Nap-éj egyenlőség - tudod, mit is jelent valójában?

Ha valakitől megkérdezzük, hogy mit is jelent ez a fogalom, akkor legnagyobb valószínűséggel mi lesz rá a válasza? Az, hogy ezen a napon az éjszaka és a nappal egyforma hosszú. De tényleg csak ilyen egyszerű lenne?


Nap-éj egyenlőség évente kétszer esedékes, tavasszal és ősszel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben ezek nem rögzített napokon történnek, hanem olykor-olykor bizony vándorolnak a naptárban. Az, hogy éppen milyen napra esik a nap-éj egyenlőség a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései határozzák meg. Így lehetséges az, hogy a tavaszi alkalomkor március 19., valamint 20. és 21. napjára is eshet az alkalom, míg ősszel ez szeptember 21. vagy 22., 23. napjára esik.

Ezekhez a dátumokhoz kapcsolódik a csillagászati tavasz és ősz kezdete is. Idén az őszi nap-éj egyenlőség szeptember 22-én van, így mától már ténylegesen ősz van, bármilyen megközelítésből is szemléljük. 


Tévhit a nap-éj egyenlőséggel kapcsolatban!

Bizony rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy ezeken a napokon egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. Az Egyenlítőnél a nappal 12 perccel hosszabb az éjszakánál és a neves szélességi körtől egyre távolodva ez az eltérés csak egyre nagyobb lesz!
Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A legfontosabb tennivalóid a kertben és a balkonodon március második felére!

Hosszú és nagyon hideg volt a tél, így a természet is picit lassabban ébred a szokásosnál. Azonban már végre beköszöntött a tavasz, és a kertes gazdák azt sem tudják, mit fogjanak először kezükbe, annyi a teendő. Cikkünk első része most nekik szól! Akinek azonban nincs kertje, picit könnyebb dolga van. Legjobb esetben egy terasz vagy balkon csinosításával, azaz a virágok kiültetésével kell törődni.

Színekben úszik egész India: ma elkezdődött a tavasz ünnepe, a Holi! (+képek)

Miért festékes ma még a Google kereső logója is? És egyáltalán, mi az a Holi? És miért dobálják ma egymást Indiában (és a világ számos más pontján is) az emberek színekkel? A választ megtudod, ha lejjebb görgetsz!

Egyszerű trükk, mellyel tovább tarthatod frissen a tulipánokat

Nincs szomorúbb látvány, mint amikor a már alig várt első tavaszi tulipáncsokrot a vázába tesszük, és azok rövid idő múlva máris kókadoznak. Állítólag van egy régi megoldás arra, hogy a tavasz hangulatát tovább az otthonunkban tudjuk, és a virágok gyönyörűen pompázzanak.

Ennél gyönyörűbb tavaszköszöntő videót aligha láttál

A felvételtől már csak a zenéje felemelőbb. Dőlj hátra, és gyönyörködj te is a természetben!

Most borul fehérbe a legnagyobb magyar hóvirágmező

A tartós hideg és a fagyott talajréteg késleltette a virágzást. De ez a kis virág mindig elsőként győzi le. Most egy olyan programot ajánlunk Nektek, amin részt kell vennetek, ha már ti is várjátok a tavaszt!


NAPI BOLDOGSÁG