Amitől lehűl majd a planéta: klíma-javító molekula

A Science magazinban publikált tanulmány szerint van lehetőség lehűteni a planétánkat egy olyan molekula segítségével, amely képes csökkenteni azoknak a szennyező anyagoknak a koncentrációját, amelyek a globális felmelegedést okozzák.


A manchesteri egyetem és a Sandia National Laboratories kutatói hosszú évekig tartó kutató munka után most először, a berkeley-i egyetem laboratóriumának szinkrotonjával azonosítani tudták az úgynevezett Criegee biradikálisokat.

Ezzel megbizonyosodtak arról, hogy ezek kedvezően tudnak hatni a klímaváltozásokra. Nem csinálnak mást, mint a szennyező molekuláktól - különösen a nitrogéndioxidtől ás a kéndioxidtól - oxidáló tulajdonságaik révén megtisztítják a levegőt és csökkentik az üvegház-hatást.


Az új kísérletek alapján világossá vált, hogy ezek a molekulák gyorsítani tudják az atmoszférában a szulfátok és a nitrátok kialakulását, elősegítik az aerosol képződést, ennek következtében a felhők létrejöttét,amelyek védik a Föld felszínét a napsugaraktól és a felmelegedéstől.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a tudomány megoldja az emberiség pazarló életmódja okozta környezetrombolást!
Nem szabad hátradőlni és várni arra, hogy már megint más oldja meg a problémákat. Rajtunk, életvitelünkön múlik elsősorban, hogy mi vár ránk a jövőben.

Ha téged is mozgat Földünk jövője, íme néhány korábbi cikkünk:

Vigyázat: az Ön terméke nyomokban rabszolgamunkát tartalmaz!
Mit válasszunk: a hazait vagy az importot?
Eszed is vagy csak veszed? - Adj esélyt az ételnek!
Kell egy kis áramszünet - időnként Földünknek is


Szerző: Pozitív Nap / Aiolus News

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A természet ereje, avagy ilyenek voltak az időjárás extrém szeszélyei idén (fotók)

Évek óta a szélsőséges időjárás jut osztályrészünkül. Idén joggal érezhetjük úgy, hogy a hőingadozások és viharok "egy újabb lapáttal rátettek" és még extrémebbé váltak a mindennapjaink ezáltal.

Mindenki tanuljon meg úszni - hamarosan medence lesz az egész világból

Rajtunk múlik, hogy milyen gyorsan fog elérkezni ez az idő! Annak ellenére, hogy a tengerszint emelkedése egy lassú folyamat és megállíthatatlannak tűnik, ha teszünk ellene, akkor a lassú változást is elő tudjuk segíteni!

Te mit csinálnál, ha eltűnne a Duna? (+videó)

Te hogyan reagálnál arra, ha reggel, átbuszozva a Petőfi-hídon, nem látnád magad alatt a nagy kékséget?

Magyarok válthatják meg a világot

Mangrovefák menthetik meg a világot az egyre jobban emelkedő vízszinttől.

Enyhítheti a klímaváltozás hatásait az erdeifenyők illata

Az erdeifenyők erőteljes illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait - állapították meg egy kutatásban amerikai és finn tudósok.


NAPI BOLDOGSÁG