A világ egyik legszebb természeti jelensége most zajlik a Hortobágyon!

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt


Talán sokan nem is tudják, hogy Európa legnagyobb daru-gyülekező helye a Hortobágyi Nemzeti Park területén van. Az október 11-i számlálások szerint közel 54.000 daru tartózkodik ott, a fotók ekkor készültek. 


Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara. A híres daruvonulás a Hortobágy egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb eseménye. A madárvonulás idejére, madármegfigyelő túrákat szervez a park.

A 80-as évek elején még csak mintegy 3000 madár éjszakázott a halastavakon, a 90-es évek végére ez a szám megközelítette a 65 000-et, és ma már mintegy 80 000 körül mozog összlétszámuk. Ehhez hozzájárulhatott a vízivad-vadászat beszüntetése, a halastó-lecsapolások természetvédelmi szempontú időzítése és a kukoricatarlók bőséges táplálékkínálata.

Szürke darvak (Grus grus) repülnek naplementekor éjszakázó helyükre Hortobágyon, az Elepi tóegység Felső-laposi tavához 2012. október 11-én (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)
MTI-fotó: Czeglédi Zsolt
MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

A videó készítője és forrása: Orbán Zoltán / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így próbál aludni anyja hasán az egynapos tengeri vidra + bűbájos videó

Több mint cuki: anyukája hasán pihen az újszülött tengeri vidra. Az egynapos vidra bébi nem is találhatott volna kényelmesebb matracot, mint anyukája pocakját...

Csodás eredmény: díjat nyert Kudich Zsolt a világ legrangosabb fotópályázatán

A világ egyik legrangosabb, vagyis a National Geographic fotópályázatán több ezer kép közül harmadik helyezést ért el Kudich Zsolt Nagy kócsagok című képe, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában - számolt be róla a National Geographic Magyarország.

Ezért bújnak egymáshoz a madarak - lélekemelő fotósorozat

Többé már nem fedi homály, hogyan tartják magukat melegen az egymáshoz bújó állatok.

2016 legviccesebb pillanatai az állatvilágból

A legjobb fotóról a későbbiekben döntenek.

Igazán különleges állatok, akikről el sem hiszed, hogy léteznek

A természet nagy mókamester. Ugyan tudjuk, hogy a dolgoknak csak véges számú kombinációja létezhet, azért a jó öreg Anyatermészet időről időre meglep minket.


NAPI BOLDOGSÁG