Amitől lehűl majd a planéta: klíma-javító molekula


A Science magazinban publikált tanulmány szerint van lehetőség lehűteni a planétánkat egy olyan molekula segítségével, amely képes csökkenteni azoknak a szennyező anyagoknak a koncentrációját, amelyek a globális felmelegedést okozzák.


A manchesteri egyetem és a Sandia National Laboratories kutatói hosszú évekig tartó kutató munka után most először, a berkeley-i egyetem laboratóriumának szinkrotonjával azonosítani tudták az úgynevezett Criegee biradikálisokat.

Ezzel megbizonyosodtak arról, hogy ezek kedvezően tudnak hatni a klímaváltozásokra. Nem csinálnak mást, mint a szennyező molekuláktól - különösen a nitrogéndioxidtől ás a kéndioxidtól - oxidáló tulajdonságaik révén megtisztítják a levegőt és csökkentik az üvegház-hatást.


Az új kísérletek alapján világossá vált, hogy ezek a molekulák gyorsítani tudják az atmoszférában a szulfátok és a nitrátok kialakulását, elősegítik az aerosol képződést, ennek következtében a felhők létrejöttét,amelyek védik a Föld felszínét a napsugaraktól és a felmelegedéstől.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a tudomány megoldja az emberiség pazarló életmódja okozta környezetrombolást!
Nem szabad hátradőlni és várni arra, hogy már megint más oldja meg a problémákat. Rajtunk, életvitelünkön múlik elsősorban, hogy mi vár ránk a jövőben.

Ha téged is mozgat Földünk jövője, íme néhány korábbi cikkünk:

Vigyázat: az Ön terméke nyomokban rabszolgamunkát tartalmaz!
Mit válasszunk: a hazait vagy az importot?
Eszed is vagy csak veszed? - Adj esélyt az ételnek!
Kell egy kis áramszünet - időnként Földünknek is


Szerző: Pozitív Nap / Aiolus News

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

Így táncolnak a 11 hónapos ikrek apjuk gitárszólójára (+videó)

Ennél elragadóbb videóval nem is lehetne kezdeni a hétvégét!

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

Lefilmezték a világ egyetlen fekete flamingóját (+videó)

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót.

Egy apuka szívmelengető képei Down-szindrómás kisfiáról

A kis Will a Lawrence család egyetlen tagja, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Az édesapja eldöntötte, teljesíti azt a vágyát, amely minden más gyerekben is megfogalmazódik: hogy repülhessen.

10 kép, ami villanyt gyújt a fejedben a Föld sorsáról

Minden tudós évek, évtizedek óta azt szajkózza, hogy ha nem vigyázunk a Földre, akkor előbb vagy utóbb, de kimerítjük a tartalékait.