Szombaton szuperhold lesz

Az idei év legfényesebb és legnagyobb holdtöltéje lesz szombaton. A szuperholdnak is nevezett jelenség akkor következik be, amikor égi kísérőnk perigeumba, azaz pályáján legközelebb kerül bolygónkhoz.


A Hold mindössze 356 995 kilométerre halad el a Föld mellett, holott az átlagos távolság 384 402 kilométer. A legutóbbi szuperhold 2011 márciusában volt - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

    
Ráadásul nemcsak a legkisebb távolság esik egybe a holdtöltével, hanem az idén ez a legrövidebb perigeum. Mivel a Hold pályája nem tökéletes kör alakú, a perigeum távolságában 3 százalékos ingadozás figyelhető meg. Ennek köszönhetően a Hold fényessége a szokásosnál 16 százalékkal lesz nagyobb.

November 28-án viszont, amikor a holdtölte az apogeummal esik egybe, vagyis égi kísérőnk pályáján a lehető legnagyobb távolságra kerül a Földtől, a Holdat szokatlanul kicsinek és homályosnak látjuk majd.

Tavaly márciusban Fort Lauderale partjainál készült felvétel a szuperholdról. Hasonlóra számíthatunk szombat este is.


A tudósok szerint a szuperhold ellenére sem kell tartani rendkívüli eseményektől. A Hold és a Föld közötti távolság kis változásai nem elegendők ahhoz, hogy földrengést, vagy extrém árapály jelenséget váltsanak ki.  
    
"Legfeljebb a szokásosnál alacsonyabb apályt és magasabb dagályt észlelhetünk. A perigeumban a Hold most 42 százalékkal nagyobb árapály-erőt fejt ki, mint két héttel később, amikor apogeumba kerül" - ismertette Joe Rao meteorológus, a Space.com szakírója.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Földünk gyöngyszemei (képriport)

A nemzeti parkok világunk gyöngyszemei, olyan tájak, flóra és fauna őrzői, melyek egytől egyig bolygónk kincsei.

Elképesztő videó: teljes történetünk mindössze 2 percben

Így kell 19 évesen 19 milliós nézettségű videót csinálni. Kellékek: a filmsuliban kapott házi feladat, elegendő mennyiségű kutatómunka, és sok kreativitás mindennek az összerakásához. Ez a videó a Föld történetéről egy igazi tőmondat.

Érdemes lesz felnézned az égre idén karácsonykor

A december 25-ei az első ilyen karácsony lesz ebben az évszázadban. 1977 óta várakozhatunk rá, hogy telihold világítsa be a karácsonyi eget. Idén azonban, ha az időjárás is kedvezni fog nekünk, pontosan ez fog történni.

Valódi és őszinte: egy gyönyörű kisfilm a gyermeki szeretetről

2015 egyik leginspirálóbb reklámja, ne hagyd ki, mert ennek a filmnek valóban van mondanivalója.

A mennyország igenis létezik a Földön: íme 15 bizonyíték

Akár elhiszed, akár nem, összeállításunk "főszereplői" garantáltan elrepítenek egy képzeletbeli világba – a következő képek bizonyítják, hogy a mesék valóban a Földön játszódnak…