Minden esténk egy világos órával hosszabb lehetne! Eltörölhetik az óraátállítást

Van esély rá, hogy a parlament eltörölje az óraátállítást. Nem kis meglepetésre az Országgyűlés gazdasági bizottsága tegnap támogatta Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, s maradjon ebben a rendszerben.


Októbertől kora tavaszig, mindannyian jól ismerjük a kellemetlen érzést: munka, iskola után sötétben igyekszünk haza, pedig még csak délután öt felé jár az óra... Bár ma visszaállt az ország a nyári időszámításra, azért érdemes körbejárni a kérdést: mi értelme az óra állítgatásnak, főleg a télinek - lehetséges, hogy elég lenne időzónát váltanunk? Csak villanyszámlán 6.8 Milliárd forintra becsült éves megtakarítás és 172 világos este jutna a magyar lakosságnak minden évben, ha átgondolnánk egy évszázados döntést!

Magyarországon - az Európai Unió gyakorlatához igazodva - március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. De mi a helyzet a télivel? Lehet, hogy ez egy teljesen felesleges berögződés? 

Télre visszaállítjuk óráinkat és sokkal szembetűnőbbek a rövid nappalok, hiszen délután már nem sokkal 4 óra után sötét van. Nem annyira feltűnő, de még mindig pazarlás, hogy reggel 6 óra körül világosodik, miközben az emberek többsége jóval 7 óra után lép csak ki az ajtaján. 

Már ötkor sötétben megyünk haza - több szükségünk lenne a délutáni világosra

Biztos, hogy sokkal több embernek lenne szüksége a délutáni világosra, mint a kora reggeli napkeltére - mondja Herman Gábor mérnök -, aki már 2011-ben a "GMT+2 időzónát Magyarországnak" kezdeményezésével az ország figyelmét arra, hogy nem a legoptimálisabban gazdálkodunk a rendelkezésre álló napsütéssel. A lakosság a legjobban akkor pazarolja a napfényt, amikor a nyári reggeleken 4 óra után nem sokkal világosodik és az átlagember még alszik 2 - 3 órát, este pedig lefekvés előtt majdnem ugyanennyit világít feleslegesen.  Ezért célszerű lenne, ha a Magyarország felülvizsgálná az 1884-es Nemzetközi Meridián Konferencia 127 évvel ezelőtti ránk vonatkozó döntését és óráinkat egy órával előre állítva, csatlakozna a GMT+2-es időzónához. 

Herman Gábor az egyik közösségi portálon és a TEDxDanubia non-profit szervezet előadásán is elérhetővé tette vizsgálatait és mindannyinkat érintő, pozitív kezdeményezését. 


Egy 72 évig élő ember 3 évnyi többlet napsütést kapna


A számítások szerint csak a világításon a lakosság 6.8 Milliárd Ft összeget takaríthatna meg évente, ami családonként 1000-2000Ft körüli összeg. Ha óráink eggyel előrébb járnának, a világos esték száma - amikor este 8 után is világos van - 102 napról 172-re növekedne, de valójában az év minden napján 1 világos órával lennének hosszabbak az esti órák. Ha a megnyert esti világos órákat összeszámolnánk, egy 72 évig élő ember 3 évnyi többlet napsütést kapna. 

Valójában persze nem sütne többet a Nap, de a rendelkezésre álló világosságot sokkal jobban kihasználnánk, ami aztán az emberek hangulatán és életminőségén javítana. A világos estéken munka után az emberek több időt tölthetnének a szabadban, sportolhatnának, de több idő jutna közös családi, baráti programokra is. Ha többet lehetünk a világosban, jó eséllyel tovább és egészségesebben élünk


Évek múlva a lakosság is optimistább lenne, hiszen a napsütés jó hatással van a hormonrendszerünkre, javul a kedvünk, csökken a depresszió. A vidámabb emberek kevésbé lennének hajlamosak az erőszakos bűnözésre és az alkoholizmusra és a pozitívabb lakossági hozzáállás is sokat segítene a mostani gazdasági válság leküzdésében. Egy WHO tanulmány szerint az ember egészsége sokkal nagyobb mértékben függ a táplálkozásától és az életvitelétől, mint a genetikai adottságoktól vagy éppen az egészségügyi ellátó rendszer minőségétől. 

A szervezet D-vitamin termelése a napsütéstől függ, amiből ha több van, jó hatást gyakorol a csont- és immunrendszerre, az influenzás, rákos megbetegedésekre és még számtalan más betegségre. Azaz ha munka után többet leszünk a világosban, jó eséllyel tovább és egészségesebben élünk. Ehhez pedig annyi kell, hogy a javaslat eljusson a törvényhozásig és ezután állítsuk az óráinkat eggyel előre!

Nem kis meglepetés

Tegnap az országgyűlés gazdasági bizottsága egyöntetűen megszavazta a jobbikos javaslatot a nyári időszámítás bevezetéséről. A Magyar Nemzet információ szerint a testület kormánypárti tagja arról beszélt, hogy a Fidesz és a fejlesztési minisztérium is támogatja a javaslatot, nincs akadálya annak, hogy a jövő héten meg is szavazza a parlament az óraátállítás eltörlését.

A bizottságban az indítvány a jobbikos Kepli Lajosé, aki még októberben benyújtotta a javaslatát és azzal érvelt, leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha eltörölnék az óraátállítást, de más területeken is pozitív élettani hatása lenne.

Jövő héten szavazhatnak erről.


Szerzők: Herman Gábor, Fodor Márta

Szerkesztő: Fodor Márta - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így reagál a kisfiú Beethoven csodálatos Holdfény szonátájára (+videó)

Valljuk be, Beethoven Holdfény című szonátája a mi felnőtt lelkünket is olyan mértékben képes meghatni, hogy nem bírjuk ki sokszor könnyek nélkül, annyira lenyűgözőek a dallamok.

Ha az iskolában is így magyaráznák el... Most egy életre megjegyzed, hogy mi a különbség a vírus és a baktérium között! (+vicces videó)

Létezik egy hős, valahol az internet birodalmában, aki azt tűzte ki célul, hogy tájékoztatást nyújtson a kutyákról, macskákról, és betegségeikről, vírusokról és baktériumokról. Nem más ő, mint a Zállatorvos!

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Olyan ritkán vagyunk csendben, ez pedig ijesztő. Advent 4 hete lehetőséget ad arra, hogy hangtalan légy, jobban megismerd önmagad és új célokat állíts fel a jövőre nézve. Az a 4 dolog, amit mindenképp át kell gondolnod az adventi időszakban:

Eleven fények: amikor az erdő világít +VIDEÓ

Az élőlények fénykibocsátó tudománya, a biolumineszcencia egyszerre mindennapos és varázslatos jelenség.Varázslatos, hiszen gyönyörű látvány, amikor egy kis állat földereng, ragyogni kezd az éjszakában...

Családi fotók a fiók legmélyéről - hogyan kerülhettek nyilvánosság elé? Vigyázat könnyfakasztó képek következnek

Ha kínos perceket szeretnénk magunknak, akkor családunkra mindig számíthatunk. De, hogy fotó is legyen róla és az bejárja az egész internetet... Na az már sok lenne.


NAPI BOLDOGSÁG