Minden esténk egy világos órával hosszabb lehetne! Eltörölhetik az óraátállítást

Van esély rá, hogy a parlament eltörölje az óraátállítást. Nem kis meglepetésre az Országgyűlés gazdasági bizottsága tegnap támogatta Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, s maradjon ebben a rendszerben.


Októbertől kora tavaszig, mindannyian jól ismerjük a kellemetlen érzést: munka, iskola után sötétben igyekszünk haza, pedig még csak délután öt felé jár az óra... Bár ma visszaállt az ország a nyári időszámításra, azért érdemes körbejárni a kérdést: mi értelme az óra állítgatásnak, főleg a télinek - lehetséges, hogy elég lenne időzónát váltanunk? Csak villanyszámlán 6.8 Milliárd forintra becsült éves megtakarítás és 172 világos este jutna a magyar lakosságnak minden évben, ha átgondolnánk egy évszázados döntést!

Magyarországon - az Európai Unió gyakorlatához igazodva - március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. De mi a helyzet a télivel? Lehet, hogy ez egy teljesen felesleges berögződés? 

Télre visszaállítjuk óráinkat és sokkal szembetűnőbbek a rövid nappalok, hiszen délután már nem sokkal 4 óra után sötét van. Nem annyira feltűnő, de még mindig pazarlás, hogy reggel 6 óra körül világosodik, miközben az emberek többsége jóval 7 óra után lép csak ki az ajtaján. 

Már ötkor sötétben megyünk haza - több szükségünk lenne a délutáni világosra

Biztos, hogy sokkal több embernek lenne szüksége a délutáni világosra, mint a kora reggeli napkeltére - mondja Herman Gábor mérnök -, aki már 2011-ben a "GMT+2 időzónát Magyarországnak" kezdeményezésével az ország figyelmét arra, hogy nem a legoptimálisabban gazdálkodunk a rendelkezésre álló napsütéssel. A lakosság a legjobban akkor pazarolja a napfényt, amikor a nyári reggeleken 4 óra után nem sokkal világosodik és az átlagember még alszik 2 - 3 órát, este pedig lefekvés előtt majdnem ugyanennyit világít feleslegesen.  Ezért célszerű lenne, ha a Magyarország felülvizsgálná az 1884-es Nemzetközi Meridián Konferencia 127 évvel ezelőtti ránk vonatkozó döntését és óráinkat egy órával előre állítva, csatlakozna a GMT+2-es időzónához. 

Herman Gábor az egyik közösségi portálon és a TEDxDanubia non-profit szervezet előadásán is elérhetővé tette vizsgálatait és mindannyinkat érintő, pozitív kezdeményezését. 


Egy 72 évig élő ember 3 évnyi többlet napsütést kapna


A számítások szerint csak a világításon a lakosság 6.8 Milliárd Ft összeget takaríthatna meg évente, ami családonként 1000-2000Ft körüli összeg. Ha óráink eggyel előrébb járnának, a világos esték száma - amikor este 8 után is világos van - 102 napról 172-re növekedne, de valójában az év minden napján 1 világos órával lennének hosszabbak az esti órák. Ha a megnyert esti világos órákat összeszámolnánk, egy 72 évig élő ember 3 évnyi többlet napsütést kapna. 

Valójában persze nem sütne többet a Nap, de a rendelkezésre álló világosságot sokkal jobban kihasználnánk, ami aztán az emberek hangulatán és életminőségén javítana. A világos estéken munka után az emberek több időt tölthetnének a szabadban, sportolhatnának, de több idő jutna közös családi, baráti programokra is. Ha többet lehetünk a világosban, jó eséllyel tovább és egészségesebben élünk


Évek múlva a lakosság is optimistább lenne, hiszen a napsütés jó hatással van a hormonrendszerünkre, javul a kedvünk, csökken a depresszió. A vidámabb emberek kevésbé lennének hajlamosak az erőszakos bűnözésre és az alkoholizmusra és a pozitívabb lakossági hozzáállás is sokat segítene a mostani gazdasági válság leküzdésében. Egy WHO tanulmány szerint az ember egészsége sokkal nagyobb mértékben függ a táplálkozásától és az életvitelétől, mint a genetikai adottságoktól vagy éppen az egészségügyi ellátó rendszer minőségétől. 

A szervezet D-vitamin termelése a napsütéstől függ, amiből ha több van, jó hatást gyakorol a csont- és immunrendszerre, az influenzás, rákos megbetegedésekre és még számtalan más betegségre. Azaz ha munka után többet leszünk a világosban, jó eséllyel tovább és egészségesebben élünk. Ehhez pedig annyi kell, hogy a javaslat eljusson a törvényhozásig és ezután állítsuk az óráinkat eggyel előre!

Nem kis meglepetés

Tegnap az országgyűlés gazdasági bizottsága egyöntetűen megszavazta a jobbikos javaslatot a nyári időszámítás bevezetéséről. A Magyar Nemzet információ szerint a testület kormánypárti tagja arról beszélt, hogy a Fidesz és a fejlesztési minisztérium is támogatja a javaslatot, nincs akadálya annak, hogy a jövő héten meg is szavazza a parlament az óraátállítás eltörlését.

A bizottságban az indítvány a jobbikos Kepli Lajosé, aki még októberben benyújtotta a javaslatát és azzal érvelt, leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha eltörölnék az óraátállítást, de más területeken is pozitív élettani hatása lenne.

Jövő héten szavazhatnak erről.


Szerzők: Herman Gábor, Fodor Márta

Szerkesztő: Fodor Márta - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

Ami nélkül nincs Karácsony: fények kül- és beltérre (giccsmentesen)

Karácsonykor sokan fényárba úsztatjuk az otthonunk kívül-belül. Most megkísérlünk túllépni a villogó olcsó túlzsúfolt felállásokon. Tény, hogy az ünnepi díszkivilágítás azért mégiscsak különleges! Mutatjuk, mire gondolunk!

Így reagál a kisfiú Beethoven csodálatos Holdfény szonátájára (+videó)

Valljuk be, Beethoven Holdfény című szonátája a mi felnőtt lelkünket is olyan mértékben képes meghatni, hogy nem bírjuk ki sokszor könnyek nélkül, annyira lenyűgözőek a dallamok.

Ha az iskolában is így magyaráznák el... Most egy életre megjegyzed, hogy mi a különbség a vírus és a baktérium között! (+vicces videó)

Létezik egy hős, valahol az internet birodalmában, aki azt tűzte ki célul, hogy tájékoztatást nyújtson a kutyákról, macskákról, és betegségeikről, vírusokról és baktériumokról. Nem más ő, mint a Zállatorvos!


NAPI BOLDOGSÁG