Nap-éj egyenlőség - tudod, mit is jelent valójában?

Ha valakitől megkérdezzük, hogy mit is jelent ez a fogalom, akkor legnagyobb valószínűséggel mi lesz rá a válasza? Az, hogy ezen a napon az éjszaka és a nappal egyforma hosszú. De tényleg csak ilyen egyszerű lenne?


Nap-éj egyenlőség évente kétszer esedékes, tavasszal és ősszel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben ezek nem rögzített napokon történnek, hanem olykor-olykor bizony vándorolnak a naptárban. Az, hogy éppen milyen napra esik a nap-éj egyenlőség a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései határozzák meg. Így lehetséges az, hogy a tavaszi alkalomkor március 19., valamint 20. és 21. napjára is eshet az alkalom, míg ősszel ez szeptember 21. vagy 22., 23. napjára esik.

Ezekhez a dátumokhoz kapcsolódik a csillagászati tavasz és ősz kezdete is. Idén az őszi nap-éj egyenlőség szeptember 22-én van, így mától már ténylegesen ősz van, bármilyen megközelítésből is szemléljük. 


Tévhit a nap-éj egyenlőséggel kapcsolatban!

Bizony rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy ezeken a napokon egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. Az Egyenlítőnél a nappal 12 perccel hosszabb az éjszakánál és a neves szélességi körtől egyre távolodva ez az eltérés csak egyre nagyobb lesz!
Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Év végi agytakarítás: 8 dolog, amit még idén pucolj ki az életedből!

Az utóbbi időben többször is felvetődött, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenes károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

Amikor nincs helye hangos szavaknak

Most elcsendesül a világ, és benne Mi is. Magunkba nézünk, és mélyen, alaposan átvizsgáljuk a lelkünket. Emlékeket keresünk, jókat vagy rosszakat, érzéseket, amik régi pillanatokat idéznek fel bennünk. Megállunk, lelassítunk, mert ez a nap azokról szól, akik nem jöhetnek tovább velünk.

Az ősz slágere: a tészta nélküli sütőtökös túrótorta

A sütőtök sokak kedvence, és süteményekhez is felhasználható. A ketkes.com alábbi receptjének elkészítése után garantáltan a család kedvence lesz.

Kapaszkodj a székedbe: ilyen szédítő sportvideót még nem láttál

Leugrasz? Nézd meg ezeket a hihetetlen fickókat, ahogy a mélybe vetik magukat a norvégiai Kjerag szikláról... Libabőr, ámulat, váó faktor az egekben! :)

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács

Vaskor István- a vidék újságírója, a Sokszinú Vidék magazin munkatársa készített egy csodálatos interjút. Alanya egy olyan ember, akinek élete mindannyiunk előtt példaként lebeghet. Csodálatos interjú kitartásról, élni akarásról, hűségről.


NAPI BOLDOGSÁG