Aki fehér löttyben úszó adalékanyagok helyett igazi tejet árul: Cserpes István és tejivóhálózata

A Cserpes-termékek sikerén felbuzdulva még 2012-ben tejivóhálózatot alapított a kapuvári sajtműhely névadója. Cserpes Istvánnak egy titka van: nem fehér löttyben úszó adalékanyagokat, hanem igazi tejet árul. Következő feladatának a gyorsétkeztetés „méregtelenítését” tartja.

Reggeli, tízórai, ebéd vagy csak egy gyors kávé a tejivóban

„Ha sivatagi akciókra alkalmas darabárut készítünk a tejből, óhatatlanul sérül. A multikereskedelem árat diktál, elvárja, hogy hosszan elálló folyadékok kerüljenek a szupermarketek polcaira, mert állítólag az kell a népnek. Szerintem meg a tej bizalmi termék; az a dolga, hogy friss legyen, nem pedig az, hogy tartós” - foglalta össze sikereinek titkát Cserpes István a Heti Válasz riporterének, még 2012-ben. Mint mondja, abból indul ki, hogy a boltok az élelmezés színhelyei - és a vevőknek kezd elegük lenni a „nem is vagy ember, ha nem nálunk vásárolsz” típusú pankrációkból.

A Cserpes Sajtműhely Kft. minden éjszaka begyűjti a tejet a beszállítóktól (van, akitől ötven litert, és akad olyan is, akitől ötezret), majd reggel négykor kezdődik a műszak a kapuvári üzemben. A gyártás és a rendelések szerinti szortírozás estig tart, másnap hajnalban pedig már ott a friss áru az üzletekben. A joghurtokhoz használt gyümölcs mind hazai termék, az áfonya pedig „nagymagyar”, utóbbit ugyanis Erdélyből és Felvidékről szerzik be. A kft. mint cégforma csak tavalytól él; 1992 és 2011 között Cserpes egyéni vállalkozóként űzte az ipart, ám miután a bevétel tartósan egymilliárd forint fölöttinek ígérkezik, „a könyvelőm unszolására beláttam, hogy nem hagyhatok mindent veszni, ha beüt egy krach”.

Krachról persze szó sincs, az idei év épphogy a kitörésről szólt. Budapesti lokálpatrióta blogok szüntelenül ünneplik a Deák téri metrókijárónál és a Corvin mozinál megnyitott tejivókat - illetve a jövőre további fővárosi üzletekkel bővülő hálózatot. Aligha csoda, hogy Cserpes István Az év üzletembere díjért felelős Ernst & Young mércéje szerint is Magyarország „legmerészebb újítója” lett 2012-ben. És bejött neki! 

Tejivók, Budapesten már több helyszínen is!

Arra a kérdésre, hogy tudatosan építette-e rá első tejivóját a Deák téri McDonald'sra, azt válaszolja, hogy nem teljesen. 2012 elején ugyanis még azt sem tudta, hogy tejivót akar nyitni. Azonban egy ismerőse szólt, hogy van a "Meki" felett egy üres üzlet. Ő pedig rábeszélte magát. Nagyon jól tette - a lakosság legnagyobb örömére. És nem csak a nép egészséges étkeztetése miatt üdvözölendő az újszerű, ugyanakkor nagyon is régimódi tejivó gondolata. Üzletileg is nyereségesnek bizonyult a vállalkozás: mára Budapesten három helyen fogyaszthatjuk a Cserpes Sajtműhely prémium termékeit, és már megnyílt az első vidéki helyszín is, természetesen a Cserpes termékek "hazájában", Kapuváron. 

"A vásárlónak azt kell látnia, hogy amit csomagolóanyagra, marketingre fordítottunk volna, az benne van a tejben, a sajtban vagy a joghurtban. Terjeszkedésre sem költünk; kínálóautókkal és saját boltokkal indultunk, ám elértünk egy kritikus tömeget, és ma már a piac keres minket. Amikor az első Lipóti pékség megnyílt Budapesten, az üzemeltető hölgy beszélte rá a márkatulajdonost, hogy Cserpest áruljanak. Azóta a Lipóti-hálózat mellett több CBA- és Coop-üzletben jelen vagyunk, de a multik központi beszerzési gyakorlatához nem asszisztálunk. Kizárólag önálló boltokkal állunk szerződésben - és általában a vevők szólnak rá a közértesekre, hogy tartsanak Cserpest. A tejivók esetében pedig egy vacak dizájn ugyanannyiba kerülne, mint a jópofa belső tér. A székeket sem aranyművesekkel gyártattuk, hanem a Balaton Bútorral."


A siker érdekében sem ronthatom el a terméket

Az a fajta profizmus, ahogy a nagy bevásárlóközpontok működnek, nekem nem fogadható el - vallja Cserpes István. Nincs benne sem az ember, sem a lélek. Diagramokat mutogatnak a befektetőiknek, és ha a táblázat akár csak néhány hónapig rossz számokat mutat, ők leállítják a finanszírozást. Régebben nekünk is volt mélyrepülésünk - de odafentről nem ok nélkül kapjuk sem az áldást, sem a terheket. A nehéz idők arra tanítottak, hogy a siker érdekében sem ronthatom el a terméket. A házastársunkat sem ilyen-olyan kalkulációk alapján választjuk, hanem „ráérzünk” egymásra. Arra sincs szakmai magyarázat, hogy miért annyira jó a tejfölünk. Értünk a szakmánkhoz, profi a technológiánk, de a „csettintést” nem az eszünk, hanem a szívünk adja hozzá a termékeinkhez. Az eladó-vevő viszony annyiban is hasonlít a párkapcsolatra - talán ennyi bölcselkedés még belefér egy ötgyermekes apa szájából -, hogy mindkettőt megrontja a sumákság. Mi abból élünk, hogy az emberek értékelik azt, ami egyenes. Nem fehér löttyben úszó tartósítószert, adalékanyagot és ízfokozót árulunk, hanem tejet.


Nem hagyom tovább mérgezni az országot!

2014-ben már a 22-ik évét ünnepli Cserpes Sajtműhely. De mit tartogat a következő két x? Cserpes István, a tulajdonos nem köntörfalaz. "Ez erős lesz, de azért kimondom: az a feladatunk, hogy etessük a nemzetet - nem középiskolás fokon. A tejivó csak előfutára a gasztrós törekvéseinknek. Néhány év múlva Magyarország legnagyobb felvásárlói leszünk húsban, csirkében, zöldségben, gyümölcsben. Aztán egy központi „ételgyárban” mindent konyhakészre dolgozunk, és frissiben kiszállítjuk az éttermeinkbe. Nem hagyom tovább mérgezni az országot!"


Pozitív Nap

Képek forrása: facebook.com/cserpestejivo
(A teljes, eredeti interjú a Heti Válasz 2012-es év 30 legnagyobb magyar teljesítményét bemutató Magyarok a csúcson kiadványban jelent meg.)

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

6 csodálatos ok, hogy minden reggel 6 órakor kelj ki az ágyadból!

A sikeres emberek már korán reggel talpon vannak, és frissen vetik bele magukat az aznap rájuk váró feladatokba. Eghosa Aihie blogger két éven keresztül, minden reggel 6 órakor kelt fel, azóta élete teljesen megváltozott. Lássuk milyen változásokat idéz elő a korai ébredés.

Egyszerre hat magyar vízilabdázó lett halhatatlan

Hat magyar vízilabdázót választottak be a sportág halhatatlanjai közé Mindannyian háromszoros olimpiai bajnokok, mostantól pedig a Hírességek Csarnokának is tagjai.

Vajon mi az, ami lázba hozza a bocikat? Régen láttál ilyen cuki és vicces videót!

Mindennapi tejünk forrásáról alig tudunk valamit. Pedig tehenek nélkül bajban lenénk, ha a reggeli kávénkról lenne szó. Érdemes egy kicsit közelebbről is megismerni mókás világukat!

Ezt tanulhattuk meg az idei Olimpián

A szabadidő hasznos eltöltése korunk sarkalatos pontja. A modern kor vívmányai között a négy fal közé ragadtunk, s azt az illúziót kergetjük, hogy aktívan élünk. A négyévente megrendezett Olimpia.

Tortaforradalom: a kis nógrádi cukrászat csodát csinált - másodjára is övék az országtorta

"Nem kell külföldre menni, az álmok Magyarországon is megvalósíthatók" - mondták tavaly, és úgy tűnik, nem a levegőbe beszéltek. Ajánljuk az alábbi videóriportot jó szívvel.


NAPI BOLDOGSÁG