Nap-éj egyenlőség - tudod, mit is jelent valójában?

Ha valakitől megkérdezzük, hogy mit is jelent ez a fogalom, akkor legnagyobb valószínűséggel mi lesz rá a válasza? Az, hogy ezen a napon az éjszaka és a nappal egyforma hosszú. De tényleg csak ilyen egyszerű lenne?


Nap-éj egyenlőség évente kétszer esedékes, tavasszal és ősszel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben ezek nem rögzített napokon történnek, hanem olykor-olykor bizony vándorolnak a naptárban. Az, hogy éppen milyen napra esik a nap-éj egyenlőség a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései határozzák meg. Így lehetséges az, hogy a tavaszi alkalomkor március 19., valamint 20. és 21. napjára is eshet az alkalom, míg ősszel ez szeptember 21. vagy 22., 23. napjára esik.

Ezekhez a dátumokhoz kapcsolódik a csillagászati tavasz és ősz kezdete is. Idén az őszi nap-éj egyenlőség szeptember 22-én van, így mától már ténylegesen ősz van, bármilyen megközelítésből is szemléljük. 


Tévhit a nap-éj egyenlőséggel kapcsolatban!

Bizony rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy ezeken a napokon egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. Az Egyenlítőnél a nappal 12 perccel hosszabb az éjszakánál és a neves szélességi körtől egyre távolodva ez az eltérés csak egyre nagyobb lesz!
Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Sikerfilmek törölt jelenetei, amelyek úgy átírnák a sztorit, hogy rájuk sem ismernél

Az egyikben csak egy mondatot változtattak meg, a másiknak a végét írták át, a harmadikból perceket vágtak ki. A lényeg, hogy a végeredmény mindegyik esetben más lett, mint amit eredetileg terveztek.

Anyák a világban

Nagy piros pont az emberiségnek, hogy szentelt egy ünnepet az anyaságnak, amit a bolygó minden pontján megünnepelnek. Azt vizsgáltuk, hogyan változik az ünneplés országonként.

Ma van a fagylalt napja, amikor féláron fagyizhatsz

A magyar kézműves fagylalt napja minden évben május 8-án van. Mit jelent és miért pont ekkor tartjuk? És persze itt a résztvevő fagyizók listája is.

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Virágtenger az asztalra: gyönyörű virágok, amik nélkül nem múlhat el a húsvét!

Csempészd be a tavaszt az otthonodba mesésen illatozó, könnyen elkészíthető virágkompozíciókkal, hogy gyönyörű legyen a húsvéti asztal, amikor körülüli a család. Mutatjuk a (szerintünk) legjobb húsvéti virágokat, és tippjeinket!


NAPI BOLDOGSÁG