Ő lehet a megmentőnk: a férfi, aki megállította az elsivatagosodást

Bátran mondhatjuk, hogy Yacouba Sawadogonak nincs párja. A burkina fasói, írástudatlan földműves ugyanis egy olyan égető problémára találta meg a megoldást – teljesen egyedül – amivel se a szakemberek, se a legfejlettebb szervezetek nem tudtak mit kezdeni. Sawadogo ősi módszerek segítségével Burkina Faso északi részén megállította az elsivatagosodást.

Egy súlyos probléma

Burkina Faso északi részei az úgynevezett Száhel-övezetben találhatóak, amelyet északról a Szahara, délről pedig trópusi szavannák sora fog közre. A térségben uralkodó szárazság és vízhiány a földek elsivatagosodásához vezetett, és nem javított a helyzeten a földek túlművelése, túllegeltetése és a túlnépesedés sem. A kegyetlen körülmények éhínséget okoztak és rengeteg halálos áldozatot követeltek. 

Bár számos agráripari szakember és szervezet munkálkodott azon, hogy megállítsa az elsivatagosodást, senki sem járt sikerrel. Egészen addig, amíg 1980-ban Yacouba Sawadogo a saját kezébe nem vette az irányítást.


Yacouba Sawadogo


A férfi, aki megállította az elsivatagosodást

Yacouba egy évszázadok óta ismert, afrikai módszert alkalmazott: a zait. A zai egyszerű és olcsó földművelési eljárás. Lényege, hogy lyukakat ásunk a földbe, majd megtöltjük komposzttal, és elültetjük a magokat. Ezek az üregek az esős időszakban a növények gyökere felé vezetik a vizet, így a palántáknak szárazság idején van miből táplálkozniuk. Yacouba újítása, hogy a szokásosnál nagyobb gödröket vájt, növelve az összegyűjtött víz mennyiségét. 


Sawadogo és az általa ásott gödrök


A zai szerint a földet szárazság idején kell előkészíteni. Mivel a helyi hagyomány erről pont ellentétesen vélekedik, sokan kétkedve fogadták Yacouba módszerét. A férfi azonban mindenkinek bebizonyította, hogy képes csodát tenni. 20 év alatt gyönyörű, virágzó birtokká változtatott egy 30 hektáros, terméketlen területet. A talaj minősége kifogástalan lett, és számtalan fa indult növekedésnek. A szakemberek azt mondják, hektárok tízezreit lehet újra termékennyé tenni Yacouba megoldásával. 

Nem tartja meg magának a titkot

Yacouba leszögezte, soha nem jutott eszébe eltitkolni mások elől a technikáját. Előadásokat kezdett tartani, hogy megismertesse az eljárást azokkal, akik javítani szeretnének életkörülményeiken. „Az a célom, hogy minél többen kövessék a példámat, hiszen a probléma súlya megköveteli az összefogást. Ha magunkba zárjuk a tudást, az újítást, azzal nem használunk az emberiségnek”. 


                      A Yacouba-ról készült dokumentumfilm angol nyelvű előzetese.

2010-ben Mark Dodd dokumentumfilmet készített Yacoubáról, A férfi, aki megállította az elsivatagosodást címmel. Dodd így szerette volna felhívni a figyelmet Yacouba páratlan tettére. A küldetés sikeres volt: rengeteg támogató jelentkezett, akiknek köszönhetően Yacouba továbbfejleszthette a zait. A férfi most már olyan kősáncokat is épít, amelyek segítenek lelassítani a víz elfolyását, ha a gödrök megtelnek. Így a gyökereknek jóval több idejük van magukba szívni az életet adó folyadékot. 


Így festenek a kősáncok

Folyamatos küzdelem

Yacoubának azonban sok nehézséggel kell még szembenéznie: a féltőn óvott, nagy gonddal nevelt erdők helyére a hatóságok házakat kezdtek építeni, veszélyeztetve a férfi eddigi munkáját. Természetesen a férfi nem adja fel a küzdelmet. „Ha egy nap alatt tíz fát vágsz ki, és az elkövetkezendő egy évben egyet sem ültetsz, akkor el kell gondolkodnod: ki a felesős a bolygó pusztításáért”. 


Szerző: Kiss Gréta – Pozitív Nap

Forrás: 1080films.co.uk/Yacoubamovie

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

26 év. Ennyi idő alatt újratelepítette az esőerdőt ez a házaspár

Felemelő történet a hétköznapok valós hőseiről. Egy házaspár, akik virágzó erdőt teremtett ott, ahol már szinte minden élet eltűnt...

Páratlan: lombkorona-tanösvény nyílt Somogyban

A kaszói lombkorona tanösvény hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon.

Ez bizony nem photoshop: Kék virágszőnyegbe borult a mesebeli erdő

Ha tavasz, akkor virágpompa. Kezdődött mindez a hóvirágok nyílásával, közben bámulatos látványt nyújtott a cseresznyefa virágzása is. Most pedig páratlan látványt nyújtanak a harangvirág-mezők.

9 évesen kezdte, mára 14 milliárd fa elültetésénél jár a fiatal srác

Gyerekeket ritkán hívnak meg az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésére, de a német Felix Finkbeiner többször is a pódiumra állhatott

Eleven fények: amikor az erdő világít +VIDEÓ

Az élőlények fénykibocsátó tudománya, a biolumineszcencia egyszerre mindennapos és varázslatos jelenség.Varázslatos, hiszen gyönyörű látvány, amikor egy kis állat földereng, ragyogni kezd az éjszakában...


NAPI BOLDOGSÁG