Nap-éj egyenlőség - tudod, mit is jelent valójában?

Ha valakitől megkérdezzük, hogy mit is jelent ez a fogalom, akkor legnagyobb valószínűséggel mi lesz rá a válasza? Az, hogy ezen a napon az éjszaka és a nappal egyforma hosszú. De tényleg csak ilyen egyszerű lenne?


Nap-éj egyenlőség évente kétszer esedékes, tavasszal és ősszel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben ezek nem rögzített napokon történnek, hanem olykor-olykor bizony vándorolnak a naptárban. Az, hogy éppen milyen napra esik a nap-éj egyenlőség a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései határozzák meg. Így lehetséges az, hogy a tavaszi alkalomkor március 19., valamint 20. és 21. napjára is eshet az alkalom, míg ősszel ez szeptember 21. vagy 22., 23. napjára esik.

Ezekhez a dátumokhoz kapcsolódik a csillagászati tavasz és ősz kezdete is. Idén az őszi nap-éj egyenlőség szeptember 22-én van, így mától már ténylegesen ősz van, bármilyen megközelítésből is szemléljük. 


Tévhit a nap-éj egyenlőséggel kapcsolatban!

Bizony rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy ezeken a napokon egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. Az Egyenlítőnél a nappal 12 perccel hosszabb az éjszakánál és a neves szélességi körtől egyre távolodva ez az eltérés csak egyre nagyobb lesz!
Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

10 brutálisan őszinte mondat, amit csak a nagyik mernek kimondani

A nagymamák néha kegyetlenül őszinték tudnak lenni, de valójában pont azért szeretjük őket, mert kendőzetlenül, a maguk nyers (és mégis bölcs) stílusában mondják ki az igazságot. Néhány netező összegyűjtötte a legbrutálisabb mondatokat, amik elhagyták nagymamák száját - ti is tegyétek hozzá a magatokét!

Ilyen gyönyörű képeket még nem láttál a jeges Balatonról

Ahogy megérkeztek a komoly fagyok, a Balatonon is megindult a jégzajlás. Gyönyörködjünk hát a következő fantasztikus képekben!

8 egyszerű lépés, hogy 2017 egy remek év legyen

Az élet sokkal szebb annál, mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli. Tudatosan, lépésről lépésre oda kell figyelnünk a szép dolgokra, és ezzel párhuzamosan a negatív eseményeket minél gyorsabban le kell zárnunk.

Ilyenek lennének hétköznapjaink, ha a reklámok jelentenék a valóságot!

Képzeld el, hogy telne egy napod, ha minden úgy történne, ahogy a reklámokban láthatjuk! Vicces ugyanakkor elgondolkodtató írás...

Egy börtön, ahonnan senki sem akar megszökni

Van egy kis, alig másfél óra alatt bejárható sziget Oslótól 75 km-re; egy sziget, amelyen, bár börtönként funkcionál, nincsenek rácsok, kerítések, a rabok mutatós faházakban laknak, szakmát, nyelvet tanulnak, és mindössze öt fegyvertelen őr őrzi őket éjszakánként. Ez Bastøy börtöne, a világ egyik legeredményesebb ilyen jellegű intézménye.


NAPI BOLDOGSÁG