Az új SCIO szenzor alapja a fizikai rezgések alapján működő anyagelemzés- számolt be az Impress magazin. Minden egyes molekulának saját rezgése van, ezek alapján azonosítja be a különböző élelmiszerek vagy akár tabletták hatóanyagait. A technológia a fogyasztókat segíti abban, hogy a gyártók ne tudjanak többé becsapni bennünket a feltüntetett tápanyagokkal, melyek valójában nem is kerültek az adott termékbe, vagy épp ellenkezőleg, benne vannak, de nem informálnak bennünket róla.
"A mindent átvilágító kütyü"
Az újdonságként debütáló mindent átvilágító kütyü még fejlesztés alatt van, de bizonyos alap tápanyagok kimutatására már képes. A cukor- és kalóriatartalmát például meg tudja mondani bárminek, amire rávilágítunk vele, az ásványi anyag és alkohol tartalmat is kimutatja, illetve néhány kórokozó felismerésére is képes. A fejlesztők szerint azonban hamarosan mindent felfedezhetünk a környezetünkben molekuláris szinten.
Rejtőzködő káros anyagok és allergének...
Az érzékelő fejlesztésének célja, hogy a felhasználók valós információkhoz jussanak az adott zöldség, gyümölcs vagy bármilyen készétellel kapcsolatosan, melyet szeretnének megvásárolni. Használatával pontos képet kaphatunk arról, hogy mi kerül az asztalunkra. A SCiO érzékelővel megvilágított élelmiszerek, vagy anyagok tápanyagtartalmáról, illetve a bennük található káros anyagokról egy alkalmazás segítségével 5 másodpercen belül megjelennek az adatok az okostelefonunk kijelzőjén.
Az új SCiO érzékelővel, mely a 2016-os CES elektronikai expón elnyerte a Tech egy jobb világért díjat, remélhetőleg hamarosan minden egészségre káros összetevő és allergén anyag kiszűrhető lesz, mely az ételekbe, vagy akár a kozmetikai szerekbe kerülnek.
Fotó: Impress Magazin