A magyar légtér legszínpompásabb szárnyasa tarka, mint egy papagáj

Télre sem költözik el, a be nem fagyó folyóknál vészeli át a zord hónapokat. Ez a kis madár éköveket meghazudotoló csillogásával szemkápráztató látvány, s ugyancsak szokatlan a verebekhez szokott magyar szemnek.

A jégmadár - mely Európa, Ázsia és Afrika számos országának lakója - hazánk egyik legszínpompásabb madara, mely folyók és tavak mentén található partfalakban költ. Állandó madarunk, mely télen a be nem fagyó folyóknál vészeli át a zord hónapokat. Ugyanakkor vándorló madár: nem feltétlenül ugyanott fészkel minden évben, de gyakran évek múlva ismét megjelenik korábbi költőhelyén.


Fotó: Alan McFadyen


A vizek akrobatája

Főként halakkal, vízi rovarokkal táplálkozik, ezért erősen kötődik a vizes élőhelyekhez, főként a mély vizű tavakhoz, patakokhoz, folyókhoz. A jégmadarat sokszor lehet látni, amint a víz felett szitál, azaz egy helyben lebeg. Erre a költőhely kialakításánál éppúgy szüksége van, mint a vadászata során. Gyakran látni víz fölé behajló ágakon, melyekről mozdulatlanul lesi a víz tetején úszó apró halakat.


Fotó: Wikimedia Commons


Fészkelőhelyét meredek partfalba vájva alakítja ki. Évente két alkalommal költ, 6-10 tojást rak. A kotlásban és az etetésben is mindkét szülő részt vesz, de költési időn kívül még saját párját sem tűri meg vadászterületén.

A madár tarka színe a védekezést és megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan színű, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik a vadászra, a háta viszont olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem veszik észre a nagyobb testű ragadozó madarak.

A jégmadár a természetfotósok kedvenc témája

A magyar Völgyi Sándor például egy nyarat szánt arra, hogy jégmadarat fotózzon. Mint weboldalán leírja - sikerrel.


Fotó: Alan McFadyen

Fotók: Alan McFadyen

A skót Alan McFadyen 4200 órát állt lesben egyetlen pillanatért, miközben 720 ezer fotót készített a megálmodott képig. Egy-egy "vadászat" során nem volt ritka, amikor 600 fotó készült. Erről korábban ITT ÍRT a Sokszinuvidek.24.hu.

Ezt pedig látni kell! Így merül alá zsákmányáért a jégmadár:A jégmadár védett, eszmei értéke Magyarországon 50 ezer forint.

Címfotó: Wikimedia Commons


Forrás: sokszinuvidek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Ez biztosan le fog nyűgözni: holnap kerül a mozikba az eddigi legszebb film Gemencről

Nem szabad kihagyni, kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni! :)

Így próbál aludni anyja hasán az egynapos tengeri vidra + bűbájos videó

Több mint cuki: anyukája hasán pihen az újszülött tengeri vidra. Az egynapos vidra bébi nem is találhatott volna kényelmesebb matracot, mint anyukája pocakját...

Gyönyörű szép a 2017-es év madara

Internetes szavazással választották meg 2017 év madarát. Vajon melyik lett ez a csodaszép madár? Mutatjuk fotóval és a legfontosabb információkkal együtt.

Csodás eredmény: díjat nyert Kudich Zsolt a világ legrangosabb fotópályázatán

A világ egyik legrangosabb, vagyis a National Geographic fotópályázatán több ezer kép közül harmadik helyezést ért el Kudich Zsolt Nagy kócsagok című képe, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában - számolt be róla a National Geographic Magyarország.


NAPI BOLDOGSÁG