Szombaton szuperhold lesz

Az idei év legfényesebb és legnagyobb holdtöltéje lesz szombaton. A szuperholdnak is nevezett jelenség akkor következik be, amikor égi kísérőnk perigeumba, azaz pályáján legközelebb kerül bolygónkhoz.


A Hold mindössze 356 995 kilométerre halad el a Föld mellett, holott az átlagos távolság 384 402 kilométer. A legutóbbi szuperhold 2011 márciusában volt - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

    
Ráadásul nemcsak a legkisebb távolság esik egybe a holdtöltével, hanem az idén ez a legrövidebb perigeum. Mivel a Hold pályája nem tökéletes kör alakú, a perigeum távolságában 3 százalékos ingadozás figyelhető meg. Ennek köszönhetően a Hold fényessége a szokásosnál 16 százalékkal lesz nagyobb.

November 28-án viszont, amikor a holdtölte az apogeummal esik egybe, vagyis égi kísérőnk pályáján a lehető legnagyobb távolságra kerül a Földtől, a Holdat szokatlanul kicsinek és homályosnak látjuk majd.

Tavaly márciusban Fort Lauderale partjainál készült felvétel a szuperholdról. Hasonlóra számíthatunk szombat este is.


A tudósok szerint a szuperhold ellenére sem kell tartani rendkívüli eseményektől. A Hold és a Föld közötti távolság kis változásai nem elegendők ahhoz, hogy földrengést, vagy extrém árapály jelenséget váltsanak ki.  
    
"Legfeljebb a szokásosnál alacsonyabb apályt és magasabb dagályt észlelhetünk. A perigeumban a Hold most 42 százalékkal nagyobb árapály-erőt fejt ki, mint két héttel később, amikor apogeumba kerül" - ismertette Joe Rao meteorológus, a Space.com szakírója.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A mennyország igenis létezik a Földön: íme 15 bizonyíték

Akár elhiszed, akár nem, összeállításunk "főszereplői" garantáltan elrepítenek egy képzeletbeli világba – a következő képek bizonyítják, hogy a mesék valóban a Földön játszódnak…

Fenomenális földház otthonok Svájc lankáin!

Peter Vetsch svájci építészt földházai tették világhírűvé, számos földbe süllyesztett, fenomenális lakóépület kötődik a nevéhez...

Jövő iskolája a jelenben? Valahogy így kell elképzelnünk

Nap mint nap azzal szembesülnek, hogy minden ő értük az ő valódi igényeiknek lett tervezve. A terek, az osztálytermek, a bútorok azt a célt szolgálják, hogy kényelmesen és a végső célt szolgálva – azaz a tanulást segítve – modern és egyben barátságos, szabad légkört teremtsen a tanulóknak.

Egy perc az élet

Ebben a videóban tanúja lehetsz az élet kialakulásának Földünkön. Vajon észre veszed azt a pillanatot, amikor az ember is bekapcsolódott a folyamatba? Nem biztos...

Károly herceg: "Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének"

Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének – jelentette ki Károly brit herceg a BBC Radio 4-nek.