Nézd élőben az antarktiszi pingvinek mindennapjait!

Az emberiség régóta gyűrűző súlyos problémája a globális felmelegedés, a sarki jégsapkák folyamatos olvadása. A kutatók nem csak attól tartanak, hogy a folyamat idővel komoly veszélyt jelenthet a modern civilizációkra, hanem attól is,hogy egy másik következmény keretein belül az élővilág egyes fajai a kihalás szélére sodródhatnak. Ezért kezdett bele az Oxfordi Egyetem PenguinWatch nevű, interaktív projektjébe.

A program második szakaszában már bárki megfigyelheti az antarktiszi pingvinkolóniák életét. Az oxfordi kutatók 75 kamerát helyeztek el a helyszínen. A projekt célja, hogy rájöjjenek, milyen mértékben hat a klímaváltozás az állatok életére, hiszen ezáltal lehetőségük nyílhat megvédeni őket.

A felállított kamerák óránként készítenek egy fotót a pingvinekről, ezek elemzésében az internetezők segítségét kérik a kutatók. A felnőtt egyedeket, a tojásokat, valamint a fiókákat külön színnel lehet jelölni a fotókon, valamint tudományos diskurzus is indulhat egy-egy kép kapcsán.

A kapott eredményeket a kutatók összehasonlítják az éves klíma- és légszennyezettségi adatokkal, valamint a halászati információkkal, így keresik az összefüggéseket, remélve, hogy megtalálják a populáció fogyatkozásának okát.

Sok sikert kívánunk nekik!


Pozitív Nap - Hári Dániel

Forrás: Origo, Fotó: AFP/DPA/Hans-Christian Wöste


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

Egy fotósorozat, ami megmutatja a gyerekek hogyan töltötték net és okostelefon nélkül a nyarat szerte a Földön

Summer Unplugged, azaz "nyár kihúzva", ez volt egy nemzetközi fotósverseny címe. Ennek pedig az volt a témája, hogy a gyerekek, hogyan töltik a nyarat, ha nem az interneten lógnak, vagy a Tv előtt ölnek. Fotósok százai örökítették meg világszerte, milyen boldogan telt a gyerekek nyara tévé, internet és telefon nélkül! Mutatjuk a legjobbakat!

Az igazság, ami az emberek online fotói mögött van

Naponta több millió ember fotózza magát, ebédjét, hobbiját, pillanatát, akármijét a legnagyobb online közösségi oldalakra (Instagram, Facebook), hogy eladja magát, esetleg még egy új identitást is felkapjon. Olyan képeket készítenek, amik idilliek, tökéletesek és meglehetősen sterilek. Egy Bangkokban élő fotós megmutatta, hogy mi áll a hamis Instagram-fotók mögött. Egy vietnami fiatalokból álló csapat, pedig zseniális leleplező videót készített. Mutatjuk!

Így próbál aludni anyja hasán az egynapos tengeri vidra + bűbájos videó

Több mint cuki: anyukája hasán pihen az újszülött tengeri vidra. Az egynapos vidra bébi nem is találhatott volna kényelmesebb matracot, mint anyukája pocakját...

Csodás eredmény: díjat nyert Kudich Zsolt a világ legrangosabb fotópályázatán

A világ egyik legrangosabb, vagyis a National Geographic fotópályázatán több ezer kép közül harmadik helyezést ért el Kudich Zsolt Nagy kócsagok című képe, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában - számolt be róla a National Geographic Magyarország.


NAPI BOLDOGSÁG