A Hold sötét oldala: lerántjuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről

Megannyi ember fantáziáját ejtette már rabul a fülledt nyári éjszakák hipnotikusan tökéletes égboltja. Mennyien bámulhatták- az idő múlásával egyre fejlettebb és kifinomultabb műszerekkel holdunkat - a hittel, hogy végre megláthatják másik oldalát?


Bármennyien is lehettek a történelem során, kevesen voltak ahhoz, hogy ne maradjon legtöbbünk számára megannyi rejtély a hozzánk legközelebb álló égitestről. Most arra vállalkozunk, hogy lerántsuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről, elhallgatott igazságokról, elavult elméleteket cáfoljunk Holdunkkal kapcsolatban. Melynek mindig lesz egy sötét oldala, amit sose láthatunk.

Az égen, még ma is csupán felfedezők vagyunk

Rengeteg találgatás született már eme égi tünemény „születésével” kapcsolatban. A legnépszerűbbek egyike szerint, a Hold eonokkal ezelőtt levált bolygónkról, persze azt senki nem tudta megmondani honnan.
Illetve, hogy a föld keletkezésekor megmaradt anyagból állt össze.

Ezeket későbbi vizsgálatok teljesen kizárták, ugyanis a holdfúrások által kitermelt kőzetek olyan vasat tartalmaztak, melyek természetes módon sose léteztek a Földön.

Ráadásul a kőzetek további vizsgálata során olyan elképesztő megállapításra jutottak, hogy a Hold nem csak Földünknél, de még a Napnál (így Naprendszerünknél) is idősebb.

Bolygónk korát 4,6 milliárdra, a holdkőzet életkorát viszont nem kevesebbre, mint 5,3 milliárd évesre becsülik. Mindehhez hozzájön a holdpor, mely legalább egymilliárd évvel idősebbnek tűnik a kőzetnél!

Ez a por ráadásul kémiai összetételében teljes mértékben különbözik a holdkőzettől, ami megbuktatja azon elméleteket, miszerint ez a por a kőzet felaprózódásából keletkezett. Tehát a kőzet teljesen máshonnan származtatható! 

Szintén említésre méltó, hogy egy normális bolygó összetételével ellentétben a Hold felszínén találhatók meg a magasabb olvadáspontú elemek. A  holdkőzeteket tanulmányozva, számos geológus arra a megállapításra jutott, ezeknek a vegyületeknek máshonnan, valami ismeretlen módon kellett a felszínre kerülniük.

Szintén népszerű elmélet volt egy időben, hogy a bolygónk gravitációs mezeje fogta be valamilyen módon a Holdat. Ezt az elméletet semmi sem támasztja alá, sőt Isaac Asimov megállapítása szerint a hold túlságosan is nagy ahhoz, hogy a Föld be tudja fogni. Már a befogás esélye és hogy ezáltal a bolygó körül keringjen hihetetlenül alacsony. 

Sőt, már többekben megfordult a kérdés, hogyan tud a bolygó egy ilyen, a méreteihez képest igencsak nagynak mondható, holdat a gravitációs mezejében tartani?

Mennyi titka lehet még?


Holdunk ráadásul igencsak furcsa pályán mozog: Naprendszerünkben az egyetlen hold, amely állandó és szinte tökéletes pályán kering. A Hold tömegközéppontja 2 kilométerrel közelebb van a Földhöz mint a geometriai középpontja, ami elméletileg a keringésben ingadozást okozhatna, de ezt az anomáliát kiegyenlíti bolygónktól legtávolabb lévő és sose látható oldalán egy bizonyos kidudorodás. Szintén ámulatba ejtő véletlen, hogy átmérőjének pont megfelelő  távolságban van a Nap eltakarásához, egy esetleges napfogyatkozás során. Ugyancsak Asimov szerint, ennek nemhogy semmi csillagászati oka sincsen, de az összes bolygó közül kivételesen a Föld rendelkezik ezzel a képességgel.

Ezen furcsaságokra akár választ is adhat a Hold a Földhöz képest alacsony (a Föld 5,5 míg a hold 3,34-es átlagolt sűrűségű). Ez Dr. Gordon MacDonald a NASA tudósa által tett 1962-es nyilatkozata szerint annyit jelent, hogy a Holdat üregesnek kell tekintenünk. A Lunar Orbiterrel végzet, a Hold gravitációs mezejével való kísérletek alapján is kijelenthetjük azt a megdöbbentő megállapítást, miszerint a Hold üreges!

Kong, mint egy üres konzervdoboz


Mikor az Apollo12 1969 november 20-án ledobta holdmodulját, mely visszazuhant az égitestre, ami mesterséges holdrengést eredményezett, több mint egy órán keresztül visszhangzott a Hold akár csak egy harang! Ezt az Apolló13 hasonló moduljával már szándékosan idézték elő, szeizmológiai mérések szerint a becsapódás vízhangja 3 óra 20 percig tartott és egészen 40 km mélységig terjedt!

Mindig marad majd egy sötét oldala


Ezek mellett még rengeteg furcsaságot és furcsa elméletet találhatunk örökké fogyó és hízó szomszédunkról. Például a Holdra szerelt műszerek nem egyszer vízpárát észleltek ahhoz képest, hogy tudósok szerint nem található és soha nem is volt víz a felszínén. Sok kráter nem külső hatásra jött létre, még sincs nyoma vulkanikus tevékenységnek. Sokak szerint a Hold idegenek megfigyelő állomása.

Bármi is legyen az igazság, el kell ismernünk, hogy a természet maga a legnagyobb bűvész még mindig és mi ámulatból ámulatba esünk és csodáljuk trükkjeit.
Szerző: Papp Ádám - Pozitív nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kerti tó vagy medence? 8 meggyőző érv a természet oázisa mellett

Nem túlzás azt mondani, hogy sokunk álma egy kerti medence vagy tó. Jó hír, hogy a mindkettőt megvalósíthatjuk egyszerre, ha vegyszermentes, természetes medence mellett döntünk.

Így reagál a kisfiú Beethoven csodálatos Holdfény szonátájára (+videó)

Valljuk be, Beethoven Holdfény című szonátája a mi felnőtt lelkünket is olyan mértékben képes meghatni, hogy nem bírjuk ki sokszor könnyek nélkül, annyira lenyűgözőek a dallamok.

68 év után, ma nagyot nézhetünk - Délután már előbukkan a Szuperhold

Aki most lemarad, 18 évet kell várnia, hogy hasonló látványban legyen része.

Hogy milyen sűrűn fürödj vagy moss fogat?Itt a hivatalos válasz

Milyen sűrűn kell fürödni? Hányszor kell fogat mosni? Kilenc nagyon fontos kérdésre kapsz választ szakértőktől.

A magyar sódomb, melyhez hasonló csak 2 van a világon

A környék szimbóluma és védjegye az Európában egyedülálló látvány.


NAPI BOLDOGSÁG