Életeket menthet egy iskolás fiú találmánya

A jelenleg 16 éves Jack Andrakát 13 éves korában kezdte el foglalkoztatni a hasnyálmirigyrák azt követően, hogy nagybátyja ebben a betegségben hunyt el. A fiút megdöbbentették a statisztikai adatok: a rákos betegséget az esetek 85 százalékában későn mutatják ki, ekkor a túlélés esélye alig 2 százalék - írja a filantropikum.com.


Jack minden tudásával azon volt, hogy egy olcsóbb és hatékonyabb tesztet fejlesszen ki, mint az addigi, amelyet már hatvan éve alkalmaztak, és amely az esetek harmadát nem képes észrevenni. A hasnyálmirigyrák diagnosztizálásának kulcsa a vér számos fehérjéje közül az egyik, a mezotelin, amelynek eltérése jelzi a betegséget.

Jack Andraka


A tinédzser a Google és a Wikipédia segítségével szerezte meg a számára szükséges adatokat. Az egyik biológiaórán aztán megfordult a fejében, hogy egyesíteni kellene a fehérjékkel kapcsolatba lépő antitestekkel azt, amelyik szintje magasabb a hasnyálmirigyrákos betegeknél.

Innen már egyszerű volt a módszer kidolgozása. Egy kis vízbe nanocsöveket injektált, ezekhez antitesteket adott, majd összekeverte. A folyadékba egy papírcsíkot mártott, amelyet megszárított. A művelethez laboratóriumra volt szüksége, ezért 200 professzornak írt az ügyben levelet. Közülük csak egy hívta meg magához, és hét hónap múlva sikerült kifejleszteni a teszt végleges verzióját. Az orvosi díjakkal jutalmazott tesztcsík 3 centbe kerül, és öt perc alatt közel 100 százalékos pontossággal kimutatja a korai stádiumban lévő hasnyálmirigyrákot. A túlélés esélye ekkor közel 100 százalékos.

Munka közben


A teszt ugyanakkor a petefészek- és tüdőrák diagnosztizálásakor is hasonló hatékonysággal működött, Andraka szerint pedig más antitestek használatával a világ összes betegsége könnyebben diagnosztizálható. A tinédzser hangsúlyozta: az internet segítségével minden lehetséges, hisz általa ötleteket lehet megosztani, amelyek értékeléséhez nem kell sokdiplomás professzornak lenni. Az internet nemcsak arról szól, hogy vicces képeket töltsünk fel magunkról, hanem arról is, hogy megváltoztathatjuk a világot – mondta Jack Andraka a TED egyik konferenciáján.Forrás: filantropikum.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Csókay doktor fia haláláról: "Hiszem, hogy egyszer újra megölelem Marcit"

Alig érkezett meg Nigériából, élete első missziójáról, Csókay András világhírű idegsebész, agykutató, máris a kórházba sietett ügyelni... Huszonnyolc éve gyógyít, nemzetközileg elismert idegsebész, mégis minden reggelét gyakorlással kezdi a boncteremben. Családapaként megtörtént vele az, ami minden szülő rémálma: a születésnapján egy tragikus baleset miatt elveszítette legkisebb gyermekét, az akkor 10 éves Marcit.

9 megfizethetetlen dolog, ami egy filléredbe sem kerül

Manapság sokszor a rossz dolgokat értékeljük túl. Olykor azt ami drága, értékesebbnek, előrébb valónak tekintjük, mint azokat a a dolgokat, amik nem megvásárolhatók.

19 bizonyíték arra, hogy Izland valóban egy csoda

Számtalan elszigetelt és varázslatos pontja létezik a világnak, mely a maga nemében különleges, hiszen olyan természeti formák képződtek ezeken a cseppnyi világokban, melyek máshol nem jöttek létre.

Emlékszel arra, amikor a Plútót megfosztották a "bolygórangjától"? Itt a válasz, hogy miért!

2006-ban a Plútó visszaminősítése igen nagy felháborodást váltott ki a közvélemény részéről. Azonban tény, hogy a Naprendszer akkor még 9. égiteste igencsak aprócskára sikeredett.

Az első pillantások a világra: ilyen, amikor visszakapja a látását egy testvérpár (+videó)

Egy mosoly. Egy elkapott pillantás. A naplemente. Ezek eddig nem léteztek az indiai testvérpár számára. Azonban hála a 20/20/20-nak mára az életük 180 fokos fordulatot vett.


NAPI BOLDOGSÁG