyon finom. Fasírttal, tükörtojással vagy virslivel kínáld.
Egy lábosban hevíts kevés zsiradékot, rakd bele a kifejtett borsót, és körülbelül öt percig párold. Közben kevergesd. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózd, borsozd, cukrozd ízlés szerint. Kis lángon főzd puhára a borsót körülbelül 15 perc alatt. Közben készítsd el a habarást.
Egy tálban dolgozd csomómentesre a lisztet a tejjel, nyomd bele a fokhagymát. Öntsd a puha borsóhoz, közben kevergesd. Forrás után hagyd még öt percig a főni, hogy ne legyen lisztíze a főzeléknek. Végül add hozzá az apróra vágott petrezselymet is. Ha azzal is rottyan egyet, vedd le a tűzről, és melegen, feltéttel tálald.
2) Egyszerű medvehagyma-krémleves
Amikor megjelenik a piacon a medvehagyma, biztosan ez az első és leggyorsabb fogás, amit elkészíthetsz belőle!
Hozzávalók / 4 adag
2 csokor medvehagyma
1 db burgonya (nagyobb)
1 közepes db vöröshagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 l alaplé
250 ml habtejszín
1 ek vaj
Elkészítés
A medvehagymát felvágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A krumplit meghámozzuk és felvágjuk.
A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, kicsit átkeverjük, majd hozzáadjuk a medvehagymát. 2 perc keverés után mehet hozzá a krumpli.
Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 20 percig főzzük.
Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a habtejszínt, és elkeverjük.
3) Cukkinis-répás tészta retekkel és citrommal
A hónapos retek a medvehagyma után a tavasz igazi hírnöke. A harsogóan friss retket csak úgy magában is jó enni, de ha már unjuk szendvicskiegészítőként, mutatunk egy fogást, hogy még mit is lehet kezdeni vele.
Hozzávalók:
• 1 csokor újhagyma
• 2 salátacukkini
• 1 sárgarépa
• 4 retek
• 1 citrom
• Só
• Frissen őrölt bors
• 1 marék napraforgómag
• Olívaolaj
Tészta (maccheroni, bucattini, spaghetti)
A zöldségeket megmossuk, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a salátacukkinit lereszeljük, a sárgarépát megtisztítjuk, és zöldséghámozóval szalagokra szeljük. Olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és a sárgarépát, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlét facsarunk rá, majd meghintjük napraforgómaggal. A retket megmossuk, vékony karikákra vágjuk, majd keresztben csíkokra. A tésztát al dentére főzzük, összekeverjük a raguval, majd megszórjuk a friss, ropogós retekkel. Petrezselyemmel ízesíthetjük még.
4) Mennyei tavaszi saláta, gazdagon és gyorsan
Hozzávalók 2 főre:
• 2 főtt tojás, felezve
• 4-5 szem koktélparadicsom, felezve
• 1 érett avokádó, hámozva, szeletelve
• 5 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
• 20 dkg salátalevél (rukola, madár, római, keverék)
• fél narancs leve
• fél kk. dijoni mustár
• 3-4 ek. olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
Elkészítés
A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár.
5) A legfinomabb gombapörkölt illatos erdei gombákból
Gombaszezonban gombát kell enni, vagy legalábbis érdemes kipróbálni minél többfélét. És most szezonja van!
Ha nincs olyan ismerősöd, és te magad sem vagy jártas az erdei gombák világában, a legjobb, ha piacon szerzed be az alapanyagokat, némelyiken helyben be is vizsgáltathatod. A legfinomabb akkor lesz, ha a zöldfűszerek is frissek, köretnek pedig nokedli dukál hozzá.
Hozzávalók:
60 dkg erdei gomba vegyesen - 2-3 féle
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 dl zsíros tejföl
1 evőkanálnyi pirospaprika
1 teáskanálnyi tárkony
1 teáskanálnyi kakukkfű
só, frissen őrölt bors
olaj, zsiradék
A gombákat tisztítsd meg jó alaposan, majd darabold közel egységes méretű részekre. A hagymát kockázd apróra, majd egy serpenyőben fonnyaszd meg a zsiradékon. Amikor már szép üveges, keverd hozzá a pirospaprikát, add hozzá a gombákat, fűszerezd meg, majd főzd puhára az egészet. Nagyjából 20 perc alatt kész van, mindennel együtt.
Egészségedre! :)
Pozitív Nap