Úttörő női sorsok 1.rész - dióhéjban, amit az első női űrhajósról tudni érdemes

Nemrég volt a nagy nap évfordulója. 1963. június 16-án repült fel a világűrbe Valentina Vlagyimirovna Tyereskova, az első női űrhajós a Vostok-6 fedélzetén. A hölgy három napig tartózkodott a nagy ismeretlenben, majd visszatérve hazája hősévé vált.

Valentina Vlagyimirovna Tyereskova 1937-ben született egy Jaroszlav mellett élő parasztcsalád gyermekeként. Kezdetben kemény fizikai munkákat végzett, már fiatalon is autógumigyárban dolgozott, majd szövőnő lett. Eközben esti iskolában technikusi képesítést szerzett, mert tudta, hogy többet is akar kezdeni az életével.

Nagy szenvedélye volt a repülés, 1955-től kezdve már ejtőernyőzött is. Példaképe Jurij Gagarin volt, nagy álma pedig az, hogy felvegyék az űrhajósképzésbe. Ez 1962-ben meg is történt.

Kapóra jött a hidegháború és az űrverseny, a szovjetek mindenképpen elsőként akartak nőt juttatni a világűrbe. Ez volt a "Nők a világűrben" névre hallgató program. Négy jelölt közül Tyereskova bizonyult a legjobbnak.1963. június 16-án, a kazahsztáni Bajkonurból fellőtték a Vostok-6 űrhajót, fedélzetén az első női úrhajóssal, aki miután odaföntről bejelentkezett, a következőket mondta: "Minden rendben. Jól érzem magam. A gép rendesen működik."

Visszatérése után Tyereskovát ünnepelték, a Szovjetunió hősévé vált. Kitüntették kettő Lenin érdemrenddel és egy Arany Csillag medállal.

Többé nem repült, viszont egy kozmonautához ment feleségül, így kapcsolata a világűrrel nem szűnt meg.

Valentina Vlagyimirovna Tyereskova 79 éves június 17-én.


Pozitív Nap - Hári Dániel

Forrás: ng.hu, Fotók: index.hu, budaorsiinfo.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Papírjaguárnak, szász Porschénak, NDK-Volkswagennek is csúfolták: 60 éves a kultikus Trabi

Hatvan éve gurult le a futószalagról az első Trabant. Egészen pontosan 1957. november 7-én hagyta el a kelet-németországi Zwickau Sachsenring autógyárát a mára kultikussá vált Trabant első példánya.

Őszinte képeken a 80-as évek magyar valósága

Akik a 80-as években már éltek és nem csecsemők voltak, sok emléket felidéznek a Ritkán látható történelem blog fotói. Akik pedig még nem éltek akkor, megismerhetik a 80-as évek magyar valóságát.

12 érdekes tény Európa Amazonasáról

Duna folyónkhoz mindannyian kötődünk, legalább egy történetet el tudunk mesélni róla, még akkor is, ha az ország teljesen más táján élünk.

15 ritka fotó, melyet még nem láttál (ezúttal a történelem mosolygósabb oldaláról!)

Minden fénykép mögött egy történet, egy különleges, egyszeri pillanat rejtőzik. A most következő fényképek egyike sem ábrázol sorsfordító pillanatot, de mégis rendkívüliek.

Így kel életre egy elfeledett női arc!

Több, mint 2000 éve halt meg Nofertari és II. Ramszesz legismertebb lánya. "Ámon kegyeltje", azaz Meritamon most, a feledés homályából újjáéledve az orvostudomány és a technológia segítségével tárul elénk a nemes vérű nő arca.


NAPI BOLDOGSÁG