Nap-éj egyenlőség - tudod, mit is jelent valójában?

Ha valakitől megkérdezzük, hogy mit is jelent ez a fogalom, akkor legnagyobb valószínűséggel mi lesz rá a válasza? Az, hogy ezen a napon az éjszaka és a nappal egyforma hosszú. De tényleg csak ilyen egyszerű lenne?


Nap-éj egyenlőség évente kétszer esedékes, tavasszal és ősszel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben ezek nem rögzített napokon történnek, hanem olykor-olykor bizony vándorolnak a naptárban. Az, hogy éppen milyen napra esik a nap-éj egyenlőség a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései határozzák meg. Így lehetséges az, hogy a tavaszi alkalomkor március 19., valamint 20. és 21. napjára is eshet az alkalom, míg ősszel ez szeptember 21. vagy 22., 23. napjára esik.

Ezekhez a dátumokhoz kapcsolódik a csillagászati tavasz és ősz kezdete is. Idén az őszi nap-éj egyenlőség szeptember 22-én van, így mától már ténylegesen ősz van, bármilyen megközelítésből is szemléljük. 


Tévhit a nap-éj egyenlőséggel kapcsolatban!

Bizony rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy ezeken a napokon egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. Az Egyenlítőnél a nappal 12 perccel hosszabb az éjszakánál és a neves szélességi körtől egyre távolodva ez az eltérés csak egyre nagyobb lesz!
Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Virágtenger az asztalra: gyönyörű virágok, amik nélkül nem múlhat el a húsvét!

Csempészd be a tavaszt az otthonodba mesésen illatozó, könnyen elkészíthető virágkompozíciókkal, hogy gyönyörű legyen a húsvéti asztal, amikor körülüli a család. Mutatjuk a (szerintünk) legjobb húsvéti virágokat, és tippjeinket!

Most zajlik a földkerekség egyik legszebb virágzása - megmutatjuk!

Március végével és áprilisban egy hatalmas, színpompás hullám söpör végig Japánon. A városok, kertek, hegyek és völgyek rózsaszínbe és fehérbe borulva ünneplik a tavaszt, a világ pedig tátott szájjal irigykedik a képek láttán.

A boldogtalanság egyik kulcsa a tucatnyi elvárás, az állandó megfelelés pedig csapda! - egy nagyszerű kisfilm, ami figyelmeztet: önmagadnak próbálj megfelelni

Az állandó elvárások megfosztanak az élettől! Íme egy figyelemkeltő videó megszürkült mindennapjainkról, ami azt üzeni neked, hogy önmagadnak és ne a társadalmi elvárásoknak próbálj megfelelni.

Ott a helyed: szedd magad nárcisz- és tulipánszüret vár a Balatonnál

Isteni programot biztosít a hétvégére és húsvétra is az, hogy Kőröshegyre is beköszöntött a tavasz. Szedd magad akció vár tulipánnal és nárcisszal, ennél léleksimogatóbb programot nem is lehetne kitalálni!

olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...


NAPI BOLDOGSÁG