5 olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...



Ilyenkor dúskálunk a zsenge zöldségekben, használjuk ki ezt az időszakot, és együnk minél többet spárgából, újkrumpliból, karalábéból, cukorborsóból és a különféle gombákból!

A következő 5 recept nem csak olcsó, de finom és egészséges is. Ráadásul az évszaknak megfelelően frissen hat testnek és léleknek! Ha még nincs ötleted a heti menüt illetően, akkor itt most meríthetsz bátran, ezekkel a fogásokkal nem kell órákat robotolni, de cserébe nagyon finomak is lesznek!


1) Borsófőzelék a nagyi receptje szerint, amit még a legfinnyásabbak is szívesen megesznek

Felejtsd el a régi menzai borsófőzeléket! Ez a recept minden kételkedőt meggyőz. Tehetsz a borsóhoz apró kockákra vágott krumplit, habarhatod tejszínnel, pirospaprikát is dobhatsz hozzá, mindenhogyan nagyon finom. Fasírttal, tükörtojással vagy virslivel kínáld.

Elkészítés


Egy lábosban hevíts kevés zsiradékot, rakd bele a kifejtett borsót, és körülbelül öt percig párold. Közben kevergesd. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózd, borsozd, cukrozd ízlés szerint. Kis lángon főzd puhára a borsót körülbelül 15 perc alatt. Közben készítsd el a habarást.
Egy tálban dolgozd csomómentesre a lisztet a tejjel, nyomd bele a fokhagymát. Öntsd a puha borsóhoz, közben kevergesd. Forrás után hagyd még öt percig a főni, hogy ne legyen lisztíze a főzeléknek. Végül add hozzá az apróra vágott petrezselymet is. Ha azzal is rottyan egyet, vedd le a tűzről, és melegen, feltéttel tálald.


2) Egyszerű medvehagyma-krémleves

Amikor megjelenik a piacon a medvehagyma, biztosan ez az első és leggyorsabb fogás, amit elkészíthetsz belőle!

Hozzávalók / 4 adag

    2 csokor medvehagyma
    1 db burgonya (nagyobb)
    1 közepes db vöröshagyma
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    1 l alaplé
    250 ml habtejszín
    1 ek vaj



Elkészítés

A medvehagymát felvágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A krumplit meghámozzuk és felvágjuk.
A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, kicsit átkeverjük, majd hozzáadjuk a medvehagymát. 2 perc keverés után mehet hozzá a krumpli.
Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 20 percig főzzük.
Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a habtejszínt, és elkeverjük.


3) Cukkinis-répás tészta retekkel és citrommal

A hónapos retek a medvehagyma után a tavasz igazi hírnöke. A harsogóan friss retket csak úgy magában is jó enni, de ha már unjuk szendvicskiegészítőként, mutatunk egy fogást, hogy még mit is lehet kezdeni vele.


Hozzávalók:

•    1 csokor újhagyma
•    2 salátacukkini
•    1 sárgarépa
•    4 retek
•    1 citrom
•    Só
•    Frissen őrölt bors
•    1 marék napraforgómag
•    Olívaolaj

Tészta (maccheroni, bucattini, spaghetti)

A zöldségeket megmossuk, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a salátacukkinit lereszeljük, a sárgarépát megtisztítjuk, és zöldséghámozóval szalagokra szeljük. Olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és a sárgarépát, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlét facsarunk rá, majd meghintjük napraforgómaggal. A retket megmossuk, vékony karikákra vágjuk, majd keresztben csíkokra. A tésztát al dentére főzzük, összekeverjük a raguval, majd megszórjuk a friss, ropogós retekkel. Petrezselyemmel ízesíthetjük még.


4) Mennyei tavaszi saláta, gazdagon és gyorsan


Hozzávalók 2 főre:

•    2 főtt tojás, felezve
•    4-5 szem koktélparadicsom, felezve
•    1 érett avokádó, hámozva, szeletelve
•    5 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
•    20 dkg salátalevél (rukola, madár, római, keverék)
•    fél narancs leve
•    fél kk. dijoni mustár
•    3-4 ek. olívaolaj
•    só, frissen őrölt bors

Elkészítés
A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár.


5) A legfinomabb gombapörkölt illatos erdei gombákból

Gombaszezonban gombát kell enni, vagy legalábbis érdemes kipróbálni minél többfélét. És most szezonja van!
Ha nincs olyan ismerősöd, és te magad sem vagy jártas az erdei gombák világában, a legjobb, ha piacon szerzed be az alapanyagokat, némelyiken helyben be is vizsgáltathatod. A legfinomabb akkor lesz, ha a zöldfűszerek is frissek, köretnek pedig nokedli dukál hozzá.



 Hozzávalók:

    60 dkg erdei gomba vegyesen - 2-3 féle
    1 nagyobb fej vöröshagyma
    1 evőkanál liszt
    2 dl zsíros tejföl
    1 evőkanálnyi pirospaprika
    1 teáskanálnyi tárkony
    1 teáskanálnyi kakukkfű
    só, frissen őrölt bors
    olaj, zsiradék


A gombákat tisztítsd meg jó alaposan, majd darabold közel egységes méretű részekre. A hagymát kockázd apróra, majd egy serpenyőben fonnyaszd meg a zsiradékon. Amikor már szép üveges, keverd hozzá a pirospaprikát, add hozzá a gombákat, fűszerezd meg, majd főzd puhára az egészet. Nagyjából 20 perc alatt kész van, mindennel együtt.

Egészségedre! :)


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A legjobb frissítő, akár már reggelire is: jegeskávék egyszerűen, házilag

Évszázadok óta a kávé az egyetlen ital, amely nem megy ki a divatból. Nem csoda, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír, például: élénkít, antibakteriális, izomstimuláló és még sorolhatnám. Ellenben a kávét alapvetően forrón fogyasztjuk. Csak, hogy ebben a nyárias időben, már nem szívesen hevítjük tovább amúgy is átmelegedett testünket. Ezért itt egy pár csíny a friss jegeskávé elkészítéséhez.

100 éves ikerpár receptje a boldogsághoz

Mindketten édesanyák, nagymamák és dédnagymamák. Az ikerpár (saját bevallásuk szerint) megízlelte már az élet minden aspektusát: a nehézségeket, a próbatételeket, a könnyed boldogság érzését, az örömöt és a család által megélhető szeretetet. 6 dolog alapvető szerintük az élethez!

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Virágtenger az asztalra: gyönyörű virágok, amik nélkül nem múlhat el a húsvét!

Csempészd be a tavaszt az otthonodba mesésen illatozó, könnyen elkészíthető virágkompozíciókkal, hogy gyönyörű legyen a húsvéti asztal, amikor körülüli a család. Mutatjuk a (szerintünk) legjobb húsvéti virágokat, és tippjeinket!

Most zajlik a földkerekség egyik legszebb virágzása - megmutatjuk!

Március végével és áprilisban egy hatalmas, színpompás hullám söpör végig Japánon. A városok, kertek, hegyek és völgyek rózsaszínbe és fehérbe borulva ünneplik a tavaszt, a világ pedig tátott szájjal irigykedik a képek láttán.


NAPI BOLDOGSÁG