Amiből 2 nap alatt ház építhető - íme, a jövő zöld aranya

A bambuszt tartják a közeljövő csúcsnövényének, amelyből textíliát, építményt és ételt egyaránt lehet készíteni. Emellett kiváló szén-dioxid elnyelő tulajdonsága segíti az üvegházhatás csökkentését, és nem mellékesen munkát ad a világ szegényebb országaiban élőknek.


A bambuszról alkotott kép változáson megy keresztül, sokan a 21. század fájának nevezik. Manapság másfélezer felhasználási módja ismert, a zoknitól a kiváló teherbíró képességét kihasználó építészeti megoldásokig.

"A mezőtől az erdőn át az üzemig és a kereskedőig, a tervezőirodától a laboratóriumig, az egyetemektől a politikai hatalmat birtoklókig egyre többen tisztában vannak ezzel a megújuló erőforrással. A bambusz az elmúlt évtized fő gazdasági növényévé vált" - hangoztatta Michael Abadie, a Bambusz Világszervezet tavaly megválasztott elnöke.


Ehető, hordható és építhető szuperanyag.

A bambusz feldolgozásában használt új technológiák és az ipari feldolgozás nagy változásokat hozott, és valódi verseny kezdődött a nyugati fapiacokon.

A bambusz lehet a harmadik világ zöld aranya?


Egyes becslések szerint manapság a bambuszpiac nagysága eléri a 10 milliárd amerikai dollárt, ami - a világszövetség szerint - 5 éven belül megduplázódik. A bambusz a világ leggyorsabban növekvő növénye, 4-5 év után évente lehet aratni, ellentétben a trópusi keményfákkal, amelyeket sok évvel később csak egyszer lehet kivágni.

A fejlődő világ is felismerte az ebben rejlő növekedést. Nicaragua keleti részén a helyi lakosok nagy része korábban értéktelen növénynek tekintette a bambuszt, most már azonban új bambuszültetvények növekednek a térségben. A hosszú ideje bambusztermesztő nagyhatalomnak számító Kína sikeresen kiaknázta a növekvő keresletből adódó lehetőségeket. Viszont Nicaraguát csak egy keskeny karibi folyosó választja el attól, hogy a bambuszt az Egyesült Államok óriási piacára eljuttassa.

Bambusz erdő Kínában.

Mindezek mellet a bambusztermesztés pozitív hatással van a helyi mezőgazdasági munkások helyzetére is: sok - korábban munkanélküli - embernek, köztük nőknek is megélhetést biztosít, és így többeknek már nem kell Costa Ricában munkát vállalniuk. A világ első bambuszkötvényét a brit EcoPlanet Bamboo nevű cég gondolta ki, amely a nicaraguai Rio Kama ültetvény tulajdonosa. A legnagyobb értékű, 50 ezer dolláros kötvények megvásárlói azt várják, hogy befektetésüket 15 év alatt 500 százalékon realizálhatják.

Fa vagy fű?


A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint ezer faja ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Ugyan a fűfélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfáról beszélnek, mivel némely faj megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő.

Gyönyörű lakóház két nap alatt


Két gyönyörű lakóház készült el Hawaii szigetén, amelyek fő építőanyag a bambusz volt. Mennyi volt a teljes építési idő? Két nap! David Sands építész, a Bamboo Living Homes cég munkatársa, tervezte a lakóházakat, amelyek könnyűek és mégis elképzelhetetlenül erősek, valamint szempillantás alatt felújíthatók. Egyben ezek a bambusz legvonzóbb tulajdonságai az építészet számára. A társaság már 14 éve tervez épít bambusz otthonokat, de ez a kettő messze a leggyorsabban felhúzott otthonaik voltak.

Két nap alatt két otthon.

Fenntarthatóság szempontjából a bambusz sikeresen kiállja a próbát, mivel ez az egyik legzöldebb építőanyag. Ráadásul olyan erős, mint a faanyag, viszont gyorsabban növekszik, rendszeresen aratható és fantasztikusan néz ki. Ötvözve ezt a sokoldalú alapanyagot az előregyártott, elemes építészettel komoly lehetőséget jelenthet a zöld és fenntartható otthonok szempontjából.

Tartós nappali gyorsan összerakva.

Ha pedig beleszámítjuk, hogy az esőerdők mindössze egyszer kivágható fáit végre kiszorítja a piacról a szén-dioxid megkötő bambusz, kijelenthetjük, hogy ez egy igazán előremutató ötlet, ami zölden befolyásolhatja a jövőt is.


Szerző: Fodor Márta - Pozitív Nap

Forrás: ecoplanetbamboo.net, inhabitat.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Négyszázezer hektár esőerdőtvett egy svéd milliomos, csak azért, hogy ne vágják ki

Johan Eliasch cirka tizennégy millió dollárt fizetett az amazonasi esőerdő egy részéért a helyi fafeldolgozó cégnek. Egyetlen egy szándék vezérelte: hogy ne vágják ki a fákat.

Ezen a belga templomon ámul a világ! Ha megnézed közelebbről, érteni fogod miért

Első ránézésre csak egy vidéki templomnak tűnik a belga városkában, Borgloonban. Azonban közelebbről megvizsgálva derül csak ki: sokkal látványosabban hirdeti Isten igéjét, mint a többi egyházi épület!

Álmokból szőtt otthonok: ilyen lenyűgöző még ma is Gaudí "Kőbányája" (képriport)

Amikor a világ egyik legkülönösebb építésze úgy érezte, hogy álmai szertefoszlanak, művészetének összegzéséül egy olyan bérházat alkotott, aminek még ma sincs párja. Megmutatjuk több mint 100 év távlatából Barcelona egyik ékkövét: a Casa Milát, vagy ahogy a helyiek csak emlegetik a "Kőbányát".

Egy nagyszerű életcél: megörökíti a veszélyeztetett állatokat, mielőtt örökre eltűnnének (+videók)

Joel Sartore fotós életcélja, hogy portréfotót készítsen a Földön élő ritka, kihalásra ítélt állatokról.

Skandináv házak, melyek mintha most léptekvolna le egy mesekönyv lapjairól

A zöld tetők visszaadnak egy darabot a természetnek, amit az építkezéssel elvettünk tőle.


NAPI BOLDOGSÁG