A magyar légtér legszínpompásabb szárnyasa tarka, mint egy papagáj

Télre sem költözik el, a be nem fagyó folyóknál vészeli át a zord hónapokat. Ez a kis madár éköveket meghazudotoló csillogásával szemkápráztató látvány, s ugyancsak szokatlan a verebekhez szokott magyar szemnek.

A jégmadár - mely Európa, Ázsia és Afrika számos országának lakója - hazánk egyik legszínpompásabb madara, mely folyók és tavak mentén található partfalakban költ. Állandó madarunk, mely télen a be nem fagyó folyóknál vészeli át a zord hónapokat. Ugyanakkor vándorló madár: nem feltétlenül ugyanott fészkel minden évben, de gyakran évek múlva ismét megjelenik korábbi költőhelyén.


Fotó: Alan McFadyen


A vizek akrobatája

Főként halakkal, vízi rovarokkal táplálkozik, ezért erősen kötődik a vizes élőhelyekhez, főként a mély vizű tavakhoz, patakokhoz, folyókhoz. A jégmadarat sokszor lehet látni, amint a víz felett szitál, azaz egy helyben lebeg. Erre a költőhely kialakításánál éppúgy szüksége van, mint a vadászata során. Gyakran látni víz fölé behajló ágakon, melyekről mozdulatlanul lesi a víz tetején úszó apró halakat.


Fotó: Wikimedia Commons


Fészkelőhelyét meredek partfalba vájva alakítja ki. Évente két alkalommal költ, 6-10 tojást rak. A kotlásban és az etetésben is mindkét szülő részt vesz, de költési időn kívül még saját párját sem tűri meg vadászterületén.

A madár tarka színe a védekezést és megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan színű, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik a vadászra, a háta viszont olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem veszik észre a nagyobb testű ragadozó madarak.

A jégmadár a természetfotósok kedvenc témája

A magyar Völgyi Sándor például egy nyarat szánt arra, hogy jégmadarat fotózzon. Mint weboldalán leírja - sikerrel.


Fotó: Alan McFadyen

Fotók: Alan McFadyen

A skót Alan McFadyen 4200 órát állt lesben egyetlen pillanatért, miközben 720 ezer fotót készített a megálmodott képig. Egy-egy "vadászat" során nem volt ritka, amikor 600 fotó készült. Erről korábban ITT ÍRT a Sokszinuvidek.24.hu.

Ezt pedig látni kell! Így merül alá zsákmányáért a jégmadár:A jégmadár védett, eszmei értéke Magyarországon 50 ezer forint.

Címfotó: Wikimedia Commons


Forrás: sokszinuvidek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez biztosan le fog nyűgözni: holnap kerül a mozikba az eddigi legszebb film Gemencről

Nem szabad kihagyni, kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni! :)

Így próbál aludni anyja hasán az egynapos tengeri vidra + bűbájos videó

Több mint cuki: anyukája hasán pihen az újszülött tengeri vidra. Az egynapos vidra bébi nem is találhatott volna kényelmesebb matracot, mint anyukája pocakját...

Gyönyörű szép a 2017-es év madara

Internetes szavazással választották meg 2017 év madarát. Vajon melyik lett ez a csodaszép madár? Mutatjuk fotóval és a legfontosabb információkkal együtt.

Csodás eredmény: díjat nyert Kudich Zsolt a világ legrangosabb fotópályázatán

A világ egyik legrangosabb, vagyis a National Geographic fotópályázatán több ezer kép közül harmadik helyezést ért el Kudich Zsolt Nagy kócsagok című képe, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában - számolt be róla a National Geographic Magyarország.

Ezért bújnak egymáshoz a madarak - lélekemelő fotósorozat

Többé már nem fedi homály, hogyan tartják magukat melegen az egymáshoz bújó állatok.


NAPI BOLDOGSÁG